Editorial: Ce-i in capul lui Tariceanu?

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 23:13
6775 citiri
Editorial: Ce-i in capul lui Tariceanu?
Foto: DCNews

Cand un om politic de talia lui Calin Popescu Tariceanu, fost premier, care s-a aflat in vecinatatea celor mai aprinse jocuri de putere de pe glob, prin urmare la curent cu ce inseamna echilibrul, sau lipsa acestuia, deschide gura pentru a deveni radical, trebuie ca are niste calcule in minte.

Nu discernamantul ii lipseste fostului presedinte al PNL, sau cel putin sper ca nu si l-a pierdut. Prin urmare, ma gandesc ca are reprezentarea posibilului efect al propunerii sale ca prezidentiabilul liberal sa fie desemnat in urma alegerilor interne, desi decizia a trei partide, luata in foruri statutare, l-a instalat in aceasta postura pe Crin Antonescu.

In functie de ce are in spate Tariceanu, efectul poate fi scindarea partidului, ridiculizarea sa, eventual indepartarea, sau o victorie.

De ce sa fi facut aceasta propunere? Daca punem intrebarea cu ajutorul careia rasar de cele mai multe ori raspunsurile corecte, si anume "cine are de castigat", imaginatia poate sa zboare. Cel mai la indemana este sa privim spre PDL, deci Traian Basescu.

Iau de buna ipoteza ca Tariceanu este responsabil, deci tot ceea ce face are legatura cu propria persoana. Numai ca a avansa ideea unui alt candidat stiut fiind faptul ca pentru multi liberali reprezinta o alternativa viabila la Antonescu, inseamna a-si asuma perspectiva ca el sa fie acela. Sa alerge Tariceanu pentru altcineva? Greu de crezut, altruismul in politica este rar.

Deci in ce companie s-ar gasi fostul lider al PNL daca ar provoca o ruptura? Caci singur, sau cu un grup mic, dar fidel de sustinatori - atata vreme cat USL guverneaza, exista un tort, deci constiinta poate sa mai astepte - nu are nicio sansa. Si este prea mandru sa se multumeasca cu firmituri.

Dar sa spunem ca nu este mana sefului statului. Atunci, daca Tariceanu nu are certitudinea ca un eventual demers al sau ar fi finalizat cu lauri, riscul sa dispara este covarsitor. Caci nici in PSD nu cred ca ar exista disponibilitate pentru alt candidat - daca ar fi, ar purta numele lui Victor Ponta sau Sorin Oprescu -, spre UDMR ma indoiesc ca se indreapta, despre PP-DD nici nu poate fi vorba, caci are propriul om, deci mai raman democrat-liberalii, care inca nu au stabilit prezidentiabilul.

Nu sunt singurele explicatii posibile. Mai ramane orgoliul. Lui Tariceanu i-a picat greu faptul ca a fost atacat, ironizat, ridiculizat de George Becali, iar presedintele partidului nu l-a pus pe acesta la punct in public. Caci, in definitiv, era vorba despre fostul premier, fostul presedinte al PNL.

Pe urma, este si el om, iar dispretul purtat de grupul Chiliman-Moisescu lui Antonescu este enorm. Deci nu este exclus sa se fi lasat luat de val si sa nu aprecieze ca spusele sale pot genera inca un scandal public. Dar daca este asa, ajungem la lipsa de discernamant.

Adevarul se afla in viitorul apropiat. Daca se va dovedi ca n-a realizat nimic, dar a tarat PNL intr-un circ periculos, sau intr-o situatie lose-lose, inseamna ca este mai marunt decat credeam.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Calin Popescu Tariceanu atac Antonescu, #alegeri prezidentiale candidat PNL, #strategie PNL Antonescu Tariceanu , #Crin Antonescu