DNA cere casarea achitarii lui Tariceanu si rejudecarea cazului

Luni, 25 Martie 2019, ora 18:36
16520 citiri
DNA cere casarea achitarii lui Tariceanu si rejudecarea cazului
Foto: Facebook/ Calin Popescu Tariceanu

Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a incheiat cercetarile in dosarul in care presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a fost achitat in prima instanta pentru marturie mincinoasa.

"Constatam terminata cercetarea judecatoreasca si vom amana pronuntarea", a anuntat presedintele completului de 5 judecatori de la Inalta Curte, Mirela Sorina Popescu.

Afirmatia a fost facuta dupa ce seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a explicat ca nu vrea sa dea noi declaratii in acest dosar.

"M-am consultat cu avocatul meu. Ce am avut de declarat am declarat la instanta de fond. Va stau la dispozitie daca aveti intrebari", a precizat Calin Popescu Tariceanu.

Completul care va da decizia in acest caz este format din: Mirela Sorina Popescu (presedinte), Ana Hermina Iancu, Ioana Bogdan, Francisca Vasile si Silvia Cerbu.

Potrivit procedurii, urmeaza pledoaria avocatului si a procurorului DNA si ultimul cuvant pentru Calin Popescu Tariceanu.

Primul care a inceput a fost procurorul DNA, care cere casarea sentintei de achitare si trimiterea cazului pentru rejudecare in faza de fond a dosarului.

Potrivit acestuia, activitatea de urmarire penala in cazul sefului Senatului s-a desfasurat cu respectarea principiului loialitatii si a unui proces echitabil.

"Apreciem ca in cauza de fata, judecatorii de fond nu s-au pronuntat cu privire la actul de sesizare", arata procurorul DNA.

Calin Popescu Tariceanu a fost chemat luni la instanta pentru a-si exprima punctul de vedere, "in sensul de a preciza daca doreste sau nu sa dea declaratie in aceasta faza procesuala, iar in cazul in care nu se poate prezenta la instanta sa depuna o declaratie autentificata din care sa rezulte, fara echivoc, pozitia acestuia cu privire la acest aspect".

Asta dupa ce Tariceanu a transmis prin avocat ca nu doreste sa fie audiat in sala de judecata, deoarece nu mai are nimic de adaugat fata de ce a spus la instanta de fond, insa sta la dispozitia instantei pentru orice lamurire.

Inalta Curte a respins, la termenul din 25 februarie, solicitarea DNA de reaudiere a mai multor martori, printre acestia: fostul premier Victor Ponta, Dan Motreanu, Dan Andronic, fostul senator Serban Mihailescu sau avocatul Robert Rosu.

Acuzatiile DNA

Calin Popescu-Tariceanu a fost trimis in judecata de DNA pe 7 iulie 2016 pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, el fiind achitat pe 22 mai 2018 de un complet de la instanta suprema format din trei judecatori.

Decizia a fost atacata cu apel de procurorii anticoruptie, procesul fiind pe rolul completului de 5 judecatori.

I.S.

Citește și:
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Fostul premier Adrian Năstase a câştigat la Tribunalul Bucureşti recuperarea pensiei speciale, pierdută în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament. În perioada 1990 -...