Tariceanu a demisionat de la sefia Senatului. Multi pesedisti ii vor functia, dar Dancila da o lovitura neasteptata

Luni, 02 Septembrie 2019, ora 17:14
23136 citiri
Tariceanu a demisionat de la sefia Senatului. Multi pesedisti ii vor functia, dar Dancila da o lovitura neasteptata
Foto: Arhiva Hepta.ro

Calin Popescu Tariceanu si-a depus, luni, la Biroul Permanent, demisia de la sefia Senatului.

Ulterior, el si-a anuntat decizia si a citit textul demisiei in cadrul plenului Senatului.

Calin Popescu Tariceanu a explicat ca a renuntat la functia de presedinte al Senatului din respect, dupa ce ALDE a rupt alianta cu PSD.

"Nu m-am cramponat de aceasta functie, am crezut intotdeanua ca functiile sunt facute pentru oameni nu oamenii pentru functii. Mi se pare firesc sa plec din aceasta functie din moment ce am inchieiat o alianta. Fac asta din respect si din bun simt.

Sper sa fi dezamagit pe cat mai putini", a declarat Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu anuntase inca de saptamana trecuta, dupa retragerea ALDE de la guvernare, ca isi va da demisia din functia de presedinte al Senatului la inceputul sesiunii.

PSD il sustine pe Melescanu, desi ALDE nu l-a propus la sefia Senatului

Asadar, dupa demisia lui Tariceanu urmeaza sa fie ales un alt presedinte al Senatului.

PSD a decis luni sa il sustina pe Teodor Melescanu pentru preluarea acestei functii, cu toate ca ALDE nu a stabilit ca il va propune pe Melescanu in acest post.

"Noi il sustinem pe domnul Teodor Melescanu. (...) Sunt multe optiuni, s-a votat si il sustinem pe domnul Teodor Melescanu", a spus Dancila, dupa sedinta grupului parlamentar al PSD de la Senat.

Teodor Melescanu a confirmat si el sustinerea acordata de PSD, precizand insa ca social democratii nu i-au cerut sa demisioneze din ALDE.

In replica, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca PSD nu poate lua decizia de a-l sustine pe Melescanu pentru sefia Senatului, decat dupa o discutie cu formatiunea sa. Si, potrivit lui Tariceanu, aceasta discutie nu a avut loc.

"Nu mi s-a adus la cunostinta aceasta decizie. Nu vreau sa faca foarte multe comentarii, dar aceasta chestiune ar fi putut sa fie facuta, daca a fost facuta, subliniez la modul ipotetic, numai in cadrul unei discutii cu ALDE. Aceasta discutie cu ALDE nu a avut loc. Prin urmare, o astfel de propunere nu am ce s-o comentez. Nu cred ca poate cineva sa propuna o functie pentru cineva de la ALDE fara sa discute cu noi", a explicat Tariceanu.

Ce social democrati doreau postul lui Tariceanu si pe cine propune Opozitia

Anterior, social-democratii propuneau ca posibile variante pe Cristian Dumitrescu sau Ecaterina Andronescu, au precizat surse politice pentru Mediafax.

Digi24 spune ca functia este dorita si de social democratii Nicolae Moga, Titus Corlatean sau Robert Cazanciuc.

De asemenea, surse politice au declarat pentru Mediafax ca Biroul Executiv al PNL ar putea decide in sedinta de luni desemnarea Alinei Gorghiu pe aceasta functie, iar unele partide din Opozitie ar putea sustine nominalizarea PNL. PMP si-ar fi exprimat intentia in acest sens, conform surselor politice.

Dar liberalii au evitat in sedinta de luni a partidului sa stabileasca pe cine propun pentru sefia Senatului. Alina Gorghiu, nume vehiculat pentru acest post, a spus insa ca spera ca toata Opozitia sa sustina candidatul PNL.

"Ma astept ca toti colegii din Senat care nu sunt din PSD sa inteleaga ratiunea sustinerii unui candidat al Opozitiei. Imi doresc sa vad cati mai multi senatori care sa inteleaga ca functie de presedinte al Senatului e o pozitie care sa insemne crearea premiselor de a avea o motiune de cenzura incununata de succes", a spus Alina Gorghiu la Digi24.

Potrivit regulamentului Senatului, presedintele acestei Camere e ales prin vot secret, cu buletine pe care sunt inscrise, in ordinea descrescatoare a marimii grupului parlamentar, numele si prenumele candidatilor propusi de liderii grupurilor parlamentare.

Ulterior, fiecare grup parlamentar poate face o singura propunere si va fi declarat presedinte al Senatului candidatul care a intrunit, la primul tur de scrutin, votul majoritatii senatorilor prezenti.

Insa pana la numirea unui nou sef al Senatului va fi numit un interimar, iar Viorica Dancila a spus ca PSD are vicepresedinti care pot prelua functia.

"Nu am discutat (in sedinta CEx - n.r.) despre presedintia Senatului. Sa-si depuna demisia domnul Tariceanu, asa cum a spus domnia sa, si apoi vom discuta despre nume. Avem vicepresedinti care pot asigura interimatul. Vom discuta in cadrul reuniunii pe care o vom avea cu senatorii", a spus Dancila.

ALDE a spus adio PSD si a iesit de la guvernare

Saptamana trecuta, ALDE a decis sa rupa coalitia cu PSD, sa iasa de la guvernare si sa faca o alianta electorala cu ProRomania a lui Victor Ponta, pentru sustinerea la alegerile prezidentiale ale lui Mircea Diaconu.

In replica, Viorica Dancila a convocat o sedinta de urgenta a conducerii PSD si in urma discutiilor s-a stabilit ca PSD ramane la guvernare si va stabili pasii urmatori pentru a face fata unei posibile motiuni de cenzura de rasturnare a guvernului.

PLUS si USR au cerut demisia guvernului si organizarea de alegeri anticipate, iar liderul PNL, Ludovic Orban, a anuntat ca va demara strangerea de semnaturi pentru a depune o motiune de cenzura impotriva guvernului Dancila.

De asemenea, UDMR, pe care PSD miza pentru pastrarea majoritatii parlamentare, a anuntat ca ramane in Opozitie si ca de data aceasta, considera ca o motiune de cenura impotriva guvernului Dancila are sanse sa treaca. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a respins insa varianta declansarii de alegeri anticipate.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Calin Popescu Tariceanu demisie sefia Senatului , #demisie
Comentarii
Poza wert
wert
rank 5
Motocicleanu trebuia sa demisioneze cand s-a dus Draknea la puscarie
Poza Nasty
Nasty
rank 5
Ca sa-si dea demisia a stat la coada sau iar s-a bagat in fatza? :D