Tariceanu crede ca il poate invinge pe Basescu

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 14:25
1605 citiri
Tariceanu crede ca il poate invinge pe Basescu

Nu avem nevoie de bani de la FMI, Basescu va pierde Cotrocenii, iar Crin Antonescu nu e destul de responsabil sa fie seful PNL - sunt parerile fostului premier Calin Popescu Tariceanu.

Intrebat cum si cine poate sa il invinga la prezidentiale pe Traian Basescu, Tariceanu a facut o analogie cu perioada Clinton din Statele Unite.

"In 1992, la alegerile prezidentiale in America, Clinton a folosit o formula care a avut mare impact si care spunea in engleza ceva de genul acesta, chiar exact pot sa va spun: "It's about economy, stupid". N-as traduce-o in romaneste "Este vorba de economie, prostule", ci as spune: "Traiane, trezeste-te, avem o problema serioasa!".

Avem o problema economica serioasa", a spus fostul premier intr-un interviu pentru Mediafax.

Cat despre discursul din Parlament al actualului sef de stat, Tariceanu sustine ca Basescu este complet debusolat, depasit de situatie, intr-o "adevarata criza de idei si de viziune".

"Este o dovada ca Traian Basescu se da practic infrant in fata greutatilor cu care Romania se confrunta. N-a venit cu o singura solutie.

Romania in acest moment are nevoie de solutii si, de aceea, eu cred ca Traian Basescu trebuie sa incerce ceva. Mai are timp, probabil, trei luni de zile in care poate sa vina cu o solutie, pentru ca altfel ar face mai bine sa nu candideze la viitoarele alegeri prezidentiale", a adaugat Tariceanu.

Fostul premier il acuza pe Basescu de fuga de raspundere si dovada in acest sens este ca el "actioneaza ca un presedinte care si-a epuizat resursele, care este in criza de idei, nu are niciun fel de solutii si care incearca sa paseze responsabilitatea, asa cum a facut-o de altfel de foarte multe ori in cursul carierei sale politice, catre altcineva, in cazul de fata catre Parlament".

Voi putea sa-l inving pe Traian Basescu

Tariceanu a mai declarat ca s-a hotarat sa candideze la prezidentiale in momentul in care s-a format actuala coalitie de guvernare si este convins ca poate sa il invinga pe actualul sef de stat.

"In momentul in care Traian Basescu a fortat, as spune, realizarea acestei coalitii contra naturii, PDL-PSD, am stiut ca va trebui sa ma angajez intr-o lupta, inclusiv in competitia prezidentiala. Intr-o lupta, in primul rand ca lider al opozitiei, cu responsabilitatea care decurge de aici, pentru ca suntem singurul partid de opozitie, iar astazi, dupa ce-am vazut modul de abordare a problemelor economice din partea lui Traian Basescu, stiu un lucru clar - ca voi putea sa-l inving pe Traian Basescu in aceasta lupta", a spus ferm liderul PNL.

Tariceanu crede ca romanii isi dau seama ca tara "nu are nevoie de un presedinte care sa fie conflictual, care sa dezbine romanii, ci un presedinte care sa uneasca, are nevoie de un presedinte care sa nu-i fie frica de problemele economice cu care se confrunta Romania si un presedinte care sa-si asume cu responsabilitate si curaj scoaterea Romaniei din criza economica, are nevoie de un presedinte care sa isi doreasca, nu mai multa putere pentru el, cum este cazul lui Traian Basescu, ci mai multa putere economica pentru Romania".

Crin nu are stofa de presedinte

Tariceanu considera ca adversarul sau la sefia liberalilor, Crin Antonescu, nu este o persoana suficient de responsabila pentru a putea conduce PNL.

"O persoana, care nu cred ca a avut responsabilitatea platii unui singur angajat sau crearii unui loc de munca, nu cred ca poate sa aspire in mod convingator la o astfel de functie intr-un partid care a devenit, as spune, o institutie si nu mai este partidul pe care-l stim acum 20 de ani.

Poate ca acum 20 de ani, sigur, o astfel de persoana putea sa aspire. Si altii care sunt, cum sa spun, mai degraba specialisti in discursuri si in talk-show-uri televizate sigur ca puteau sa conduca partidul acum 20 de ani.

Cred ca acum Partidul National Liberal a progresat enorm, au venit oameni care au demonstrat ca fac din politica o adevarata profesie si o stiu s-o faca cu competenta si raportat la realitatile Romaniei de astazi", a declarat fostul premier.

Pe de alta parte, Tariceanu isi lauda capacitatea de a-l infrunta pe presedintele Traian Basescu.

"In ceea ce inseamna actiunea din afara partidului, spuneam ca PNL are nevoie de un lider care sa poata sa il invinga pe Traian Basescu. Si din aceasta perspectiva dovada stau cei patru ani in care ne-am situat pe pozitii institutionale diferite, din care, atunci cand a fost nevoie, am colaborat cu Traian Basescu pentru interesele Romaniei, dar am avut si curajul sa-i spun raspicat in fata ca face prostii", a declarat liderul PNL.

Patriciu poate sustine pe cine vrea

Cat despre relatia sa cu Dinu Patriciu, care il sustine pe Crin Antonescu la sefia PNL, Tariceanu spune ca sunt in continuare prieteni si ii respecta optiunile.

"N-am ascuns niciodata ca am o veche relatie de prietenie cu Dinu Patriciu si n-am sa ascund nici acum. (...) Nu cred ca cineva isi poate permite intr-un partid sa-i ceara cuiva sa nu candideze. (...) Repet, Patriciu este un simplu membru al Partidului National Liberal.

Sigur, este un simplu membru foarte cunoscut. Dar in final, intr-un partid sa stiti ca functioneaza acel principiu care spune asa, inclusiv in structurile de conducere: un om, un vot. Deci nu vad unde ar fi problema", a subliniat liderul liberal.

PNL, la guvernare?

In momentul de fata, Calin Popescu Tariceanu nu isi doreste sa readuca PNL la guvernare, pentru ca ar fi o revenire "pe usa din dos", iar el nu vrea o guvernare in coalitie.

"Vreau sa demonstram prin forta suportului electoral ca avem increderea romanilor de a guverna singuri. Pentru ca o guvernare intr-o coalitie, fie cu un partid, fie cu altul, inseamna compromisuri, ceea ce vedem de trei luni de zile", a adaugat fostul premier.

Tariceanu prevede ca actuala coalitie "nu va rezista si primul punct nevralgic il vad in momentul in care PSD isi va depune primul candidat pentru cursa prezidentiala. Vad cu mare dificultate cum va functiona actuala coalitie, cu doi lideri care sunt angajati direct in cursa prezidentiala".

Nu avem nevoie de un imprumut extern

Fostul premier nu crede ca Romania are nevoie de un credit extern de la FMI sau alta institutie financiara.

"Din cate stiti - si sunt date oficiale, comunicate de Guvern, de Banca Nationala - in momentul de fata, nivelul datoriei publice a Romaniei este unul extrem de scazut, este cel mai scazut, probabil, din Europa, este 18 la suta din Produsul Intern Brut.

In al doilea rand, datoria externa pentru anul 2009, datoria publica externa scadenta - atentie, ca vorbesc de datorie publica scandenta - este ceva in jur de 1.000.000.000 de euro, care inseamna sub 1 la suta din Produsul Intern Brut, deci, din acest punct de vedere, nu vad de ce Romania ar trebui sa recurga la un imprumut extern. Pentru ca, atentie, banii de la FMI sunt, in general, utilizati pentru echilibrarea balantei de cont curent, balantei externe a Romaniei", a subliniat Tariceanu.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#Tariceanu Basescu prezidentiale, #Tariceanu Crin adversar, #Tariceanu FMI imprumut , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
TRAIAN BASESCU ESTE IN GENUNCHI SI... NU IMI DAU SEAMA CE II FACE UNUI LICURICI... VOI STITI ? SPUNETI-MI SI MIE !
Poza Ioan din Chicago
Ioan din Chicago
rank 5