Tariceanu s-a interesat abia dupa motiune de efectele rezultatului. Ce a vrut sa afle de la ministrul Justitiei

Joi, 22 Iunie 2017, ora 09:22
18873 citiri
Tariceanu s-a interesat abia dupa motiune de efectele rezultatului. Ce a vrut sa afle de la ministrul Justitiei
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Ministrul demisionar al Justitiei Tudorel Toader a declarat joi ca a avut o discutie cu presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu dupa votul din Parlament la motiunea de cenzura in care seful Senatului dorea sa afle daca in urma demisiilor si a rezultatului votului riscam sa ajungem intr-o situatie de "vid de autoritate".

"Ieri am avut o intrevedere cu dl Tariceanu si am discutat doua probleme punctuale. Prima despre concursul dintre efectele juridice pe care le produce demisia si efectele pe care le produce motiunea de cenzura, in sensul evitarii vidului de autoritate", a spus Toader, precizand ca a doua tema a fost pe Legile justitiei, insa nu a oferit detalii despre discutii.

In ce priveste posibilitatea sa-si retraga demisia, asa cum a spus Olguta Vasilescu ca s-ar gandi toti ministrii demisionari sa o faca, Toader a dat cateva explicatii procedurale.

"Demisia devine irevocabila la 15 zile, asta inseamna ca eu mi-am depus demisia pe 15 iunie, devine irevocabila pe 30 iunie. Inseamna ca dupa 30 iunie eu nu-mi mai pot retrage demisia, dar nu inseamna si o incetare a interimatului. Inceteaza efectiv la momentul de numire a unui alt ministru al Justitiei. E necesara continuitatea. Eu am deplina convingere ca pana pe 30 iunie vom avea un nou guvern", a spus Toader, fara sa spuna exact daca isi retrage sau nu demisia.

Amintim ca secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a spus miercuri seara ca o eventuala intentie a ministrilor Guvernului Grindeanu de a-si retrage demisiile ar dovedi "neseriozitate si incompetenta".

"STOP - nu s-au facut de ras destul ministrii care au votat cu bilele la vedere motiunea de cenzura impotriva Guvernului din care faceau parte?? Nu s-au facut destul de ras ministrii care au ascultat cuminti si au aprobat Raportul Dragnea - Valcov care spunea ca sunt toti niste incapabili catastrofali??? Nu se fac destul de ras ministrii care acum stau lipiti de Liviu Dragnea sa ii puna in viitorul Guvern la loc in pozitiile in care Raportul spunea ca nu au facut nimic? Mai trebuie sa ii facem de ras chiar pe vecie punandu-i sa isi retraga demisiile si sa revina intr-un guvern demis chiar cu voturile lor", a scris Ponta miercuri seara pe pagina sa de Facebook.

El a mai sustinut ca, potrivit Legii 90/2001 de organizare a Guvernului, demisiile sunt irevocabile.

Legea 90/2001 prevede, la art. 6., ca Demisia din functia de membru al Guvernului se anunta public, se prezinta in scris primului-ministru si devine irevocabila din momentul in care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii.

In art. 8 al aceleiasi legi se precizeaza ca (1) In cazul in care incetarea calitatii de membru al Guvernului intervine ca urmare a demisiei, a pierderii drepturilor electorale, a incompatibilitatii, a decesului si in alte situatii prevazute de lege, Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru, ia act de aceasta si declara vacanta functia de membru al Guvernului.

Deputata PSD Lia Olguta Vasilescu a declarat miercuri seara, intr-o emisiune televizata, ca este foarte probabil ca fostii ministri din Guvernul Grindeanu sa-si retraga demisiile si sa asigure interimatul pana la numirea noului guvern.

"Maine voi merge la serviciu. (...) Cred ca o sa ne retragem toti demisiile, ca sa poata sa fie functionala activitatea ministerelor pana cand va fi investit urmatorul guvern. (...) Eu mi-am delegat atributiile catre un secretar de stat, la mine nu ar fi probleme, dar alti colegi de-ai mei nu au apucat sa-si delege atributiile sau chiar nu au avut posibilitatea sa faca asta. (...) Toti ministrii suntem constienti (...) ca trebuie sa asiguram interimatul pana la numirea noului guvern", a declarat Lia Olguta Vasilescu, la Romania TV.

Ea a mai spus ca demisiile ministrilor "nu au devenit operationale", deoarece presedintele Iohannis nu a emis un decret in acest sens, probabil pentru ca "nu a vrut sa arunce cu totul Romania in aer".

Guvernul Sorin Grindeanu a picat, miercuri, in urma votului motiunii de cenzura. Este pentru prima oara in istoria Romaniei cand un guvern a fost demis de propriul partid.

Iata cele mai noi evolutii de pe scena politica si cum va arata noul Guvern PSD-ALDE

241 de parlamentari au votat in favoarea motiunii, cu 8 peste minimum necesar. Majoritatea alesilor au aratat bilele inainte sa le bage in urne si parlamentarii minoritatilor nationale au contribuit la votarea motiunii de cenzura.

Mingea este acum la presedintele Klaus Iohannis, unde majoritatea parlamentara va merge cu propunere de premier.

Seful statului va invita, luni, la Palatul Cotroceni, reprezentantii partidelor parlamentare pentru consultari in vederea formarii unui nou guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Tudore Toader Tariceanu efecte Guvern motiune , #ALDE