DNA cere casarea achitarii lui Tariceanu si rejudecarea cazului

Luni, 25 Martie 2019, ora 18:36
16481 citiri
DNA cere casarea achitarii lui Tariceanu si rejudecarea cazului

Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a incheiat cercetarile in dosarul in care presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a fost achitat in prima instanta pentru marturie mincinoasa.

"Constatam terminata cercetarea judecatoreasca si vom amana pronuntarea", a anuntat presedintele completului de 5 judecatori de la Inalta Curte, Mirela Sorina Popescu.

Afirmatia a fost facuta dupa ce seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a explicat ca nu vrea sa dea noi declaratii in acest dosar.

"M-am consultat cu avocatul meu. Ce am avut de declarat am declarat la instanta de fond. Va stau la dispozitie daca aveti intrebari", a precizat Calin Popescu Tariceanu.

Completul care va da decizia in acest caz este format din: Mirela Sorina Popescu (presedinte), Ana Hermina Iancu, Ioana Bogdan, Francisca Vasile si Silvia Cerbu.

Potrivit procedurii, urmeaza pledoaria avocatului si a procurorului DNA si ultimul cuvant pentru Calin Popescu Tariceanu.

Primul care a inceput a fost procurorul DNA, care cere casarea sentintei de achitare si trimiterea cazului pentru rejudecare in faza de fond a dosarului.

Potrivit acestuia, activitatea de urmarire penala in cazul sefului Senatului s-a desfasurat cu respectarea principiului loialitatii si a unui proces echitabil.

"Apreciem ca in cauza de fata, judecatorii de fond nu s-au pronuntat cu privire la actul de sesizare", arata procurorul DNA.

Calin Popescu Tariceanu a fost chemat luni la instanta pentru a-si exprima punctul de vedere, "in sensul de a preciza daca doreste sau nu sa dea declaratie in aceasta faza procesuala, iar in cazul in care nu se poate prezenta la instanta sa depuna o declaratie autentificata din care sa rezulte, fara echivoc, pozitia acestuia cu privire la acest aspect".

Asta dupa ce Tariceanu a transmis prin avocat ca nu doreste sa fie audiat in sala de judecata, deoarece nu mai are nimic de adaugat fata de ce a spus la instanta de fond, insa sta la dispozitia instantei pentru orice lamurire.

Inalta Curte a respins, la termenul din 25 februarie, solicitarea DNA de reaudiere a mai multor martori, printre acestia: fostul premier Victor Ponta, Dan Motreanu, Dan Andronic, fostul senator Serban Mihailescu sau avocatul Robert Rosu.

Acuzatiile DNA

Calin Popescu-Tariceanu a fost trimis in judecata de DNA pe 7 iulie 2016 pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, el fiind achitat pe 22 mai 2018 de un complet de la instanta suprema format din trei judecatori.

Decizia a fost atacata cu apel de procurorii anticoruptie, procesul fiind pe rolul completului de 5 judecatori.

I.S.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....