Tariceanu zice ca e nevoie de aprobarea Parlamentului pentru numirea ministrilor interimari

Marti, 27 August 2019, ora 19:51
4857 citiri
Tariceanu zice ca e nevoie de aprobarea Parlamentului pentru numirea ministrilor interimari
Foto: Arhiva Facebook Calin Popescu Tariceanu

Presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu transmite un semnal catre seful statului Klaus Iohannis cu privire la propunerile de ministri interimari trimise de Viorica Dancila la Cotroceni, sustinand ca este nevoie de aprobarea Parlamentului, fiind schimbata structura politica a Guvernului.

"In calitate nu de presedinte al Senatului, ci pe baza citirii Constitutiei, pot sa va spun ca presedintele trebuie sa citeasca cu mare atentie Constitutia atunci cand va aproba propunerea de remaniere, intrucat s-a schimbat structura politica a Guvernului", a declarat Calin Popescu Tariceanu, pentru MEDIAFAX.

Presedintele ALDE face referire la articolul 85, alin 3 din Constitutie, care prevede: (3) Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru.

Totodata, alin 2 prevede: In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

"Deci pentru a putea exercita atributia de revocare si numire este nevoie de aprobarea Parlamentului acordata la propunerea premierului", a completat Tariceanu, pentru MEDIAFAX.

ALDE a decis luni iesirea de la guvernare si o alianta cu Pro Romania. Calin Popescu Tariceanu a mai anuntat retragerea din Guvern a ministrilor ALDE, insa Ramona Manescu a decis sa ramana la conducerea MAE.

Turbulente majore pe scena politica: ALDE iese de la guvernare, PSD ramane si merge "pana la capat". Opozitia cere anticipate si anunta motiune de cenzura

Drept urmare, premierul Viorica Dancila a trimis azi propunerile pentru interimari: Niculae Badalau la Energie, Ioan Denes la Mediu si Stefan Radu Oprea vicepremier pentru relatia cu Parlamentul.

Interimatele vin in locul demisionarilor: Viorel Ilie, Gratiela Gavrilescu si Anton Anton.

Calin Popescu Tarceanu a mai spus, la scurt timp dupa retragerea formatiunii de la guvernare, ca ALDE va vota pentru motiunea de cenzura la adresa Cabinetului Dancila.

#Tariceanu remaniere guvern aprobare parlament , #ALDE