Tariceanu: Guvernul Boc vrea "si cu buzele unse, si cu slanina in pod"

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 21:55
2388 citiri
Tariceanu: Guvernul Boc vrea "si cu buzele unse, si cu slanina in pod"

Bugetul prezentat, joi, de Guvernul lui Emil Boc nu are, in cuprinsul lui, un plan consistent anticriza, a criticat fostul premier Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit lui Tariceanu, bugetul prezentat de Executiv este o incercare de a induce in eroare opinia publica si analistii, deoarece, cu indicatorii economici anuntati, Guvernul nu poate duce la indeplinire promisiunile facute in campania electorala.

"Nu vad cum ar putea sa se inscrie intr-un deficit de 2%. Din pacate, Guvernul incearca sa mearga pe formula 'sa fie si cu buzele unse si cu slanina in pod'. Bugetul nu are, in cuprinsul lui, un plan consistent anticriza", a criticat fostul premier, joi, la Realitatea Tv.

"Cunoscand bine personajele, care nu au avut nicio jena sa faca aceste promisiuni, sunt sigur ca vor recurge la masuri populiste", a declarat Tariceanu, adaugand ca aceste masuri populiste vor fi luate in apropierea alegerilor.

Bugetul pe 2009 - lipsa de viziune

Totodata, presedintele PNL sustine ca bugetul pe anul 2009 este unul care denota lipsa de viziune si strategie a Cabinetului Boc si este facut in incercarea de a diminua efectele politice ale incapacitatii de a onora promisiunile electorale.

Potrivit lui Tariceanu, concluzia care se poate trage din prezentarea facuta de premierul Emil Boc si de ministrul de finante Gheorghe Pogea este ca bugetul de stat pe 2009 "nu se bazeaza pe o viziune, pe o strategie sau pe o prioritate".

Tariceanu a explicat ca proiectul de buget incearca sa rezolve, intr-o perioada de criza, atat chestiunea investitiilor, cat si pe cea legata de protectia sociala, respectiv salarii si pensii, acestea din urma fiind posibile numai intr-o economie in crestere.

"Este regretabil ca de peste o luna se zbat fara rost sa gaseasca o formula, este doar incercarea de peticire", a sustinut fostul prim-ministru, in opinia caruia actualul Cabinet nu are curajul sa ia masuri pentru stimularea economiei.

"Din prezentarea de azi nu rezulta nimic", a sustinut Tariceanu, care a explicat ca, in loc sa se genereze incredere in mediul de afaceri si in cel al cetatenilor, Guvernul propune "o solutie de minima rezistenta", in incercarea de a diminua impactul politic al imposibilitatii onorarii promisiunilor electorale.

Presedintele PNL a apreciat initiativa reducerii birocratiei, dar a subliniat ca acest deziderat al Guvernului nu se regaseste insa in realitate, deoarece prin unele HG s-au marit posturile in anumite ministere precum cel al Sanatatii, al Afacerilor externe, cel pentru IMM-uri.

Nu exista plan anticriza

Pe de alta parte, liderul opozitiei a punctat ca, odata cu prezentare proiectului de buget, ar fi trebuit anuntate si masurile anticriza si bugetarea acestora. "Deci nu exista niciun plan aniticriza", a tras concluzia Tariceanu, sustinand ca singurele masuri in acest domeniu sunt cele luate de Cabinetul sau.

Cat priveste deficitul, Tariceanu a mentionat ca pe primele trei trimestre ale lui 2008 economia "a functionat foarte bine", insa pe ultimul s-au simtit efectele crizei. El a tinut sa adauge ca nici Marea Britanie, nici Germania, nici Franta nu se vor incadra in plafonul de 3% prevazut in Tratatul de la Maastricht.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Calin Popescu Tariceanu, #buget masuri anticriza, #plan anticriza Boc , #Emil Boc