De ce nu vrea Tariceanu legea majorarii salariale?

Luni, 27 Octombrie 2008, ora 21:19
6901 citiri
De ce nu vrea Tariceanu legea majorarii salariale?

Razboiul dintre Palate a trecut la o noua etapa: cea dinaintea alegerilor parlamentare! Singura explicatie plauzibila pentru care Guvernul vrea sa blocheze majorarea cu 50% a salariilor profesorilor este ca proiectul de lege a fost initiat de PD-L, partidul prezidential.

In cazul in care legea ar fi fost propusa de social-democrati sau de liberali, cu siguranta premierul Calin Popescu Tariceanu ar fi gasit o solutie care sa demonstreze sustenabilitatea proiectului de lege, a acuzat, luni, liderul democrat-liberal Emil Boc.

Guvernul vrea sa blocheze legea in contextul in care a fost votata in unanimitate de Parlament, a trecut de Curtea Constitutionala si a fost aprobata de presedintele Romaniei.

"Aceasta masura nu este aprobata pentru ca este venita de la PD-L. Daca ar fi venit din partea oricarui alt partid, ar fi gasit Tariceanu o metoda ca sa demonstreze ca sunt bani", a criticat Boc la Realitatea Tv.

Totodata, el a reamintit ca, in cazul in care Guvernul blocheaza legea majorarii salariilor cadrelor didactice, PD-L va depune plangere penala impotriva sefului Executivului.

"Daca Tariceanu blocheaza legea prin Ordonanta de Urgenta depunem plangere penala impotriva primului ministru pentru abuz in serviciu. Legea a fost aprobata de trei dintre institutiile statului: de Parlament, de Curtea Constitutionala, de presedintele Romaniei. Parlamentul a fost bun cand a fost suspendat presedintele, acum nu mai este bun. Tara asta merge spre dictatura.

Ori ne intoarcem la comunism, ori acceptam legile unui stat de drept. Nu este posibil ca Tariceanu sa se stearga pe pres de fiecare data cand are chef. Poti sa fii si Calin Popescu Tariceanu, nu poti sa-ti bati joc de institutiile statului", si-a continuat Boc artileria de acuze la adresa sefului Guvernului.

Unde era Tariceanu la data adoptarii legii?

Potrivit presedintelui democrat-liberal, daca Tariceanu era cu adevarat impotriva legii din motive de sustenabilitate economica, ar fi trebui sa ia masuri in acest sens si nu plece din tara ca sa se intalneasca, la Bruxelles, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Unde era Tariceanu la data adoptarii legii la Camera Deputatilor? Atunci avea obligatia sa spuna ca nu este de acord, sa anunte de atunci de haosul care urmeaza. PNL a avut in Parlament pe ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, PNL l-a avut pe presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, pe ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu. De ce nu au spus atunci?", a sustinut Boc.

In opinia liderului PD-L, presedintele Camerei Deputatilor "incearca mici smecherii la Monitorul Oficial ca legea sa fie amanata de la publicare. Uite legea, nu e legea".

"Nu e prima data cand face acest lucru. Dupa ce ajunge in Monitorul Oficial, Guvernul are doua solutii: Ordonanta de Urgenta sau sa blocheze legea printr-un proiect asemanator", a explicat Boc, de meserie jurist, care sunt optiunile Executivului privind legea 50%.

Cum liderul PD-L considera ca Romania este guvernata pe fata de PNL si din umbra de PSD, Boc a acuzat cuplul Tariceanu - Geoana ca va gasi smecherii procedurale prin care sa blocheze proiectul de lege al democrat-liberalilor.

"La atata prietenie intre Geoana si Tariceanu, vor gasi smecherii procedurale. Pot pune la cale un mecanism care sa amane majorarea salariilor in ambele Camere ale Parlamentului", a acuzat din nou Boc.

Pe de alta parte, liderul PD-L a preluat argumentele sefului statului si a explicat ca, daca tot nu sunt bani pentru majorarea salariilor, de ce sefii de agentii au lefuri de 30.000, 40.000 sau 50.000 de euro, de ce Loganurile pe care voia sa le achizitioneze MIRA costau 70.000 de euro fiecare, de ce Guvernul Tariceanu arunca 600 de milioane de euro "clientilor politici".

"Sunt oameni numiti de Calin Popescu Tariceanu care nu au nicun fel de competenta. Cumpara Dacia Logan cu 70.000 de euro, sefii de agentie sunt platiti cu 30.000, 40.000 sau 50.000 de euro, 600.000 de milioane de euro sunt aruncati pentru clientii politici ai lui Tariceanu, de trei ori mai mult decat ar fi fost nevoie pentru majorarea salariilor? Toata aceasta gogorita a lui Tariceanu ca nu sunt bani e o prostie", a acuzat Boc.

Calin publica scrisorile catre Traian

In scrisoarea trimisa in 16 octombrie, Tariceanu ii atragea atentia sefului statului ca sumele suplimentare generate de majorarea salariilor pentru profesori, pentru care initiatorii nu au prevazut sursa de finantare, sunt de 700 de milioane de lei, (reprezentand 0,14% din PIB) pentru anul 2008 si de 4.300 milioane de lei (reprezentand 0,8% din PIB), pentru anul 2009.

"Discriminarea fata de restul salariatilor bugetari, care beneficiaza in luna octombrie 2008 de cresteri salariale de maxim 5,5%, ii va determina pe acestia sa exercite presiuni si actiuni revendicative sub diferite forme pentru majorarea salariilor cu cel putin 50%", se arata in document.

"Nivelul de salarizare a cadrelor didactice din invatamantul universitar, chiar fara aceasta majorare, era superior fata de cel al altor categorii, comparabil cu cel a personalului din sistemul judiciar", se mai arata in scrisoare.

Tariceanu mai atrage atentia ca majorarea cheltuielilor aferente personalului din sectorul bugetar, in cazul in care, sub influenta presiunilor sindicale va fi luata masura cresterii cu 50% a salariilor tuturor celor 1,45 milioane de salariati din sectorul bugetar (reprezentand cca 30% din efectivul salariatilor din economie), va duce la cheltuieli suplimentare, pentru anul 2009, de peste 21 miliarde lei, reprezentand echivalentul a 4% PIB.

Potrivit documentului, pentru acoperirea acestor cheltuieli trebuie luate una dintre urmatoarele masuri: majorarea deficitului bugetar la 6% din PIB, ceea ce va conduce la intrarea Romaniei in procedura de deficit excesiv deschisa de Comisia Europeana, pastrarea deficitului bugetar prin diminuarea cheltuielilor cu investitiile si renuntarea la orice investitie noua sau majorarea unor taxe si impozite.

"O antrenare a cresterilor salariale din sectorul privat, chiar pastrand proportia de 1 la 1,3 fata de sectorul public, ar duce la un castig salarial mediu brut lunar pe economia nationala de 2568 de lei, fata de scenariul de baza de 1865 lei. Aceasta inseamna, (...) o masa salariala neta suplimentara de circa zece miliarde de euro, fara a socoti si impactul suplimentar al cresterii salariului minim pe economie", scrie in document.

In plus, spun reprezentantii Guvernului, punerea sectorului privat din Romania in fata unei astfel de situatii ar obliga la reducerea programelor investitionale si, pentru evitarea falimentelor, la disponibilizarea unui numar important de salariati, estimat la 300.000.

"Riscul de a ne reintoarce in perioada de stagnare, caracteristica deceniului trecut, trebuie, in aceste conditii, luat in mod serios in calcul, cu consecinte dramatice asupra nivelului de trai al romanilor, pe termen lung", conchide Tariceanu.

In scrisoarea din 22 octombrie, Tariceanu i-a trimis presedintelui o sinteza cu privire la proiectia bugetara pentru anul 2009 si a proiectelor bugetare pe urmatorii trei ani, avand la baza proiectul de buget pe anul 2009.

Traian despre declaratiile lui Calin: Incearca manipularea opiniei publice

Presedintele Traian Basescu califica declaratiile premierului Tariceanu privind criza economica la care s-ar ajunge daca ar creste salariile profesorilor drept "o operatiune de manipulare a opiniei publice" si spune ca acesta exagereaza, incercand sa creeze o imagine "apocaliptica".

"Este regretabil si fara precedent ca insusi primul-ministru sa alimenteze nejustificat imaginea unei crize apocaliptice, in conditiile in care Romania are mijloace si resurse pentru a diminua efectele crizei economice mondiale", sustine seful statului intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, remis, luni, Ziare.com.

Presedintele Basescu spune ca pozitia Guvernului cu privire la cresterea salariilor profesorilor "este o operatiune de manipulare a opiniei publice". El isi argumenteaza afirmatia aratand ca Guvernul "se foloseste si de omisiune, intrucat nu spune ca pana la 1 octombrie, Ministerul Educatiei a reusit sa cheltuiasca doar 43% din banii alocati pentru investitii".

Basescu precizeaza ca efectele crizei financiare internationale nu au legatura cu cresterea salariilor profesorilor. "Noile exagerari, de aceasta data apocaliptice, ale primului-ministru, contrasteaza puternic cu declaratiile sale de acum cateva saptamani, cand exagera efectele cresterii economice", mai spune presedintele.

Presedintele considera ca Guvernul a procedat foarte bine atunci cand a dat publicitatii scrisorile in care arata care ar fi efectele majorarii salariilor profesorilor la nivelul economiei, "chiar daca acest lucru nu este tocmai o regula a dialogului intre institutii ale statului".

In acest fel, spune Basescu, "cetatenii se pot convinge de evaluarile apocaliptice ale unui Guvern aflat in campanie electorala si care incearca disperat sa sporeasca ingrijorarea publica".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violenţa domestică împotriva femeilor şi a copiilor a devenit infracţiune în Kazahstan, după ce preşedintele Kasîm-Jomart Tokaiev a semnat luni o nouă lege, relatează marţi, 16 aprilie,...
#Calin Popescu Tariceanu, #Traian Basescu, #lege, #majorare, #salarii, #profesori, #guvern, #Emil Boc , #guvern Tariceanu