Antonescu vs Tariceanu, la proba discursurilor (Video)

Vineri, 20 Martie 2009, ora 16:42
3340 citiri
Antonescu vs Tariceanu, la proba discursurilor (Video)

Crin Antonescu si Calin Popescu Tariceanu, cei doi lideri ai PNL care se bat pentru sefia partidului, si-au tinut discursurile in fata delegatilor veniti din toata tara.

Acesta a fost practic testul final pentru cei doi, inainte de votul care il va desemna pe noul presedinte al Partidului National Liberal.

In timp ce Crin Antonescu a vorbit despre istoria si telul PNL, despre radacinile partidului si nevoia de schimbare si de un raspuns la "iluziile" romanilor, Calin Popescu Tariceanu a avut un discurs mai degraba de premier. Axat pe problemele Romaniei si nevoia de revenire la guvernare a PNL. Punctul comun - ambii candidati l-au atacat dur pe Traian Basescu si coalitia aflata la Putere.

Reactia salii a fost furtunoasa la finalul discursului lui Crin Antonescu, acesta fiind aclamat minute in sir si ceva mai temperata la finalul discursului lui Calin Popescu Tariceanu, care, insa, a fost extrem de zambitor in tot acest timp.

Momente surprinzatoare

Un moment surprinzator in discursul lui Crin Antonescu a fost acela in care i-a nominalizat pe Dinu Patriciu si pe Viorel Catarama, carora le-a multumit pentru contributia la dezvoltarea PNL.

"Sunt in sala aceasta doi oameni pe care multi dintre noi se fac ca nu-i cunosc. Unul a fost cea mai puternica, cea mai clara si cea mai hotarata voce a liberalismului la inceputul anilor '90. Il salut si-i multumesc pentru asta, fara niciun fel de sfiala: e Dinu Patriciu.

Al doilea, invitat la acest Congres, il cheama Viorel Catarama, cel care a pus enorm din energia si forta sa ca acest partid sa reintre pe scena politicii romanesti", a spus Crin Antonescu.

"Trebuie sa terminam cu ipocriziile, sa incetam sa ne prefacem ca nu ii cunoastem!", le-a cerut colegilor liberali Crin Antonescu.

Atacurile la Traian Basescu si Putere

Cum era de asteptat, un punct important in ambele discursuri a fost atacul dur la adresa lui Traian Basescu si a actualei Puteri.

Crin Antonescu a spus ca "in fata noastra avem ca adversar un morman de deziluzie al romanilor pe care sta, din ce in ce mai sus, mai cocotat, mai batran si mai obosit, Traian Basescu.

Avem un Emil Boc - un utecist tinerel care vorbea repezit despre socialism in anii '90 asa cum vorbeste acum despre economie. Mircea Geoana este un produs al laboratoarelor care produc domni curatei, care stiu limbi straine, dar nu au nici o convingere, care il elogiaza pe Iliescu, il suspenda pe Basescu si apoi se aliaza cu Basescu".

De cealalta parte, Calin Popescu Tariceanu a spus ca "economia romaneasca nu se simte bine, pentru ca marinarul Basescu a cazut in genunchi la FMI si cere ajutorul pentru a salva o economie bolnava. (...) Democratia romaneasca nu se simte bine pentru ca FSN s-a refacut, are 70% si viseaza la 100%. Fostii parteneri PD-L si PSD s-au recasatorit si s-au mutat din nou in aceeasi locuinta".

"Juristul Emil Boc si inginerul sef Gheorghe Pogea vor sa mareasca taxele, iar presedintele marinar cade in genunchi si preda cheile FMI", a mai spus Tariceanu, adresandu-se salii: "in aceste conditii, nu putem sa stam deoparte. Va chem sa aratam ca PNL poate sa asigure prosperitatea romanilor".

Solutii pentru viitor

"Ce are de facut PNL in Romania?", a fost una dintre intrebarile-cheie din discursul lui Crin Antonescu. Raspunsul: "Scopul nostru ca partid liberal este ca fiecare roman sa aiba o sansa. Nu suntem partidul celor bogati sau saraci, suntem partidul tuturor romanilor". Antonescu a subliniat ca Romania are nevoie de o schimbare - "o schimbare de atitudine, de comunicare cu societatea, o schimbare in modul de a face politica in Romania".

Pentru aceasta, a spus Crin Antonescu, "nu am solutii miraculoase si neimaginate de altii. Trebuie sa fim mai deschisi intre noi, dar si catre societate, catre cei care nu ne mai asculta, nu ne mai vor, nici pe noi, nici pe altii".

Mult mai pragmatic, actualul presedinte al PNL, Calin Popescu Tariceanu, le-a cerut colegilor sai "increderea si votul" pentru a aduce din nou partidul la guvernare. "Romania are un guvern de bocitoare, care nu face altceva decat sa se planga, iar tara are nevoie de un presedinte care sa fie garantul separarii puterilor in stat, nu de un presedinte care ii indeamna pe romani sa se indatoreze, care vrea toata puterea pentru el.

Romania are nevoie de un presedinte care sa duca tara spre prosperitate, nu spre FMI si indatorare si vreau sa am sansa sa ma lupt cu Traian Basescu, asa cum am facut in ultimii patru ani", a spus Tariceanu, asigurand ca el va fi in stare sa readuca PNL la Putere.

"PNL poate sa revina la putere si va reveni la putere. Dar nu trebuie sa intre pe usa din dos la guvernare, ci pe usa din fata, in mod legitim, pe baza votului dat de cetateni", a spus Tariceanu, care a adaugat: "Vreau sa fac din Romania a saptea putere economica a Europei, vreau sa fac Romania o tara respectata si dezirabila".

Al cui partid e PNL?

"Nu suntem numai partidul celor bogati, ci si al romanilor care cred ca pot face ceva pentru propriul lor destin", este opinia lui Crin Antonescu, care si-a expus si obiectivul: "tema PNL ca partid de dreapta este ordine in Romania".

In opinia lui Calin Popescu Tariceanu, "PNL este partidul clasei de mijloc. Prosperitatea Romaniei se poate realiza doar prin dezvoltarea clasei de mijloc. Ca presedinte, voi milita pentru competenta economica, nu spre amatorism ca actualul presedinte".

Cuvintele de final

Crin Antonescu: "Eu am curaj, desi uneori mi-e frica. Eu sunt curat, desi nu sunt calugar. Va dau curajul, credinta si curatenia mea, vreau curajul, credinta si curatenia dumneavoastra. Sa votam si sa trecem la treaba. Avem de renascut, de purtat si de implinit iluziile romanilor. Dumnezeu sa va binecuvanteze!".

Calin Popescu Tariceanu: "Va cer increderea si votul de a ma lupta cu Traian Basescu asa cum am facut si in ultimii patru ani. Voi castiga batalia electorala de la sfarsitul acestui an".

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#alegere presedinte PNL, #discurs Tariceanu, #discurs Crin Antonescu , #Crin Antonescu