Antonescu, schimbarea care nu schimba nimic

Sambata, 21 Martie 2009, ora 13:51
9426 citiri
Antonescu, schimbarea care nu schimba nimic

Crin Antonescu, 873 de voturi - Calin Popescu Tariceanu, 546. O victorie zdrobitoare. Dar, de fapt, nu Crin Antonescu a castigat presedintia PNL. Nici nu avea cum. Discursul sau a aratat, in toata spendoarea ei, lipsa de substanta a acestui politician.

In cea mai mare masura n-am auzit decat formule populiste si patetice: "sa avem pasiune si compasiune", "sa nu mai fim ipocriti", "sa fim morali", "sa nu incalcam legea", "sa fim mai aproape de oameni", "sa vorbim mai mult cu ei", pigmentate cu unele trimiteri istorice.

A existat doar cate un atac ritual la Traian Basescu "codoasa batrana de la intrarea in bordelul politicii romanesti", Emil Boc, "utecistul tinerel din anii'90", si Mircea Geoana, "produs al laboratoarelor care produc domni curatei fara nicio convingere". Foarte putin pentru verbul ascutit care l-a consacrat pe Crin Antonescu!

Cat despre oferta politica, ea a inlacrimat audienta: "sunt curat, desi nu sunt calugar, am credinta, am curaj, desi uneori mi-e frica, va ofer curatenia, credinta si curajul meu". Nu strica si un pic de competenta in combinatia aceasta de predica duminicala in biserica. Ce sa mai vorbim despre un proiect politic articulat!

Care e viziunea liberala a noului presedinte PNL pentru dezvoltarea Romaniei? Nu am o solutie originala, spune Crin Antonescu. Atunci sa lasam, poate, pe cineva care are? Nu avem pe cine, dar lipsa de lideri competenti e o alta poveste si nu numai a liberalilor.

Uitandu-ne in urma vedem insa ca noul presedinte PNL nu a dat niciodata semne de competenta in vreun domeniu. Ca ministru al Tineretului s-a evidentiat doar prin plete, breton si printr-o dubioasa afacere cu terenuri niciodata elucidata. Ca parlamentar n-a avut niciun proiect propriu, remarcandu-se doar prin numarul urias de absente.

A performat doar pe la televizuni, dar experienta oratorica adaugata talentului nu i-a fost suficienta pentru a compensa lipsa de consistenta. O intra in tiparul presedintelui din mijloc si-n fata, conform nefericitei metafore pe care el insusi a emis-o?

Si totusi, Crin Antonescu a devenit presedintele PNL, fiind propulsat acolo, dincolo de discursuri si competente, de un set de circumstante favorabile.

Voturile lui Antonescu

Cel mai puternic vot in favoarea lui Crin Antonescu a venit din partea frustrarilor Opozitiei. Baronilor liberali, exact cei care au profitat mai abitir de guvernarea ultimilor 4 ani, nu le prieste Opozitia asa ca l-au abandonat fara scrupule pe Calin Popescu Tariceanu. Ei vor la putere si cu fostul premier in frunte chiar nu mai au nicio sansa de a intra din nou la guvernare cat timp Traian Basescu e la Cotroceni.

Relu Fenechiu, spre exemplu, cel care a dat 3 ministri si in niciun caz pe criterii de competenta, a sarit in tabara lui Antonescu dupa ce s-a trezit cu seceta la robinet. Acesti oameni i-au platit fostului presedinte liberal pierderea la mustata a guvernarii, cu atat mai usturatoare cu cat, dupa alegeri, o guvernare fara balamaua PNL parea de neconceput.

Pentru Crin Antonescu a castigat, apoi, alegerea lui Dinu Patriciu. Eminenta cenusie a venit, de altfel, la congres, pentru a-si supraveghea investitia, spun unii, si a fost tratat ca un "tatic", dupa cum l-a numit unul dintre participanti. Nici lui Dinu Patriciu nu-i prieste Opozitia, la care nu se astepta dupa intelegerile preelectorale cu PSD.

Ar putea avea nevoie de o noua echipa si o noua strategie care sa-i deschida posibilitatile de negociere, inchise pentru Calin Popescu Tariceanu. Crin Antonescu are o pozitie usor mai nuantata, tot mai nuanatata in ultima vreme, daca ne uitam si la discursul de la congres.

Pare putin probabila o astfel de repozitionare, dar daca ne aducem aminte de impacarea lui Traian Basescu cu Cozmin Gusa inainte de prezidentialele din 2004, dupa galetile reciproce de laturi, putem spune ca nimic nu e cu adevarat exclus. Ce-ar ramane din Antonescu fara discursul anti Basescu e greu de spus, insa.

In favoarea noului presedinte a mai votat nevoia liberalilor si a lui Dinu Patriciu de atribui cuiva decontul guvernarii, un decont care, mai ales prin prisma analizei FMI, se arata tot mai grav. Fostul premier devenise un bolovan electoral de gatul partidului, iar Antonescu ar reprezenta, pasamite, innoirea.

O innoire aparenta, pentru ca noul presedinte PNL nu a fost catusi de putin in opozitie in ultimii ani. A fost vicepresedintele partidului, a fost parlamentar, iar proiectele sale au fost absente nu din cauza vreunui sabotaj, ci pentru ca pur si simplu n-au existat.

Castig sau pierdere pentru PNL?

In pespectiva prezidentialelor, cu actuala consistenta si fara vreun proiect, Crin Antonescu nu are nici macar sansa unui scor onorabil, ce sa mai vorbim de vreo accedere in turul al doilea. Sa nu uitam ca el nu a fost in stare sa-si castige nici macar colegiul, ajungand in Parlament de pe locul al doilea.

Pentru Traian Basescu ar putea fi totusi mai incomod decat Calin Popescu Tariceanu tocmai datorita verbului ascutit si a faptului ca are incomparabil mai putine vulnerabilitati decat fostul premier.

Pentru PNL, alegerea lui Crin Antonescu un castig? Ca imagine de moment, da, pentru ca reprezinta o delimitare de guvernare. Daca e valabil scenariul reapropierii de PD-L si Traian Basescu, sansele lui Crin Antonescu sunt, fara indoiala, mai mari.

Pe fond insa, nu e nicio diferenta in bine. PNL apare la fel de lipsit de viziune si proiect. In plus, puterea reala in PNL apartine tot banilor, iar banii sunt la Dinu Patriciu si la baronii liberali. Ei fac politica partidului, indiferent daca presedintele oficial este Tariceanu sau Antonescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Crin Antonescu, #presedinte PNL, #Antonescu Basescu prezidentiale , #Crin Antonescu