Tariceanu spune ca Romania e ostatica unor "forte obscure" si vrea ancheta impotriva lor

Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 19:38
12946 citiri
Tariceanu spune ca Romania e ostatica unor "forte obscure" si vrea ancheta impotriva lor
Foto: Arhiva Ziare.com

Copresedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat vineri ca "Romania a devenit ostatica unui grup care a preluat puterea" si ca partidul pe care il conduce va cere declansarea unei anchete imediat dupa alegerile parlamentare.

"Romania a devenit ostatica unui grup care a preluat puterea intr-un mod care va trebui cercetat in viitor de autoritatile judiciare. ALDE va cere declansarea unei proceduri de ancheta imediat dupa alegeri. Cetatenii au dreptul sa stie ce s-a intamplat in noiembrie 2015 (cand s-a instalat Guvernul Ciolos-n.red.), cum s-a intamplat si de ce s-a intamplat.

Pe cale de consecinta Parlamentul este redus la nivelul de spectator al unor decizii politicie dupa criterii netransparente de catre persoane care nu si-au castigat prin vot dreptul de a decide si de catre agentii sau institutii ale statului conduse de persoane numite de pentru indeplinirea unor atributii nepolitice", a spus seful Senatului, in discursul pe care l-a tinut la Liga Alesilor Locali ai ALDE.

Tariceanu sustine ca "aceste persoane si institutii fara misiune si responsabilitate politica sunt insa angajate intr-o vasta operatiune de discreditare a Parlamentului ca institutie centrala a democratiei, de compromitere a partidelor politice ca instrumente indispensabile a democratiei liberale".

Intrebat, la finalul evenimentului, la cine s-a referit atunci cand a spus ca "Romania a devenit ostatica unui grup care a preluat puterea", Tariceanu a raspuns: "N-am spus chiar asa. N-as vrea sa traduc din romana in romana a doua oara. Nu m-am referit la un grup".

"In Romania traim astazi intr-o situatie care excede complet cadrul democratic si constitutional si aceste lucruri nu pot sa ramana pur si simplu marcate de nepasare si indiferenta. Asemenea derapaje, asemenea greseli grave trebuie, dupa parerea mea, sa faca obiectul unei anchete. Probabil intai la nivelul Parlamentului, a unei anchete parlamentare si comisia parlamentara de ancheta va putea sa decida mai departe", a spus presedintele Senatului.

El a mai precizat ca instalarea guvernului Ciolos a fost facuta prin actiunea unor "forte obscure".

"In modul in care lucururile s-au desfasurat in noiembrie 2015 este evident ca au intrat in aceasta actiune, nu fortele politice, ci forte obscure, intr-o maniera netransparenta si care au distorsionat procesul democratic", a conchis Tariceanu.

Nu este pentru prima data cand Tariceanu vorbeste despre astfel de forte. In iulie, dupa ce a fost trimis in judecata de DNA in dosarul de retrocedari al printului Paul, seful Senatului a invocate "forte oculte" si a spus ca el si partidul sau sunt "demonizati la comanda" de catre "divizia de presa controlata de Presedintie".

"Perspectiva infrangerii PNL la alegerile parlamentare din toamna, care se contureaza din ce in ce mai clar in urma esecului inregistrat de acest partid la alegerile locale, a pus o serie de forte oculte in stare de alerta maxima", preciza Tariceanu la acea vreme.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Tariceanu forte obscure, #Tariceanu ancheta Guvern Ciolos , #ALDE