Verhofstadt anunta ca grupul parlamentar ALDE a exclus partidul lui Tariceanu si cere ALDE Europa sa faca la fel

Joi, 25 Aprilie 2019, ora 17:19
26795 citiri
Verhofstadt anunta ca grupul parlamentar ALDE a exclus partidul lui Tariceanu si cere ALDE Europa sa faca la fel

Ultimele evolutii de la Bucuresti l-au determinat pe Guy Verhofstadt sa excluda din grupul parlamentar pe care il prezideaza partidul lui Calin Popescu Tariceanu. Verhofsdatt cere ALDE Europa sa procede la fel, de urgenta.

"Din pacate, situatia din Romania continua sa regreseze. Grupul ALDE a decis la inceputul lunii aprilie sa excluda ALDE Romania. Asteptam ca si partidul ALDE sa urmeze aceasta decizie si sa excluda oficial ALDE Romania din familia noastra politica, cat de curand posibil", a anuntat Verhofstadt, pe contul de Twitter.

Intr-o scrisoare trimisa in martie presedintelui ALDE Europa, Hans van Baalen, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verfhofstadt, recomanda excluderea partidului lui Calin Popescu Tariceanu, din cauza masurilor anti-justitie luate de Guvernul de la Bucuresti. Nu e vorba, insa, de o propunere oficiala, iar tema s-ar putea regasi pe agenda ALDE abia in 28 iunie.

Surse europene din interiorul ALDE au explicat pentru Ziare.com ca scrisoarea lui Verhofstadt exprima un punct de vedere personal, iar tema ar putea fi pe agenda Consiliului ALDE, care se va reuni in Elvetia in data de 28 iunie, asadar dupa alegerile europarlamentare.

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European a confirmat, la Strasbourg, pentru Ziare.com, ca a solicitat excluderea partidului din Romania.

In documentul trimis lui van Baalen, Verhofstadt trece in revista toate recomandarile facute de institutiile europene, pe care partidul condus de Tariceanu le-a nesocotit, fiind parte a Guvernului de la Bucuresti.

"Din acest motiv, recomandarea noastra, cu regret, e ca ALDE sa excluda ALDE Romania din familia sa", scrie Guy Verhofstadt.

Pozitia lui Guy Verhofstadt nu este noua. In ianuarie, acesta le-a transmis colegilor din partidul ALDE Romania ca raman "in familie" daca respecta statul de drept si recomandarile Comisiei de la Venetia, asa cum s-au angajat. "Daca nu, nu", spunea el atunci.

Mesajul transant a fost transmis intr-o postare pe Facebook.

"Romania preia Presedintia Uniunii Europene intr-un moment critic, cand mai multe negocieri legislative trebuie duse la bun sfarsit inaintea alegerilor europene. Le doresc mult succes. In acelasi timp, guvernul trebuie sa isi indeplineasca angajamentele privind statul de drept: reforma justitiei, a codului penal si cea a legii ONG-urilor trebuie sa reflecte in totalitate recomandarile Comisiei de la Venetia si sa fie supuse unei reevaluari de catre acest organism inainte de a intra in vigoare".

In replica, Calin Popescu Tariceanu a spus ca liderul grupului ALDE din Parlamentul European nu stie in detaliu modificarile legilor justitiei. Acesta a adaugat ca ALDE Romania va ramane in familia europeana din care face parte.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...