Tariceanu isi face partid: Candidez si la presedintie, sigur il inving pe Antonescu (Video)

Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 22:04
18053 citiri
Tariceanu isi face partid: Candidez si la presedintie, sigur il inving pe Antonescu (Video)
Foto: Arhiva

Calin Popescu Tariceanu a vorbit, miercuri seara, despre demisia din PNL, dar si despre cum crede ca se vor desfasura lucrurile, in ceea ce-l priveste pe presedintele liberalilor, Crin Antonescu.

Tariceanu a declarat, intr-o emisiune televizata la Antena 3, ca plecarea din PNL a fost una dintre cele mai grele decizii din viata lui, mentionand ca a luat in calcul mai multe considerente, primul dintre acestea fiind moralitatea.

"Va marturisesc ca este una dintre cele mai dificile decizii din viata mea, pentru ca mi-am petrecut toata cariera politica in PNL. Am avut deosebita onoare sa conduc acest partid si sa fiu prim-ministru PNL. Aceasta decizie a fost luata din mai multe considerente.

Primul a fost de ordin moral: avem cu totii o minima responsabilitate fata de cetatenii care ne-au votat, care si-au pus speranta in noi. Aveam o datorie in acest sens, pentru ca si eu si colegii mei am fost reprezentanti in Parlament datorita voturilor", a explicat fostul premier.

Isi face propriul partid - PRL

Tariceanu a precizat ca, in conditiile in care va fi sustinut de USD la presedintie, va accepta sprijinul si va candida la alegerile din toamna. In plus, el a anuntat ca va infiinta un nou partid, care se va numi Partidul Reformator Liberal (PRL).

"Da, ma intereseaza (Presedintia - n.red.). Anunt maine (joi - n.red.) ca infiintez o noua formatiune politica, vreau sa aducem oameni noi, tineri, cu competenta si cu care sa dam un suflu nou USL-ului... si putem sa ne gandim si la candidatura la alegerile prezidentiale. Sunt convins ca il voi invinge pe Crin Antonescu in turul 2", a spus Tariceanu.

Fostul prim-ministru a afirmat ca Antonescu s-a derogat "cu o usurinta, cu o inconstienta vesela" de responsabilitatea fata de cetateni, mentionand ca, daca ar fi fost in locul lui, s-ar fi gandit de 100 de ori inainte sa declanseze "o criza care afecteaza viata oamenilor".

Tariceanu condamna excluderea lui Iliesiu

De asemenea, Tariceanu a adaugat ca oamenii din PNL s-au schimbat foarte mult, criticand faptul ca senatorul Sorin Iliesiu a fost exclus din partid pe nedrept, doar pentru ca a avut "curajul" sa-si spuna parerea.

Iliesiu a fost exclus din PNL dupa ce a cerut inlocuirea liderului liberal cu Tariceanu, sustinand ca este necesar un presedinte care sa mentina relatiile cu USL si sa incheie criza politica.

USL s-a rupt: Senatorul Iliesiu, exclus din PNL, este dorit de PSD

"Am vazut o executie lapidara a unui coleg, Iliesiu, pentru ceea ce eu numesc delict de opinie. Are dreptul la parerea lui, nu il dai afara ca a avut curajul sa spuna ceva ce l-a deranjat pe Antonescu (...).

Valorile liberale sunt privite cu dezinteres. Mi se spunea sa privim lucrurile mai concrete, care tin de interesul personal. Partidul e condus prin frica. Sunt foarte multi colegi care mi-au spus ca nu sunt de acord cu o posibila iesire de la guvernare, ca sa-i vad la sedinte ridicand mana fara niciun fel de ezitare. Cand se ajunge aici, eu nu ma mai simt ca acasa, PNL a fost casa mea politica...", a marturisit Tariceanu.

Antonescu va cauta voturile la Traian Basescu

Fostul premier a mai spus ca Antonescu a promovat decizia de rupere a USL "cu multa insistenta", fara a tine cont de interesele PNL, ci de interesele personale.

"Proiectul USL a plecat cu o baza de entuziasm extraordinara. Ei bine, proasta gestionare a lui Antonescu a relatiilor cu PSD l-a dus la concluzia ca, dupa toate calificativele la adresa partenerilor (...), ar fi cam greu sa le mai ceri sustinere politica. Nu PNL a simtit nevoia ruperii, ci liderul, care a cautat un motiv puternic, iar motivul a venit: remanierea guvernamenatala", a spus Tariceanu.

El a vorbit si despre sansele lui Crin Antonescu la alegerile prezidentiale, clarificand ca acestea sunt slabe si ca liderul liberal va cauta voturile la Traian Basescu.

"Cand vezi ca PSD are ponderea pe care o are, mai aduce si UDMR, ei reusesc sa straga pense 50% din voturi. Ce face candidatul PNL, unde isi cauta voturile, in conditiile in care are un scor insuficient, 20% nu e un scor care sa ii dea o sansa. As zice ca Antonescu ii va face curte lui Traian Basecu, pentru ca are nevoie de voturile lui", a anticipat Calin Popescu Tariceanu.

Intrebat ce fel de presedinte va fi, fostul premier a spus ca este prea devreme pentru astfel de discutii, dar ca isi doreste ca, in viitor, sa vada Romania a 7-a putere economica a Europei.

"Ne trebuie un proiect de unitate nationala a romanilor, spre ca apuc sa vad Romania a 7-a putere economica a Europei, un vis perfect realizabil, un proiect in care trebuie sa ne unim toti fortele (...) Da, e un proiect ambitios, dar cine credea in '90 ca Romania va ajunge in Uniunea Europeana si NATO?", a incheiat Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu a demisionat din PNL

Tariceanu, apel pentru Antonescu: Draga Crin, vorbesc cu Ponta sa tinem USL-ul (Video)

Fostul premier a demisionat din PNL, miercuri, dupa ce liberalii au votat pentru iesirea de la guvernare si ruperea USL. El a considerat ca aceasta decizie este gresita si a discutat cu Victor Ponta, inainte de a-si da demisia, despre o posibilitate de mentinere a aliantei.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Calin Popescu Tariceanu demisie, #Calin Popescu Tariceanu Antonescu, #Calin Popescu Tariceanu demisie PNL , #demisie