Instanta suprema reia de la zero procesul in care Tariceanu este judecat pentru marturie mincinoasa

Marti, 05 Septembrie 2017, ora 09:45
6787 citiri
Instanta suprema reia de la zero procesul in care Tariceanu este judecat pentru marturie mincinoasa
Foto: Facebook / Calin Popescu Tariceanu (Arhiva)

Procesul lui Calin Popescu Tariceanu a fost amanat, marti, prin decizie a Inaltei Curti, pe motiv ca presedintele completului nu se va mai ocupa de dosar intrucat, cel mai probabil, se va pensiona, astfel incat noul presedinte a decis readministrarea probelor, invocand o decizie CEDO.

In aceste conditii, procesul se va relua la data de 3 octombrie.

Noul presedinte de complet, Constantin Epure, a anuntat la termenul de marti ca judecatoarea Anamaria Dascalu nu va mai face parte din acest complet si ca, in aceste conditii, se impune readministrarea probelor. Epure a dat cuvantul procurorului, care a cerut administrarea tuturor probelor din rechizitoriu.

Avocatul lui Tariceanu - care nu s-a prezentat la proces - a aratat ca se opune audierii in sedinta publica a inregistrarilor din dosar pe motiv ca nu au fost contestate si ca nu sunt relevante pentru cauza. "Suntem de acord cu audierea celor 18 martori, dar ne opunem audierii publice a interceptarilor din dosar. Clientul meu nu a negat nicio secunda existenta si autenticitatea acestora, astfel ca din punctul de vedere al clientului meu ascultarea lor publica este nerelevanta", a sustinut aparatorul.

Instanta a ramas in pronuntare pe aceste aspecte si a stabilit ca procesul sa fie reluat in 3 octombrie, cu audierea lui Calin Popescu Tariceanu, care are termen in cunostinta.

In acest dosar, pana acum a fost audiat Tariceanu, ca inculpat, in timp ce Serban Mihailescu a dat o declaratie de martor in urma careia procurorii s-au autosesizat pentru marturie mincinoasa dupa ce acesta si-a schimbat depozitia data in timpul urmaririi penale.

In iunie 2016, plenul CSM a aprobat cererea judecatoarei Ana Maria Dascalu de mentinere in functie peste varsta de pensionare. Potrivit legii, magistratii peste 65 de ani care vor sa ramana in activitate, trebuie sa ceara anual Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pastrarea in functie peste varsta de pensionare.

Cel mai probabil, Dascalu nu va mai solicita CSM mentinerea in functie si se va pensiona.

Tot la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de la ora 15.00 are loc un nou termen in procesul in care liderul PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, alaturi de fosta sa sotie si de fosti angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman.

Procesul in care Calin Popescu Tariceanu este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului a inceput in 14 martie la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce, pe 10 februarie, instanta a decis ca procesul poate incepe pe fond, respingand definitiv cererile si exceptiile formulate de presedintele Senatului.

Dosarul a fost trimis instantei in 6 iulie 2016, de catre procurorii DNA Brasov, care il acuza pe Calin Popescu Tariceanu ca a mintit in declaratiile date ca martor in dosarul retrocedarii unei suprafete din Padurea Snagov si a fermei Baneasa, in care sunt judecati printul Paul, Remus Truica, Tal Silberstein si Dan Andronic.

Alaturi de presedintele Senatului a fost trimis in judecata si Dorin Marian, fost sef al Administratiei Prezidentiale a Romaniei in anul 2000, acesta fiind acuzat tot de marturie mincinoasa.

In 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truica, Printul Paul si alte 20 de persoane, intre care Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz Agavi Moshe, Marius Marcovici si jurnalistul Dan Andronic, au fost trimisi in judecata in dosarul retrocedarii ilegale a fermei Baneasa si a 47 de hectare din Padurea Snagov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

"Mai du-te, fă, zdreanță cu investigațiile tale". Amenințare suburbană primită de Emilia Șercan, în conflictul cu Adrian Cioroianu
"Mai du-te, fă, zdreanță cu investigațiile tale". Amenințare suburbană primită de Emilia Șercan, în conflictul cu Adrian Cioroianu
Conflictul dintre Emilia Șercan și Adrian Cioroianu capătă amploare după schimbul acid de replici din ultimele zile. Totul a plecat de faptul că jurnalista de investigații a afirmat că...
Florin Călinescu vrea să fie președinte. Ține încă secret partidul din partea căruia candidează: ”Vreau să susțin o grupare politică curată”
Florin Călinescu vrea să fie președinte. Ține încă secret partidul din partea căruia candidează: ”Vreau să susțin o grupare politică curată”
Florin Călinescu și-a anunțat revenirea în politică și urmează să candideze la alegerile prezidențiale din partea unei formațiuni politice pe care o va anunța după 10 martie. Actor de...
#Tariceanu proces reluat marturie mincinoasa , #DNA