Serban Mihailescu va fi cercetat de DNA pentru marturie mincinoasa in dosarul lui Tariceanu

Marti, 20 Iunie 2017, ora 09:34
3864 citiri
Serban Mihailescu va fi cercetat de DNA pentru marturie mincinoasa in dosarul lui Tariceanu
Foto:Arhiva Hepta.ro

Serban Mihailescu, fost parlamentar si secretar general al Guvernului Nastase, va fi cercetat de DNA pentru marturie mincinoasa in legatura cu declaratia data ca martor in instanta in dosarul in care este judecat presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

Un procuror a anuntat marti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca DNA s-a sesizat din oficiu pentru savarsirea de catre Serban Mihailescu a infractiunii de marturie mincinoasa, deoarece declaratia data de acesta in calitate de martor in dosarul lui Tariceanu nu concorda cu cea data la DNA in timpul anchetei.

La termenul de marti al procesului in care este judecat Calin Popescu-Tariceanu, trebuia audiat in calitate de martor jurnalistul Dan Andronic, insa acesta nu s-a prezentat in sala de judecata. Procurorul de sedinta a cerut judecatorilor citarea lui cu mandat, insa presedintele completului, Stefan Pistol, nu a fost de acord si a amanat dosarul pentru data de 5 septembrie.

Pe 23 mai, Serban Mihailescu a declarat la instanta suprema ca si-a facut aproape toate concediile cu Dan Andronic, el fiind nasul copiilor patronului de la "Evenimentul zilei", iar in anul 2008 a participat la nunta acestuia, de la Monte Carlo, unde au mai fost prezenti Adrian Nastase, Calin Popescu-Tariceanu, Nicolae Dumitru - "Niro" si Dan Ioan Popescu.

In declaratia data atunci in sala de judecata, Serban Mihailescu a relatat ca l-a intalnit de doua ori pe Tariceanu in afara intrevederilor oficiale, in 2008 si 2009, insa nu a colaborat niciodata cu acesta pe linie de partid sau administratie.

"L-am intalnit pe Calin Popescu-Tariceanu in doua ocazii. In anul 2008, la nunta lui Andronic (desfasurata la Monte Carlo - n.r.). Eu sunt nasul de botez al copiilor lui Andronic. Eu am participat doar la ceremonia religioasa si am stat mai putin de 24 de ore. La nunta au mai fost Adrian Nastase, Calin Popescu-Tariceanu, Nicolae Dumitru - patronul de la "Niro". Nas a fost Dan Ioan Popescu. Erau cam 20 - 30 de persoane din Romania. Nu am participat la petrecere. Nici macar nu a fost o petrecere, a fost o masa oarecare. La 12 noaptea am plecat. (...) Cu Dan Andronic eram prieten de concediu. Aproape toate concediile le-am facut impreuna. Nu aveam discutii politice cand mergeam in concediu", a spus Serban Mihailescu.

Acesta a precizat ca, in anul 2009, Nicolae Dumitru si Dan Andronic l-au invitat in Israel, pentru a participa la o serbare organizata de consultantul politic Tal Silberstein.

"Eu mergeam in fiecare an la Ierusalim, dar din alte considerente. In 2009, am fost operat de cancer si nu m-am dus vara, ci toamna. Am acceptat invitatia si am ajuns la Tel Aviv, venind din alta directie. M-am cazat la acelasi hotel in care stateau familiile lui Nicolae Dumitru, Dan Andronic si Dan Ioan Popescu. Dimineata am fost la micul dejun, unde l-am intalnit pe Tariceanu. Dupa aceea am facut separat deplasarea la Ierusalim si acolo, in preajma unei biserici, ne-am intalnit pe o alee cu un grup din care facea parte si Tariceanu.

Ne-am intors la Tel Aviv, separat, pe grupuri, iar seara am fost invitati la ziua tatalui lui Tal Silberstein. Pe Silberstein il cunosc din anul 2003, din campania electorala a PSD. Eu eram impreuna cu sotia si fiica mea. Petrecerea s-a desfasurat intr-o sala de discoteca. Tatal lui Tal Silberstein era in carucior si l-am salutat. In sala erau 250 - 300 de persoane, majoritatea fiind localnici. Nu mai stiu daca l-am vazut si pe Tariceanu. Am stat o ora. A doua zi am plecat", a aratat Serban Mihailescu.

El a recunoscut ca a participat si la doua petreceri organizate la locuinta lui Remus Truica, insa fiecare politician statea in grupul lui, deoarece "pesedistii nu stateau cu liberalii". Mihailescu a adaugat ca il cunostea pe Remus Truica de pe vremea cand acesta a fost sef de Cabinet al fostului premier Adrian Nastase.

Pe 7 iulie 2016, Calin Popescu-Tariceanu a fost trimis in judecata de DNA pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului. In acelasi dosar, Dorin Marian, fost sef al Cancelariei cand premier era Tariceanu, este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, dupa ce ar fi dat o declaratie neadevarata atunci cand a fost audiat ca martor in dosarul "Ferma Baneasa".

Conform DNA, in cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegala a unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa, Tariceanu a facut, sub juramant, la data de 15 aprilie 2016, declaratii necorespunzatoare adevarului cu privire la aspecte esentiale ale cauzei asupra carora a fost intrebat si nu a spus tot ce stie in legatura cu imprejurari esentiale, urmarind prin aceasta impiedicarea/ ingreunarea tragerii la raspundere penala a inculpatilor cercetati in dosarul trimis in judecata.

Procurorii spun ca Tariceanu a sustinut in mod nereal ca nu a avut cunostinta despre retrocedarea catre Paul Philippe Al Romaniei a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov (trunchiul de padure Fundul Sacului), despre implicarea inculpatilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi si a altor persoane in procedurile de retrocedare si nici despre actele de vanzare-cumparare vizand aceste bunuri.

Calin Popescu-Tariceanu este acuzat ca a mai facut declaratii necorespunzatoare adevarului si nu a spus tot ce stie in legatura cu relatia avuta cu inculpatii Tal Silberstein, Dan Andronic si Remus Truica, cu intalnirile si discutiile purtate cu acesta din urma referitor la taxele notariale privind tranzactionarea imobilelor mentionate si modalitatea de dobandire si valorificare a bunurilor revendicate.

#Serban Mihailescu cercetat DNA, #Serban Mihailescu marturie mincinoasa , #DNA