Crin Antonescu, noul presedinte al PNL

Sambata, 21 Martie 2009, ora 02:01
6241 citiri
Crin Antonescu, noul presedinte al PNL

Crin Antonescu este noul presedinte al PNL, castigand, vineri, batalia cu fostul sef al partidului, Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit rezultatelor finale ale votului, Crin Antonescu a obtinut 873 de voturi, iar Calin Popescu Tariceanu 546 de voturi. In total, au fost exprimate 1431 de voturi, din care 12 au fost declarate nule.

Alegerea presedintelui PNL a durat mult mai mult decat era estimat, peste patru ore, procedura de vot incepand cu intarziere, in jur de 16:30 si incheindu-se dupa ora 20:30.

Evenimentul nu a fost lipsit, insa, si de incidente, liberalii ajungand sa se certe, imbranceasca si chiar palmuiasca.

Antonescu a reusit sa-si convinga colegii ca el ii poate ajuta sa fie mai bine reprezentati, sa relanseze partidul si sa-l aduca din nou la putere. Astfel, liberalii au ales schimbarea si au acceptat ca noul lor presedinte sa fie Crin Antonescu.

Liberal de 19 ani

Antonescu este membru PNL din 1990, a ocupat scaunul de deputat in mai multe legislaturi si, intre 1997 si 2000, a fost ministrul Tineretului si Sportului.

El le-a promis liberalilor ca isi va asuma lupta impotriva lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale ce vor avea loc anul acesta, explicandu-le ca adversarul sau la sefia partidului, Calin Popescu Tariceanu, nu are nicio sansa in fata sefului statului.

Crin Antonescu si-a exprimat in repetate randuri nemultumirea fata de modul in care Tariceanu conduce partidul. Astfel, in aprilie 2007, la investirea Cabinetului Tariceanu II, fara PD-L, Crin Antonescu l-a avertizat pe Tariceanu ca nu are voie sa faca compromisuri cu posibile grupuri ilegitime de interese. Antonescu a fost si singurul care a refuzat sa participe la sedinta conducerii PNL in care a fost validat Cabinetul Tariceanu II.

Antonescu, printre contestatarii lui Basescu si ai lui Stolojan

Crin Antonescu l-a atacat virulent pe presedintele Basescu, mai ales pe parcursul campaniei de suspendare a presedintelui. L-a acuzat, pe 18 februarie 2007, ca este "demagog, ipocrit si mincinos", ca este "un lider providential" "care intretine iluzii" si "exploateaza aspiratiile oamenilor legate de lupta anticoruptie", pentru ca doua luni mai tarziu, pe 4 aprilie, sa afirme ca Basescu instiga cetatenii impotriva institutilor statului si ca seful statului se erijeaza in "depozitarul autoritatii nationale".

Cateva zile mai tarziu, liderul deputatilor PNL a declarat ca nu va ezita sa voteze pentru suspendarea lui Basescu, declarand ca seful statului este "ultimul frison al unei boli indelungate, comuniste si de tranzitie".

Antonescu face parte si din categoria acelor liberali care au vazut in Theodor Stolojan un corp strain. El a spus chiar ca "grupul securisto-diversionist" al lui Stolojan, care s-a straduit de mai multe luni sa confiste si sa dezmembreze PNL din interior, a constatat ca nu are nicio sansa.

Stolojan si membrii grupului pentru platforma au anuntat in 7 decembrie 2006 infiintarea Partidului Liberal Democrat. Doua luni mai tarziu, in februarie 2007, Stolojan i-a criticat pe Antonescu, Patriciu, Ludovic Orban si Norica Nicolai pentru ca ar fi adversari ai Aliantei DA.

El a adaugat ca, dupa alegerile locale din 2004, liberalii din jurul lui Tariceanu i-au propus sa ii tradeze pe democrati si sa faca o alianta cu PSD, pentru a castiga cat mai multe presedintii de consilii judetene.

Stolojan a reluat subiectul in 7 martie 2008, cand a declarat ca Antonescu, care sustinea o alianta a PNL cu PSD, nu este decat "trompeta" propunerilor asemanatoare facute in 2004 de Dinu Patriciu.

Antonescu s-a aratat favorabil unei aliante postelectorale cu PSD, explicand ca acest lucru e posibil pentru ca nu social-democratii sunt dusmanii naturali ai liberalilor, ci Traian Basescu si PD-L.

Averea lui Antonescu: o casa si aproximativ 20.000 de euro

Potrivit declaratiei de avere postata la 16 decembrie 2008 pe site-ul Senatului, Antonescu detine un apartament, doua conturi la BRD, unul de 10.000 de euro si unul de 5000 de dolari si un alt cont, la BCR, tot de 5000 de dolari. Crin Antonescu a avut in 2008 un venit de 53.606 de RON din indemnizatia de deputat.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, Crin Antonescu a candidat pentru un mandat de senator in colegiul 2 din Capitala. A fost votat de doar 9.159 de alegatori si a devenit senator in urma etapei de redistribuire a mandatelor.Primele rezultate partiale arata ca liberalul Crin Antonescu conduce detasat in lupta cu Calin Popescu Tariceanu.

Citește și:
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit joi, 1 decembrie, despre beneficiile pe care le-ar avea cetățenii Republicii Moldova dacă țara s-ar uni cu România, potrivit tv8.md Fostul...
Ministrul român al Apărării, despre riscul ca Putin să folosească o armă nucleară tactică: ”România nu se teme de un atac”
Ministrul român al Apărării, despre riscul ca Putin să folosească o armă nucleară tactică: ”România nu se teme de un atac”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat joi, 1 decembrie, că România nu se teme că va fi atacată, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar că trebuie să fie pregătită...