Domnul Tariceanu isi leaga singur o tinichea de coada?

Duminica, 11 Noiembrie 2018, ora 12:14
12028 citiri
Domnul Tariceanu isi leaga singur o tinichea de coada?

Degeaba incearca domnul Tariceanu sa sustina ca solicitarea DNA privind incuviintarea inceperii urmaririi penale pe numele sau ar fi o simpla manevra politica, bazata pe scurgeri de informatii, menite sa faca presiuni asupra opiniei publice, pentru ca aceasta sa-l condamne inainte de a fi judecat.

Stie toata lumea ca scandalul n-a pornit nici de la DNA, nici din presa noastra, nici de la firava noastra Opozitie. Cutremurul l-a iscat o firma austriaca, pusa in situatia de a da explicatii pentru o suma cu multe zerouri in coada, pe care ar fi platit-o drept comision domnului Calin Popescu Traiceanu, pe atunci prim ministru al Romaniei.

Firma, stransa si ea cu usa, este nevoita sa explice de ce a trebuit sa trimita respectivele zerouri tocmai in Romania si incepe sa faca marturisiri complete, punand in joc numele, prestigiul si, fara indoiala, interesele presedintelui ALDE de astazi.

Vina de a informa presa

Deci, din capul locului, as exclude jocul prin care acesta incearca sa dea o tenta politica acuzatiilor.

Firma austrica n-are nici in clin, nici in manca in vreun fel cu politicile dambovitene. Acolo, in Austria, problema este strict juridica, iar transformarea ei intr-una politica la Bucuresti nu face decat sa-l arunce pe faptuitor in ridicol.

Incercand sa ocoleasca ridicolul, banuitul faptuitor Tariceanu ofera telespectatorului roman o explicatie subtirica de tot:

"...la DNA nu s-a schimbat absolut nimic. Continua sa fie scurse informatiile catre presa pe surse judiciare, se dau informatii false, se fac tot felul de presiuni pentru condamnarea unei persoane in opinia publica inainte de a fi judecata".

Oare ce trebuia sa se schimbe la DNA, ca sa fie pe placul celui banuit? Trebuia institutia sa nu ia in serios o informatie, o sesizare mai exact, venita din partea austriaca? Si, daca n-o lua in serios, s-ar fi resemnat respectivii austrieci, luand asupra lor vinovatia intreaga, cu paguba cu tot, ceva care se pare ca urca la 800.000 dolari?

Mingea este in terenul Senatului

Si, iarasi intreb, i se pare presedintelui ALDE ca DNA, primind din Austria informatii devenite acolo publice, trebuia sa le puna sub pres in Romania, numai ca sa-i demonstreze domnului Tariceanu ca "s-a schimbat ceva"?

Stilul acesta, in care cel suspect, banuit, cercetat sau inculpat acuza autoritatea sau instanta, seamana cu zicala: hotul striga "hotii!".

Striga la bec, caci ne aflam in acea faza cand DNA si-a facut datoria corect si a cerut incuviintarea inceperii urmaririi penale a presedintelui institutiei, dl Calin Popescu Tariceanu. Deci mingea este chiar pe terenul de sport al Senatului.

Acum, intrebarea este: vor avea senatorii curajul sa se puna scut in fata sefului si sa respinga cererea DNA, cum au mai facut de atatea ori, cu altii? Curaj au, dar situatia este diferita.

Suntem intr-un moment delicat, cand asteptam o rezolutie necrutatoare privind respectarea statului de drept in Romania, cand asteptam si raportul MCV pe aceasta tema, la fel de implacabil, cand nu stie nimeni cat de convingator a raspuns doamna Vasilica-Viorica la cele 18 intrebari venite de la CE pe tema asemanatoare. Asta ne trebuie acum, sa afle Europa ca respingem cererea DNA privind cercetarea unui demnitar?

De ce se fofileaza dl Tariceanu?

Normal ar fi ca Senatul sa incuviinteze imediat urmarirea penala, dar practica anterioara aminteste ca asa ceva se intampla rar de tot. Si ma indoiesc ca i s-ar intampla tocmai sefului institutiei.

Iar daca Senatul va respinge cererea DNA, atunci unde mai este statul de drept, unde mai este principiul dupa care toti suntem egali in fata legii? Tot romanul se intreaba: nu cumva unii sunt si mai egali decat ceilalti?

Stie domnul Tariceanu, stie intreg Senatul, intreg Parlamentul, stie Europa toata ca nicaieri parchetul nu condamna pe cineva. Parchetul cercerteaza. Te judeca instanta, iar daca esti nevinovat, apari triumfator in fata opiniei publice, ca unul caruia nimeni nu i-a putut lega o tinichea de coada.

Daca dl Tariceanu se fofileaza, demonstreaza din start ca se simte cu musca pe caciula, iar daca le explica telespectatorior motivele sale de nevinovatie, in loc sa le prezinte procurorului, nu vad alta explicatie decat aceea ca tulbura apele, ca sa ascunda adevarul cat mai departe, la fund.

In loc sa declare ca abia asteapta sa-si puna anchetatorii cu botul pe labe, si sa le demonstreze nevinovatia, domnul Tariceanu si-o clameaza in fata telespectaotilor, iar apropiatii sai ii tin isonul.

Domnul Vosganian face pe judecatorul

Recent, i-a tinul isonul dl Vosganian, care, aflat joi la Botosani, s-a apucat sa-si apere seful, fara sa observe ca obiectul discutiei nu este apararea in fond, ci aprobarea pentru cercetare. Si iata ce spune:

"Nu este normal sa te bazezi pe delatiuni pentru fapte care s-au intamplat acum mai bine de zece ani. Nu este normal ca, impotriva unui om care se bucura de o mare simpatie, de fiecare data cand sunt alegeri, sa incepi inainte o cercetare penala. Nu e normal ca procurori care au esuat pana acum in mod flagrant in dosare sa fie pusi in continuare sa instrumenteze astfel de dosare. Nu este normal ca noi sa aflam din presa despre deschiderea unor anumite dosare".

Parafrazandu-l pe dl Vosganian, as spune:

1. Nu este normal ca un senator precum domnia sa se pronunte asupra unei cauze care abia de aici incolo ar trebui sa fie instrumentata de parchet si judecata in instanta.

2. Nu este normal ca un ditamai vicepresedinte al Senatului, adica tot domnia sa, sa-i lustruiasca fata sefului sau ierarhic cu explicatia ca se bucura de o mare simpatie, cand partidul sau a intrat in Parlament aproape la limita si cam cu incaltatorul, iar dansul personal a obtinut la prezidentialele din 2014 un scor la fel de modest (5,36 %) . Poate ca asta sa provoace o oarecare simpatie, dar in niciun caz una mare.

3. Nu e normal ca vicepresedintele Senatului sa aprecieze ce procurori ar trebui sa instrumenteze cauza sefului sau si ce procurori n-ar trebui.

4. Nu este normal ca tocmai dl Vosganian sa tina asemenea discurs, care sugereaza ante factum respingerea cererii DNA. In 2013, chiar domnia sa a fost beneficiarul unei asemenea scutiri de la judecata. Atunci, DIICOT solicita inceperea urmaririi penale impotriva lui Varujan Vosganian pentru "complot si subminarea economiei nationale", iar colegii din Senat au respins cererea fara explicatii, ca de obicei.

De tinichea nu scapa domnul Tariceanu

Este greu de inchipuit ca, dupa eventuala respingere a solicitarii DNA privind incuviintarea inceperii urmaririi penale a domnului Calin Popescu Tariceanu, va mai lua cineva in serios raspunsurile doamnei Dancila la cele 18 intrebari ale domnului Timmermans, in mare parte privind Justitia.

Este si mai greu de inchipuit ca, in asemenea situatie, ar putea avea vreo credibilitate undeva in tara sau strainatate argumentele domnilor Dragnea, Tariceanu, Nicolicea, Iordache, Serban Nicolae si ale altora ca in Romania s-ar respecta statul de drept.

S-ar putea ca incuviintarea urmaririi penale sa i se para domnului Tariceanu ca un fel de tinichea legata de coada domniei sale. Ramane de vazut daca nu cumva, prin neincuviintarea acordata de seful Senatului lui insusi, acesta isi agata singur o tinichea mult mai zornaitoare.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Calin Popescu Tariceanu urmarire penala, #DNA cerere urmarire penala Tariceanu , #DNA
Comentarii
Poza MATAPSD
MATAPSD
rank 5
Toti o apa si-un pamint. Tevile de scurgere din Capitala sint mai
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4