Tariceanu vorbeste din experienta de premier: In astfel de situatii nu cred ca un prim-ministru poate sa desemneze un interimar

Vineri, 03 August 2018, ora 14:45
7689 citiri
Tariceanu vorbeste din experienta de premier: In astfel de situatii nu cred ca un prim-ministru poate sa desemneze un interimar
Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, referitor la sesizarea lui Klaus Iohannis la CCR asupra unui conflict intre premier si presedinte, ca in perioada cat a fost premier nu s-a consultat cu seful statutului legat de cine sa gestioneze Guvernul, cat timp era in concediu.

"Eu nu am vazut decizia prim-ministrului, nu stiu daca este desemnat un interimar pentru ca in astfel de situatii eu nu cred ca un prim-ministru poate sa desemneze un premier interimar.

Ceea ce cred ca doamna prim-ministru a facut, si sper sa nu gresesc, este o delegare a unor atributii limitate pe perioada in care domnia sa este in concediu. Adica rezolvarea problemelor curente, care tin de cabinetul prim-ministrului, nu este vorba de niciun fel de interimar.

Nu impartasesc sesizarea Curtii de catre presedinte, am aceasta experienta a experientei de prim-ministru timp de patru ani, in care nu am avut niciodata niciun fel de consultare cu presedintele in functie de la acea data cu privire persoana care urmeaza sa gestioneze treburile la Guvern pe perioada concediului", a afirmat Calin Popescu Tariceanu vineri, in Parlament.

Klaus Iohannis a cerut, vineri, Curtii Constitutionale sa solutioneze un conflict juridic intre premier si presedinte, dupa ce Viorica Dancila si-a delegat atributiile in perioada 6-13 august, presedintele considerand ca premierul trebuie sa isi exercite in permanenta functia sau sa anunte delegarea.

"Rolul constitutional si specificul atributiilor prim-ministrului presupun ca acesta sa isi exercite atributiile permanent si neintrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv in vacanta. Insa, ori de cate ori acesta ar aprecia ca se afla intr-o imposibilitate de a-si exercita atributiile, chiar si cu acest prilej, devin incidente prevederile constitutionale referitoare la interimatul functiei de prim-ministru", se arata in sesizarea presedintelui Klaus Iohannis.

Sesizarea este facuta ca urmare a deciziei premierului Viorica Dancila de a-si delega atributiile in perioada 6-13 august 2018 viceprim-ministrului Paul Stanescu. Klaus Iohannis acuza faptul ca delegarea nu a fost anuntata si la nivelul presedintelui.

"Prin omisiunea prim-ministrului Romaniei de a aduce la cunostinta presedintelui Romaniei imposibilitatea de a-si exercita atributiile in perioada 6-13 august 2018 si actiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului sa exercite, cu caracter temporar, atributiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depasirea competentelor stabilite de Legea fundamentala, s-a ivit un conflict juridic de natura constitutionala intre cele doua autoritati, pentru motivele expuse in cele ce urmeaza.

Procedand in acest mod, prim-ministrul Romaniei se situeaza in afara cadrului constitutional prevazut de art. 107 alin. (3) din Constitutie.

Totodata, prin aceasta conduita, prim-ministrul a incalcat si prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentala in componenta sa referitoare la suprematia Constitutiei, precum si principiul colaborarii loiale, astfel cum a fost dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale", se mai arata in sesizarea la CCR.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Tariceanu concediu Dancila Iohannis, #concediu Dancila Iohannis, #CCR concediu Dancila Iohannis , #ALDE
Comentarii
Poza DAN-795
DAN-795
rank 5
TARICEANU ISI RECAPATA ...sanatatea mintala sau , nu-i decit