Acelasi Patriciu, cu alta palarie

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 03 Martie 2009, ora 13:23
8866 citiri
Acelasi Patriciu, cu alta palarie

Pentru Calin Popescu Tariceanu pare sa se apropie momentul unui decont greu. Se profileaza din ce in ce mai clar ca la apropiatul congres PNL, fostul premier va plati cam sigurel atat "greaua mostenire" cat si ratarea guvernarii, din ce in ce mai acut resimtita de liberalii din teritoriu.

Calin Popescu Tariceanu si Crin Antonescu sunt aproape la egalitate in lupta pentru sefia partidului. Potrivit ultimei numaratori facute de presa, cei doi sunt despartiti de numai 17 voturi, insa Crin Antonescu este pe panta ascendenta. Ultima lui achizitie este filiala Iasi.

Defectarea oficiala a lui Relu Fenechiu din tabara actualului presedinte este elocventa pentru pierderea de viteza in care se afla acesta. Ea ii aduce lui Crin Antonescu cu mult mai mult decat voturile unei filiale, ci intreaga zona de influenta a lui Relu Fenechiu, care se intinde in mare parte din Moldova.

Sa nu uitam ca baronul liberal de Iasi a dat trei ministri in cabinetul Tariceanu, intre care doi in domenii vitale: Interne si Justitie. Ruptura dintre el si fostul premier nu s-a produs sambata, in momentul anuntului de sustinere pentru Crin Antonescu.

Ea este, de fapt, consecinta ramanerii PNL in afara cercului puterii si a fost consfintita la votarea bugetului cand Tariceanu a blocat intelegerea reciproc avantajoasa facuta de Fenechiu cu actuala putere.

Pana la urma in decizia finala privind sefia PNL, rolul esential ii va reveni lui Dinu Patriciu. Eminenta cenusie si marele finantator al liberalilor este prieten cu Calin Popescu Tariceanu, dar tine in mana si sforile care-l misca pe Crin Antonescu. Asa ca are de ales.

Cum nu e o natura catusi de putin sentimentala va lua decizia, daca nu cumva a luat-o deja, pe criterii strict pragmatice.

Dinu Patriciu nu vrea sa schimbe radical politica PNL pe care tot el a jalonat-o. Are insa nevoie de un face-lift, de o redeschidere a oportunitatilor de colaborare petnru partid si de un tap ispasitor pentru reprosurile venite atat din partea electoratului, cat si din aceea a filialelor care resimt din greu opozitia si nu au uitat ca nimeni nu le-a consultat inainte de a intra in ea.

Tariceanu, ca fost premier, este vinovatul perfect pentru toate ratarile si toate suspiciunile care planeaza asupra fostei guvernari. Asa ca ar putea fi sacrificat, in schimbul unor alte recompense atat prezente cat si viitoare, ca doar nu va fi aruncat cainilor.

De partea cealalta, Crin Antonescu poate da senzatia de innorie si desprindere de fosta guvernare. Nu este un lider proaspat, dimpotriva, dar nu a fost in fostul Guvern, fiind mereu perceput ca un adversar al lui Calin Popescu Tariceanu.

Aparenta acestei distante de cercul zero al fostei guvernari ii foloseste acum de minune lui Crin Antonescu.

In plus, este foarte probabil ca Dinu Patriciu sa vada in Crin Antonescu mai mult decat un presedinte de partid. L-ar putea viza pentru alegerile prezidentiale, iar Antonescu si-a manifestat deja disponibilitatea pentru o asemenea miscare.

Crin Antonescu nu este insa un personaj popular sau carismatic. Nu a excelat niciodata decat in materie de ironie. Este si in topul 5 al neincrederii electoratului, conform recentului sondaj INSOMAR. Topul este condus de Calin Popescu Tariceanu si in el se afla si Ludovic Orban, alt fost potential candidat la sefia partidului.

Este asadar tot mai clar ca liberalii sunt intr-o mare criza de lideri credibili care sa preia pozitia de locomotiva pentu partid. La congres vom asista, cel mai probabil, la o confruntare intre doi oameni ai lui Dinu Patriciu, amandoi uzati si cu un foarte mic capital de incredere publica. Asta e tot ce ce pot da liberalii mai bun? Daca da, au motive de ingrijorare reale si mari.

Citeste si:
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...