DNA: Tariceanu, mita de 800.000 de dolari intr-o ancheta deschisa la solicitarea procurorilor din Austria. Ce a semnat cand era premier

Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 10:35
29309 citiri
DNA: Tariceanu, mita de 800.000 de dolari intr-o ancheta deschisa la solicitarea procurorilor din Austria. Ce a semnat cand era premier
Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Procurorii DNA anunta ca in cazul sefului Senatului, Calin Popescu Tariceanu, desfasoara o investigatie care vizeaza suspiciuni de savarsire a unor fapte de coruptie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala cu sume de bani provenite de la o firma care ar fi obtinut contracte comerciale importante de la statul roman.

"Dosarul s-a constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autoritatilor judiciare austriece", arata DNA.

Concret, sustine sursa citata, un demnitar ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, foloase materiale in valoare de aproximativ 800.000 dolari de la reprezentantii unei companii austriece, in schimbul demersurilor depuse de acesta in exercitarea functiei, "astfel incat sa se incheie mai multe acte aditionale la un contract comercial derulat de companie".

"Suma ar reprezenta un comision de 10% din valoarea acestor acte aditionale si ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore", sustin procurorii.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita.

In ceea ce il priveste pe Tariceanu, actualmente senator, in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, efectuarea urmaririi penale pentru infractiunea de luare de mita este conditionata de obtinerea unui aviz din partea Senatului.

"In acest sens, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare in vederea sesizarii Senatului care urmeaza a decide.

Avizul solicitat pentru senator in cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completa a urmaririi penale si pentru a-i oferi acestuia posibilitatea sa isi formuleze apararile intr-un cadru procesual legal", conchide DNA.

Ce spunea Tariceanu aseara

Tariceanu a declarat aseara, la Antena3, ca nu s-a facut nicio plata catre Microsoft in timpul mandatului sau.

"Am vazut informatiile care s-au vehiculat in ultimele ore si pot sa fac cateva precizari. Hotararea de guvern care a aprobat contractul de furnizare de licente Microsoft a fost adoptata in 2004 inainte ca eu sa devin prim-ministru.

Pe timpul mandatului meu, Guvernul a dat o hotarare in baza careia sa se faca inventarierea licentelor Microsoft avand in vedere ca licentele erau utilizate, nu se platise contravaloarea lor si noi eram intr-o situatie de ilegalitate, practic, pentru ca nu platisem folosirea", a declarat Tariceanu.

Despre ce HG ar fi vorba

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca, in perioada in care Tariceanu era premier, prin HG nr. 634/11 iunie 2008, s-a aprobat incheierea Actului aditional nr. 2 la contractul comercial de licente, incheiat la Bucuresti, la data de 15 aprilie 2004 intre Guvernul Romaniei si Microsoft Ireland Operation Limited, aprobat prin HG nr.470/2004, pentru o cantitate de 39.385 de licente necesare utilizarii produselor software Microsoft.

Prin aceeasi hotarare s-a mandatat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei sa semneze, in numele Guvernului Romaniei, Actul aditional nr.2.

S-a stabilit ca plata sumei de 26.172.156 de dolari, reprezentand contravaloarea licentelor, sa se efectueze intr-o singura transa, in trimestrul I al anului 2009, dar nu mai tarziu de 31 martie 2009.

Hotararea de guvern a fost semnata de Calin Popescu Tariceanu, in calitate de prim-ministru, Karoly Borbely, in calitate de ministru al Comunicatiilor, si Varujan Vosganian, in calitate de ministru al Economiei.

La data de 20 iunie 2008, in conformitate cu dispozitiile HG nr. 199/2008 (privind preluarea de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a competentelor Secretariatului General al Guvernului, aferente contractului comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft, incheiat la data de 15 aprilie 2004 - n.red.) si HG 634/2008, a fost semnat Actul aditional nr. 2/20 iunie 2008 intre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (reprezentat prin ministrul Karoly Borbely) si Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, avand ca obiect achizitionarea a 39.385 licente, incepand cu 2006, la o valoare de 26.172.156 dolari.

I.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#DNA Tariceanu, #Tariceanu mita, #Tariceanu coruptie , #DNA