Calin Popescu Tariceanu a fost trimis in judecata de DNA

Joi, 07 Iulie 2016, ora 15:23
23085 citiri
Calin Popescu Tariceanu a fost trimis in judecata de DNA

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fost trimis in judecata, joi, de procurorii DNA in dosarul de retrocedari al printului Paul de Romania.

Tariceanu este acuzat de marturie mincinoasa si de favorizare a faptuitorului, potrivit unui comunicat al DNA, care subliniaza ca dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

DNA precizeaza ca, pe 15 aprilie, Calin Popescu Tariceanu a mintit sub juramant cu privire la "aspecte esentiale ale cauzei asupra carora a fost intrebat".

Asta in contextul in care procurorii DNA cercetau retrocedarea catre printul Paul al Romaniei a unei suprafete din padurea Snagov si a fermei Baneasa.

Potrivit anchetatorilor, Tariceanu a urmarit prin minciunile spuse "impiedicarea/ingreunarea tragerii la raspundere penala a inculpatilor cercetati in dosarul trimis in judecata".

Comunicatul institutiei anticoruptie informeaza ca Tariceanu a mintit atunci cand a spus ca nu a avut cunostinta despre retrocedarea respectivelor suprafete de teren printului Paul, despre implicarea a trei israelieni si a altor persoane, toti inculpati in acest dosar, in procedurile de retrocedare, si nici despre actele de vanzare-cumparare in acest caz.

De asemenea, Tariceanu a evitat sa spuna tot ce stie in legatura cu relatia dintre Tal Silberstein, Dan Andronic si Remus Truica, toti trei inculpati in acest dosar, precum si alte detalii legate de tranzactia terenurilor.

Presedintele Senatului a mai mintit si cand a spus ca nu a avut o relatie apropiata cu un alt inculpat, Marius Marcovici, cand a ascuns ca stie despre relatia lui Marcovici cu Silberstein si cand a spus ca nu l-a prezentat pe omul de afaceri israelian altor politicieni romani.

Pe 24 mai, DNA a inceput urmarirea penala impotriva lui Tariceanu, iar apoi acesta a declarat ca procurorii il acuza ca a dat raspunsuri mincinoase sub juramant la intrebari care nici macar nu i-au fost puse la audieri.

Dupa ce a fost pus sub urmarire penala, Tariceanu a declarat ca nu va demisiona din functia de lider al Senatului.

Dosarul de retrocedari al printului Paul

Potrivit DNA, dosarul de coruptie se refera la 47 de hectare de padure si de teren, "imobile de o valoare deosebita, intre care Padurea Snagov si Ferma Regala Baneasa", revendicate fara drept de printul Paul. Infractiunile au fost comise in perioada 2006-2013, iar o mare parte din acele hectare ar fi fost vanduta catre omul de afaceri Remus Truica.

In acest caz, prejudiciul se ridica la peste 145 de milioane de euro, dintre care aproape 136 de milioane de euro prin retrocedarea abuziva a Fermei Regale Baneasa, iar 9,5 milioane de euro prin retrocedarea abuziva a Padurii Snagov.

Printul Paul al Romaniei si Remus Truica au fost retinuti de DNA in luna decembrie, dupa care au fost plasati in arest la domiciliu, cu toate ca procurorii anticoruptie au cerut arestarea lor preventiva.

Citeste si:
USR, un butoi cu pulbere după ultimul scandal al alegerilor din diaspora. Cioloș pierde autoritate în partid
USR, un butoi cu pulbere după ultimul scandal al alegerilor din diaspora. Cioloș pierde autoritate în partid
Noi tensiuni au izbucnit în USR după ce mai mulți membri incomozi din filiala Diaspora au fost excluși din partid ca urmare a alegerilor pentru șefia filialei. Aceștia susțin că fostul...
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Tudor Buzatu a fost numit în funcţia de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă. Decizia a fost publicată,...