Acesti politruci care ne conduc

Duminica, 20 Septembrie 2009, ora 17:07
4509 citiri
Acesti politruci care ne conduc

In politica nu exista memorie. Am ascultat intrigata discursul premierului Emil Boc de la asumarea raspunderii. Deja vu sau mai degraba deja ecoute.

Idei intregi pareau preluate si reformulate din speech-ul de acum patru ani al fostului prim ministru Tariceanu, cand Executivul de atunci si-a angajat raspunderea pe reforma Justitiei si Proprietatii.

Cu sau fara criza, politicienii au aceleasi cuvantari sforaitoare, care demult ii lasa reci pe romanii de rand.

Iata cateva mostre de demagogie fara varsta.

Boc, 2009: "Anul acesta se implinesc 20 de ani de cand ne-am castigat si recastigat libertatea. Romania este o tara europeana libera. Am scapat de statul opresiv comunist, dar statul de azi i-a mostenit destule metehne (...) 20 de ani au fost de ajuns! Acum, este timpul faptelor! De aceea, Guvernul pe care il reprezint nu mai vorbeste de lucruri abstracte, nu vine in fata Parlamentului sa faca declaratii de intentii, vine in fata dumneavoastra, cu trei proiecte majore de reformare a statului roman".

Tariceanu, 2005: "Ca prim-ministru, sunt mandru sa conduc o echipa care promoveaza reforme autentice si indispensabile statului de drept. Ca roman, regret ca aceste reforme au loc doar dupa 15 ani de tergiversari si de confuzie. Ca cetatean al Europei, stiu ca numai daca facem aceste reforme - chiar si acum, in al 12-lea ceas - Romania are sanse reale sa devina un stat cu drepturi depline al Uniunii Europene".

Boc, 2009: "Aceste proiecte fundamentale de lege - ca vorbim de educatie nationala, de salarizare unica, de restructurarea aparatului de stat - sunt trei legi care afecteaza viata romanilor si o vor schimba in bine prin faptul ca statul roman se va schimba, chiar daca asta presupune luarea unor masuri mai dure, dar corecte pentru cele 22 de milioane de romani."

Tariceanu, 2005: "Legea pentru care Guvernul isi asuma astazi raspunderea este, prin excelenta, Legea Reformei europene in Romania. (...) O lege pentru o Romanie moderna!"

Bombastic suna promisiunile, iar in urma lor se alege praful de reforma reala.

Atat de eficienta si moderna a fost pe vremea lui Tariceanu reforma Justitiei marca Macovei (acum membru PD-L), incat acum magistratii au ajuns la exasperare si protest. In plus, cele mai importante acte normative - Codul Penal si Civil - au fost aprobate tot prin asumarea raspunderii de abia acum cateva luni.

Si cum nici Opozitia nu se face altfel dupa 4 ani, sa ne amintim ca atat Guvernul Tariceanu, cat si Cabinetul Boc si-au asumat raspunderea pe legi cruciale pentru functionarea statului roman. In 2005, PSD a acuzat Executivul PNL-PD ca vrea sa scoata din ecuatie Parlamentul, institutia fundamentala a democratiei careia i se ia atributia de baza, legiferarea. Opozitia a acuzat ca este vorba de "un pachet" de proiecte si nu despre un proiect propriu-zis, evitandu-se dezbaterile parlamentare asupra unor probleme esentiale.

Iar acum in 2009, liberalii pun aceeasi placa despre Cabinetul PD-L-PSD, uitand ca au facut si ei acelasi lucru in urma cu doar cativa ani.

Aceleasi idei, aceleasi cuvinte, aceleasi acuzatii si probabil aceleasi rezultate egale cu zero. Tot istoria recenta ne poate arata cat de eficiente sunt masurile anticriza ale Guvernului Boc: Impozitul forfetar a bagat IMM-urile in insolventa, "Prima Casa" merge greoi si nu ajuta deloc industria constructiilor, pana si programul 'Rabla' s-a impotmolit.

Nu e de mirare ca lucrurile nu merg intr-o directie buna in tara asta, daca nici macar la nivel declarativ nu s-a schimbat nimic in 4 ani.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre candidatura lui Piedone junior la Primăria Sectorului 5: ”Partidul decide, nu unul sau altul”
Marcel Ciolacu, despre candidatura lui Piedone junior la Primăria Sectorului 5: ”Partidul decide, nu unul sau altul”
Președintele PSD Marcel Ciolacu le-a transmis colegilor de partid că ”nu unul sau altul” decide dacă Vlad Popescu, fiul lui Cristian Popescu Piedone, va fi candidatul PSD pentru Primăria...
Prima reacție a sindicaliștilor Metrorex după apariția stenogramelor: ”USLM are încredere în justiţie”
Prima reacție a sindicaliștilor Metrorex după apariția stenogramelor: ”USLM are încredere în justiţie”
Sindicaliştii Metrorex au transmis, luni, că ”niciodată în forurile de conducere nu s-au luat hotărâri care să atingă integritatea fizică a unei persoane sau care să încalce legea”....