Dilema grea a liberalilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 06 Iunie 2008, ora 12:50
6887 citiri
Dilema grea a liberalilor

Adevarul e ca presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a avut toate motivele sa danseze fericit tarantela in lunea de dupa alegerile locale. Scorul liberalilor este cu mult peste asteptari, nu numai in raport cu localele din 2004, cat, mai ales, in raport cu momentul referedumului pentru demiterea presedintelui.

In vara anului trecut liberalii traiau cu spectrul pragului electoral, fiind la guvernare, pozitie expusa in continuare erodarii. Pe 1 iunie anul acesta, PNL a obtinut in jur de 19 la suta atat la consilieri judeteni cat si la presedintii de consilii judetene.

Liberalii au cules astfel rodul cresterii indubitabile a nivelului de trai, al masurilor populiste de stanga luate sub presiunea PSD, dar si rodul victimizarii constante. Ofensiva permanenta, cand justificata cand aberanta, a presedintelui Traian Basescu a ajuns din blestem o binecuvantare pentru ca oamenii au inceput sa simpatizeze cu guvernul aflat mereu sub tunuri. Culmea, in raport cu puterea prezidentiala, extrem de autoritara, au ajuns si ei sa sa para un fel de opozitie.

Observam, totodata, ca liberalilor nu le-a cauzat despinderea aripii Stolojan-Stoica-Flutur careia topirea in PD i-a rapit, se pare, potentialul periculos.

Cert este ca liberalii se pot lauda acum cu o pozitie ideala in multe dintre consiliile judetene si in cel al Capitalei - fara ei nu se poate face majoritatea. Altfel spus sunt partidul balama si au sanse sa ramana asa si in viitorul Parlament.

Aceasta pozitie privilegiata aduce cu ea o dilema grea. Atat de grea incat, cu gandul la ea, Calin Popescu Tariceanu ar putea pierde ritmul tarantelei.

Optiunile PNL

Incepand din acest moment, PNL nu prea mai poate evita multa vreme o optiune clara - cu PD-L sau cu PSD. De fapt, cu Traian Basescu sau cu Ion Iliescu. Semnalul cel mai clar va fi dat de alcatuirea majoritatii in consiliul general la capitalei.

De numele actualului presedinte se leaga cele mai recente traume ale liberalilor, convinsi ca Traian Basescu si-a facut un scop politic din distrugerea PNL. S-au spus vorbe grele, s-au aruncat acuzatii grave, imaginea ambelor tabere a fost grav maculata, in beneficiul, cules din plin la locale, al PSD. Dinspre Traian Basescu si PD-L au inceput sa apara, deocamdata foarte timid, semnale de impacare cu conditia debarasarii de Calin Popescu Tariceanu.

Ma indoiesc ca, pana la urma, aceasta conditie se va dovedi imuabila. Indiferent de muntii de orgolii dintre ei, liberalii nu pot nega ca Traian Basescu i-a adus la guvernare, dupa cum nici el nu poate nega ca PNL l-a ajutat sa devina presedinte. Ambele au fost facute in numele unor principii care, pe parcurs, au fost ingropate de acumularile de furie si frustrari.

Totusi, cele doua partide sunt, cu drapajele de rigoare, dreapta romaneasca iar apropierea lor tine de logica politica si a istoriei ultimilor 18 ani.

De partea cealalta, Ion Iliescu este pentru liberali un rau vechi, dar sub nicio forma mai mic decat primul. Pana la urma, nu Traian Basescu a pus ciomegele minerilor pe liberali, nu el a calificat proprietatea drept "moft", nu el a blocat cat a putut retrocedarile, adica valori esentiale ale liberalismului. Este greu pentru liberali sa-si convinga electoratul ca adversarul traditional, raul relelelor de pana in 2004, a devenit deodata frecventabil si numai bun de aliat.

Daca simpatizantii liberali, infuriati pe Traian Basescu, pot inghiti o apropiere conjuncturala de PSD si Ion Iliescu, mi-e greu sa cred ca vor inghiti cu voiosie o alianta cu acte in regula si chiar o guvernare PNL-PSD.

Dupa cum era de asteptat, dilema a impartit conducerea liberala in doua tabere, imediat ce s-au aflat primele rezultate ale exit poll-urilor. Pe de-o parte este tabara Ludovic Orban, radical liberala, care, in pofida aversiunii fata de Traian Basescu, nu poate concepe alierea cu PSD. Observam de altfel ca, pentru prima data dupa multa vreme, Traian Basescu l-a laudat pe Ludovic Orban pentru prestatia din campania electorala.

Imediat in presa au aparut zvonuri despre iminenta debarcare a lui Orban din fruntea PNL Bucuresti deoarece la alegeri s-a plasat sub scorul partidului.

De partea cealalta, grupul Antonescu-Nicolai-Hasotti trage pentru alierea oficiala cu PSD. Crin Antonesu a declarat fara retinere - PNL ori se aliaza cu PSD ori intra in opozitie, varianta PD-L fiind exclusa. Motivul? Crin Antonescu nu are nimic cu democrat liberalii, dar ii este rusine cu un presedinte ca Traian Basescu.

La randul sau Viorel Hrebenciuc a declarat relaxat: "ne apropiem cu pasi marunti dar siguri de PNL", iar semnalele de pana acum din teritoriu confirma spusele lui Viorel Hrebenciuc.

Alianta PNL cu un PSD reintrat sub controlul total al lui Ion Iliescu ar putea avea un efect pervers. Liberalii ar ramane de partea invingatoare si, probabil, chiar la guvernare, insa cu un procent, deci o pondere, mult mai slabe decat cele de-acum, parasit tocmai de cei mai liberali dintre sustinatorii sai.

Alierea PNL cu PD-L presupune un imens sacrificiu de orgoliu individual al celor loviti direct de Traian Basescu (Norica Nicolai, de exemplu) dar si al partidului in asamblu care ar fi nevoit sa accepte reguli mult mai dezavantajoase decat in urma cu 4 ani cand liberalii erau forta dominanta a Aliantei D.A.

In plus, cum e de presupus ca impreuna fiind cele doua partide ar urma sa aiba acelasi candidat la prezidentiale, ma intreb cu ce argumente ar putea liberalii sa-l sustina pe presedintele pe care au incercat sa-l demita? Si daca totusi o vor face cumva, cat se va abtine oare presedintele de la rafuieli publice cu regasitii aliati?

Din aceasta dilema, intre ideologia liberala si razboiul ultimilor ani, liberalii vor fi nevoiti sa gaseasca totusi o iesire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Traian Basescu, #PSD, #PNL, #PDL, #Tariceanu, #alianta, #Crin Antonescu, #Tarantela, #dilema , #Crin Antonescu