Campania sub lupa: Episodul 3 - Tariceanu: Fara sare si piper, nu vrea chiar la Cotroceni

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 08:48
6142 citiri
Campania sub lupa: Episodul 3 - Tariceanu: Fara sare si piper, nu vrea chiar la Cotroceni

Numaratoarea inversa pentru primul tur al prezidentialelor a inceput, iar candidatii se lupta aprig, pe afisele de pe stalpi si din intersectii, pentru a-si promova numele si sloganurile.

Specialistii consultati de Ziare.com au analizat afisele de campanie ale candidatilor si mesajele din spatele acestora, precum si strategia folosita de prezidentiabili in cursa pentru Cotroceni. Astazi, sub lupa expertilor, se afla Calin Popescu Tariceanu.

Campania sub lupa: Episodul 1 - Iohannis, politistul si Obama

Campania sub lupa: Episodul 2 - Ponta renunta la modelul Blair si se inconjoara de barbati

Campania sub lupa: Episodul 4 - Udrea: Demimondena, casca si sutienul

Campania sub lupa: Episodul 5 - Macovei: Saint-Just cu zambet fortat, care se inspira din Biblie, dar spune "nu" religiei in scoli

Campania sub lupa: Episodul 6 - Melescanu: Candidatul societatii civile cu epoleti

Pretendent la scaunul de la Cotroceni, actualul presedinte al Senatului se declara, in afise, "de partea ta", un slogan considerat de sociologul Mircea Kivu "incolor, inodor si insipid", care nu face altceva decat "sa tina departe alegatorul, cat mai departe".

"Nu-mi spune nimic, dar chiar nimic. Incolor, inodor, insipid. Este mesajul unuia care poate fi de partea oricui, daca iese un profit. Mai inspirat mi se pare al doilea slogan - 'Bunastare si respect', consonant cu personajul - premier intr-o perioada de relativa bunastare si, indeobste, un om respectuos", ne-a explicat Kivu.

O interpretare similara ofera si specialistul in comunicare politica Antonio Momoc: "Acest tip de promisiune din partea unui politician roman, indiferent cum s-ar numi el, nu face altceva decat sa tina departe alegatorul, cat mai departe. Orice cetatean, implicat sau neimplicat, interesat si mai ales dezinteresat, cu experienta ultimilor 25 de ani de dezamagiri, pleaca de la convingerea ca politicienii isi vad doar de interesele personale si de grup si ca nu pot fi de partea noastra, a cetatenilor.

Din acest motiv, credibilitatea acestui mesaj este zero. Mesajul candidatului este neinspirat, mai ales pentru o tara ca Romania, unde increderea in politicieni este nula. Nu poti sa vinzi un politician cu mesajul ca este de partea ta, pentru ca nimeni nu crede aici ca politicienii sunt de partea oamenilor".

Alegeri prezidentiale 2014: Calin Popescu Tariceanu - de la Radio Contact la al doilea om in stat

In putinele mesh-uri de campanie, Tariceanu este infatisat la costum, pe un fundal sobru, semn ca "mizeaza pe functia sa de presedinte al Senatului, a doua pozitie in statul roman potrivit Constitutiei, si pe experienta sa de fost prim-ministru: el pozeaza in politicianul cu experienta in institutii publice", subliniaza Antonio Momoc.

La randul sau, sociologul Mircea Kivu este de parere ca Tariceanu are "un vizual corect executat si atat. Nu uita sa foloseasca albastrul traditional al PNL".

Pe de alta parte, specialistii au remarcat ca, in cazul Tariceanu, campania outdoor in marile orase e aproape inexistenta, fara sare si piper, si nici in mediul online prezidentiabilul nu comunica mai bine, in comparatie cu alti candidati, care duc o campanie intensa pe retelele de socializare.

"La evenimentul de lansare a candidaturii lui Ponta pe Arena Nationala au fost adusi 70.000 de membri de partid. La evenimentul de lansare a lui Tariceanu au participat 1.200 de oameni. Evident, resursele de campanie ale lui Tariceanu sunt minore, iar investitia sa in comunicare este redusa. El nu comunica nici pe outdoor si nici pe online. Confruntata cu probleme similare de logistica, Monica Macovei activeaza in online, unde e foarte vizibila, dar acest lucru nu poate fi observat la Tariceanu", considera specialistul in comunicare politica.

Totul despre Calin Popescu Tariceanu

"Probabil, nu a primit suficienti bani de la sponsor (PSD). Este genul de candidat care e interesant doar prin prisma gestului de a-si depune candidatura, interes care scade vertiginos pe masura ce campania avanseaza. Cel mai probabil, va esua sub 3%", preconizeaza Mircea Kivu.

Tema lui Tariceanu, prosperitate

In ceea ce priveste discursul lui Tariceanu, acesta se axeaza pe o singura tema centrala: prosperitatea. E un discurs anost sau mai degraba convingator? Specialistii consultati de Ziare.com sunt de parere ca e firesc ca fostul liberal sa vorbeasca alegatorilor de prosperitate, in contextul in care Romania a inregistrat crestere economica in vremea cand se afla la Palatul Victoria.

"Prosperitatea a fost promisa de politicieni de 25 de ani si traim in cea mai saraca tara din Uniunea Europeana. Tariceanu se bazeaza pe o anumita crestere economica venita din consum in perioada in care a fost prim-ministru, dupa 2004. Din acest motiv cuvantul cheie al campaniei sale este prosperitate.

Dar, odata cu acea prosperitate bazata pe creditul cu buletinul, a venit si criza financiara din 2008", opineaza Antonio Momoc.

De ce vrea sa fie presedinte Calin Popescu Tariceanu

"In timpul guvernarii Tariceanu, s-a atins cel mai inalt grad de prosperitate, dupa 1990. E un fapt obiectiv, imposibil de contestat. E firesc sa constituie tema centrala a discursului", considera si sociologul Mircea Kivu.

Un candidat fara umor

Calin Popescu Tariceanu nu glumeste si nu foloseste expresii spumoase, asa cum o fac alti politicieni, unii mai inspirati, altii mai putin.

"E deja un stil consacrat, face parte din brandul unuia dintre cei mai consacrati politicieni post-decembristi. Un alt candidat care nu glumeste si nu foloseste expresii spumoase e Iohannis. Cum obiectivul lui Tariceanu e de a 'ciupi' din voturile acestuia, utilizeaza si mijloace de exprimare similare", apreciaza Mircea Kivu.

Ce promite Calin Popescu Tariceanu

Antonio Momoc, insa, considera ca lipsa umorului e un dezavantaj pentru pretendentul la Cotroceni: "Umorul este un punct forte pentru orice politician. Nu umorul grobian sau ironiile care jignesc, ci glumele cu substrat la care rade chiar si cel vizat de poanta. Lui Tariceanu ii lipseste, evident, umorul, iar acest lucru il dezavantajeaza".

Si nu chiar Cotroceniul ar fi miza

Sunt voci care sustin ca, in cazul lui Tariceanu, nu e o campanie menita sa castige si nici macar sa ajunga in turul al doilea, ci e menita strict sa rupa din voturile Opozitiei pentru prezidentiabilul PSD, Victor Ponta, idee sustinuta si de Mircea Kivu: "Asta a facut Tariceanu din momentul iesirii PNL din USL: a incercat sa convinga publicul ca el e adevaratul liberal, ca alianta USL a ramas intacta (inclusiv scorul cu care a castigat alegerile din 2012) ".

Campania electorala, tradusa de un publicitar: Romania lucrului bine tacut. Iliescu se intoarce. Pustani cu fantezii Interviu

Totusi, specialistul in comunicare politica nu crede ca Tariceanu mimeaza campania, "ci asta e tot ce poate face acum cu sustinerea redusa a partidului sau nou format, dar pe care nu l-a inregistrat juridic".

"Deocamdata Teodor Melescanu mimeaza campania: el a intrat in cursa sperand ca ii va lua locul lui Iohannis, daca ACL isi va pierde candidatul prin castigarea de catre ANI a procesului de incomptabilitate a primarului Sibiului. E adevarat ca Tariceanu spera sa rupa din alegatorii PNL nostalgici dupa USL, dar scopul sau este acela de a obtine in jur de 10% in primul tur astfel incat sa fie propulsat ca prim-ministru din aceasta iarna, in cazul in care Ponta va castiga alegerile.

La 10%, Tariceanu ar avea ce negocia inainte de turul 2 pentru postul de premier. Un scor mai mic nu il ajuta prea mult in negocieri", sustine Momoc.

Despre alegerile prezidentiale din Romania

Romanii sunt chemati la vot pentru alegerile prezidentiale pe 2 si 16 noiembrie.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

14 candidati au intrat in cursa pentru Cotroceni, cu doi mai putin decat recordul din 1996.

Alegerile prezidentiale din luna noiembrie constituie o premiera, doua femei candidand pentru functia suprema in stat.

Aproape o treime dintre candidati reprezinta politicieni care si-au mai incercat norocul si in alte alegeri prezidentiale.

Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Tariceanu candidat alegeri prezidentiale, #Tariceanu campanie preziendiale, #afise electorale Tariceanu, #alegeri prezidentiale 2014, #candidati alegeri prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014