CCR a publicat motivatia pentru decizia privind Legea maririi salariilor profesorilor

Vineri, 17 Octombrie 2008, ora 15:09
2937 citiri
CCR a publicat motivatia pentru decizia privind Legea maririi salariilor profesorilor

Legea majorarii salariilor profesorilor nu contine prevederi contrare Tratatului de la Maastricht, care impune obligatia de a se evita deficitele publice excesive, arata CCR in motivarea deciziei prin care a declarat constitutionala majorarea salariilor profesorilor.

"Curtea constata ca, in cazul de fata, actul normativ criticat nu contine dispozitii contrare articolului 104 din Tratatul de la Maastricht care, reglementand o anumita disciplina bugetara, impune obligatia de a se evita deficitele publice excesive.

Prin urmare, Curtea nu poate retine infrangerea prevederilor constitutionale ale articolului148 din Contitutie, deoarece ipoteza prevazuta de acestea este aceea a unei contrarietati intre prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene si legile interne", se arata in motivarea CCR, dupa ce Guvernul a sustinut ca se incalca Tratatul de la Maastricht si Constitutia Romaniei.

De asemenea, CCR precizeaza ca nesustinerea Guvernului fata de adoptarea amendamentelor la proiectul de lege criticat nu este un motiv de neconstitutionalitate, deoarece legea a fost adoptata de Parlament pentru aprobarea unei ordonante a Guvernului, ordonanta adoptata in baza unei legi de abilitare.

In privinta sursei de finantare, aspect invocat ca neconstitutional de catre Guvern, Curtea Constitutionala a mers pe rationamentul aratat in cazul declararii constitutionala a Legii majorarii pensiilor pentru categoriile grele de munca.

Majorarea cu 50%, respectiv 25% a punctului de pensie la categoriile I si II de munca nu instituie discriminari sau privilegii, ci se justifica pentru motive de protectie sociala, motiveaza CCR decizia de miercuri, cand a declarat constitutionala legea pensiilor pentru categoriile grele de munca.

Curtea Constitutionala a decis in data de 15 octombrie ca Legea pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant este constitutionala. Decizia este definitiva si general obligatorie.

Contestatia Legii de majorare a salariilor profesorilor cu 50% a fost inregistrata la Curtea Constitutionala in data de 9 octombrie.

Premierul Tariceanu a declarat in data de 6 octombrie ca, in unanimitate, conducerea PNL a decis sa nu sustina punerea in aplicare a maririi salariilor cadrelor didactice cu 50%, indiferent de costurile politice, precizand ca are variante de a impiedica aceasta majorare.

"Nu sunt dispus sa patronez si sa-mi dau girul catre o astfel de situatie", a adaugat premierul.

Tariceanu a explicat ca marirea salariilor nu ar putea fi sustinuta decat daca s-ar mari taxele si impozitele si a atras atentia ca acumularile din ultimii ani risca sa fie "naruite" de o revenire galopanta a inflatiei. "Nu suntem scamatori sa scoatem din palarie iepurasul care aduce astfel de castiguri mirifice", a comentat el.

Premierul a mentionat ca, in situatia in care CCR nu va admite contestatia Guvernului, exista "o serie de variante in analiza"."Eu va spun ca voi depune toate eforturile pentru ca astfel de decizii sa nu poata fi puse in practica, cel putin atata vreme cat am responsabilitatea conducerii acestui Guvern al Romaniei", a mai spus el.

Premierul Tariceanu a anuntat in data de 4 octombrie ca Executivul va contesta la CCR Legea privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% si ca i-a trimis presedintelui Traian Basescu o scrisoare prin care il informeaza ca actul normativ incalca prevederile constitutionale. El a acuzat PD-L si PSD de "iresponsabilitate crasa" pentru initiativa de a majora salariile profesorilor cu 50%, considerand in schimb ca parlamentarii PNL au votat pentru actul normativ din cauza "starii emotionale" care s-a creat in Parlament din cauza celorlalte partide.

Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască. Conform observatorulph.ro, noile norme îi...
TikTok ar putea fi interzisă în SUA prin lege. 170 de milioane de americani riscă să rămână fără conturi
TikTok ar putea fi interzisă în SUA prin lege. 170 de milioane de americani riscă să rămână fără conturi
Camera Reprezentanților din Congresul american a adoptat sâmbătă, 20 aprilie, un proiect de lege care lansează un ultimatum către compania care deține rețeau socială TikTok. Proiectul...
#CCR, #lege, #majorare salarii, #profesori, #Calin Popescu Tariceanu, #guvern , #guvern Tariceanu