Tariceanu catre Antonescu: Nu e de ajuns nebunia ca sa te lupti cu Basescu

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 22:30
2681 citiri
Tariceanu catre Antonescu: Nu e de ajuns nebunia ca sa te lupti cu Basescu

Nebunia nu este o arma destul de puternica in lupta alegerilor prezidentiale impotriva actualului presedinte, Traian Basescu, i-a spus Calin Popescu Tariceanu adversarului sau atat pentru sefia PNL, cat si pentru prezidentiale, Crin Antonescu.

"Basescu nu este ca oricare adversar politic si nu este de ajuns nebunia sa te lupti cu el. Ca sa te lupti cu Basescu ai nevoie de solutii, nu de discutii. Cand ai adversari importanti precum Traian Basescu trebuie sa te duci cu un candidat capabil si nu numai cu vorbe frumoase.

Simpla nebunie nu e suficienta", i-a spus Tariceanu colegului "Crin", tutuiala pe care Antonescu nu a gustat-o si i-a explicat ca "nu isi permite sa-i vorbeasca astfel liderului PNL".

Totodata, Tariceanu i-a contestat lui Antonescu ca ar avea calitatile necesare pentru sefia liberalilor: "Sunt de acord ca nu suntem perfecti si ca trebuie sa facem mai bine. Puteam sa facem mai bine, dar ai preferat sa stai in afara.

Ti-am propus in doua randuri sa preiei conducerea, o data la Ministerul Afacerilor Externe, o data la Ministerul Educatiei. Ai fost lider al grupului liberal din Parlament, dar ai reusit sa ai cele mai multe absente dintr-un mandat.

Nu poate fi cineva lider de partid cand nu poate fi angajat. Si nu numai pe baza unui discurs. PNL are de facut o alegere foarte serioasa care nu e legata doar de sefia partidului, ci de un candidat redutabil pentru Traian Basescu".

Totodata, fostul premier l-a acuzat pe vicepresedintele PNL ca in momentul in care in partid se luau decizii importante, el fie nu raspundea la telefon, fie era plecat in strainatate.

Rufele spalate in public intre cei doi lideri ai PNL in cadrul emisiunii "Sinteza Zilei", difuzata de Antena 3, nu se termina aici.

"Nu imi permit sa va tutui. Va imaginati ca as putea vorbi despre vulnerabilitatile dumneavoastra. Nu as face un bine partidului. Nu am vorbit niciodata despre Ministerul de Externe, apoi mi-ati promis, in treacat, Educatia. Nu ati insistat, eu nu am mai zis nimic. Am mers mai departe. Nu suntem aici sa spunem ce a facut sau ce n-a facut Crin Antonescu", i-a raspuns Crin Antonescu lui Tariceanu.

In plus, vicepresedintele PNL l-a acuzat pe fostul sef al Executivului ca nu i-a consultat pe liderii liberali privind neintrarea la guvernare si ca decizia i-a apartinut doar lui Tariceanu. In acelasi timp, Tariceanu sustine ca Antonescu a votat pentru neintrarea la guvernare.

Blaga si Obama

Daca Crin Antonescu propune schimbari in PNL, adoptand un discurs asemanator cu cel al presedintelui Barack Obama, Calin Popescu Tariceanu a gasit un model politic ceva mai romanesc, similar cu cel al lui Vasile Blaga pentru Primaria Capitalei, "Solutii, nu discutii".

In timp ce Tariceanu sustine ca va duce partidul la peste 30% si-l va face cel mai puternic partid de centru dreapta, fiind o alternativa reala la PSD si PD-L, Antonescu propune mai multa comunicare si democratie in sanul PNL.

Tariceanu a dat asigurari ca isi va continua munca la reformele din perioada cand a condus Guvernul Romaniei si va face din Romania a saptea putere economica din Europa, obiectiv ceva mai usor de atins acum in contextul actualei crizei economice.

Pe de alta parte, Antonescu mizeaza pe sinceritatea si puterea sa de convingere si spune ca va face din PNL un partid mai democrat si mai deschis dialogului.

"PNL trebuie sa faca niste schimbari. Trebuie sa adaugam la ce a facut partidul in ultimii patru ani un proiect nou, printre care si un lider nou", a explicat Antonescu.

Culmile guvernarii

Dupa ce Tariceanu a reamintit culmile pe care le-a atins Romania pe durata guvernarii sale, Antonescu i-a raspuns ca asta trebuie atat sa creada, cat si sa simta romanii: "cred ca e mai putin important daca eu cred asta. Important este ce cred romanii, dar si colegii nostri din PNL. Si asta vom afla peste 10 zile".

"Cred ca trebuie sa ai capacitatea de a inspira oamenilor incredere, de a-i atrage, de a-i convinge. Si pentru asta ai nevoie de schimbari. Si cred sincer ca este nevoie de asemenea lucruri, care sa inspire credibilitate, putere de comunicare, putere de convingere in raport cu societatea.

Sa dai incredere unor oameni care au intors spatele politicii si sa le explici ca actul politic este necesar, ca se poate face mai bine decat s-a facut, sa demonstrezi utilitatea actului politic", a adaugat vicepresedintele PNL.

In acest context, Tariceanu a explicat ca presedintele PNL, dar si adversarul lui Traian Basescu trebuie sa aiba "viziune, proiect, idei, solutii si nu discutii. Nu prin participarea la emisiuni si prin conversatii de salon", sugerand ca acesta este modelul promovat de Antonescu.

Tariceanu nu a uitat nici de mai vechiul sau oponent, seful statului, si a explicat care e diferenta dintre un cangur, un luptator de sumo si Traian Basescu: "Niciuna. Pentru ca toti pot sa ridice mainile si sa spuna sa vina Fondul sa ne salveze".

Ajunsi la subiectul Traian Basescu, Tariceanu i-a reprosat lui Antonescu ca "a stat pe tusa in lupta cu Traian Basescu si PSD. Daca am fi stat toti in randul 2-3, atunci proiectul lui Traian Basescu de a distruge PNL-ul ar fi avut succes si ne-am fi zbatut tot undeva pe la 7%".

"Fata de Calin Popescu Tariceanu eu am acea nebunie necesara ca sa ma bat cu Traian Basescu la presedintia Romaniei", i-a raspuns Antonescu.

Discurs, romantism si Basescu

De la politica, economie si Traian Basescu, cei doi colegi de partid au ajuns si la romantism. "Comunicarea nu inseamna doar comunicarea mediatica, ci inseamna sa vii catre cetateni cu un mesaj", a subliniat Tariceanu.

Raspunsul lui Antonescu nu s-a lasat asteptat: "nu e bine sa vorbim despre romantism, mai bine vorbim despre Romania mandra si prospera", Tariceanu replicand "eu vorbesc de Romania mandra si prospera, dumneavoastra sunteti romantic".

Discutia a alunecat apoi spre tipul de discurs politic, spre cuvinte rostite in acelasi timp incat nimeni nu mai intelegea nimic, apoi din nou catre "realitatea ca un partid nu poate fi condus din strainatate".

In timp ce Tariceanu i-a comunicat lui Antonescu ca el isi face declaratiile "mai scurte si mai concentrate", Antonescu a respins acuzatiile: "nu sunt deloc scurte si nici concentrate. Va rog, nu ma intrerupeti. Ati venit aici sa vorbim despre mine (...) Imi permiteti sa vorbesc?".

Liberalii, saraci si bogati

In contextul in care PNL este perceput ca un partid al bogatilor din cauza "actiunilor domnului Tariceanu si grupurilor de interese", Antonescu a recunoscut ca este printre "fruntasii liberali cei mai saraci. Iata ca fara bani, fara avere, fara relatii, fara nasi, fara fini am ajuns aici...".

"Eu am inteles ca esenta liberalismului este libertatea, nu banul. Liberalii sunt perceputi ca bogatii Romaniei. Noi nu suntem partidul bogatilor, nici al saracilor, ci al indivizilor care isi doresc anumite drepturi ce nu tin de starea lor materiala", a explicat Crin Antonescu.

Replica lui Tariceanu a fost ca "saracia nu e o virtute". "Nu pretind ca saracia este o virtute, nu sunt sarac, domnule Tariceanu, dar acest partid nu isi va masura valoarea prin bogatie. Vrem elite, dar nu suntem un partid pentru elite", a raspuns, la randul lui, Antonescu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#disputa Tariceanu Antonescu, #sefie PNL, #candidatura prezidentiale PNL , #Crin Antonescu