Guvernul Tariceanu a dat 500 de ordonante in patru ani de mandat

Sambata, 27 Septembrie 2008, ora 20:33
1892 citiri
Guvernul Tariceanu a dat 500 de ordonante in patru ani de mandat

Peste 500 de ordonante de urgenta au insotit cele 1.500 de legi adoptate de Parlament in ultimii patru ani, in ciuda promisiunilor facute in decembrie 2004 de primul-ministru Calin Popescu Tariceanu cum ca Parlamentul va inceta sa fie "anexa" Executivului.

Astfel, pentru 2005, din cele 415 legi care au primit girul Parlamentului, coalitia guvernamentala isi pusese semnatura pe nici mai mult nici mai putin de 200 de ordonante de urgenta, scrie Jurnalul National.

Cel de-al doilea an calendaristic al noii puteri a insemnat o usoara scadere din punct de vedere al emiterii de ordonante de urgenta, la aproximativ 150 de astfel de acte normative. O socoteala simpla arata ca in primii doi ani Guvernul a fost umar la umar cu parlamentarii in privinta eficientei legislative.

In total, in cei patru ani de mandat, prin bancile Parlamentului au trecut aproape 1.500 de legi, din care o treime a reprezentat ordonante de urgenta ale Guvernului. La acestea se mai adauga si cele 164 de ordonante simple pe care le-au dezbatut parlamentarii in aceasta legislatura.

Cabinetul Tariceanu a debutat in forta la capitolul ordonante de urgenta, reglementand inca din primele zile de mandat, la sfarsitul lui 2004, introducerea cotei unice de impozitare printr-o OUG. Cu toate acestea, in discursul de investitura din decembrie 2004, Tariceanu anunta pompos intentia de "relansare" a Parlamentului, care se dorea a nu mai fi "o anexa" a Guvernului, asa cum fusese in timpul Guvernului Nastase.

"PSD a transformat forul legislativ in carpa de sters ghete. Intr-o democratie autentica trebuie separat rolul puterilor in stat. Parlamentul trebuie sa devina o tribuna de dezbatere politica. (...) O data cu incheierea tranzitiei, Parlamentul inceteaza sa mai fie o anexa a guvernului", proclama atunci de la tribuna Parlamentului Tariceanu. Bilantul dupa patru ani de guvernare arata ca Guvernul Tariceanu e departe de respectarea acestor promisiuni.

Citește și:
Consiliere psihologică şi psihoterapie în mod gratuit pentru copii. Buget de 6 milioane de euro pentru 70.000 de ore de terapii
Consiliere psihologică şi psihoterapie în mod gratuit pentru copii. Buget de 6 milioane de euro pentru 70.000 de ore de terapii
Copiii din România pot beneficia - în premieră - de consiliere psihologică şi psihoterapie în mod gratuit, fiind disponibile peste 70.000 de ore de terapii prin intermediul Programului...
Se digitalizează procedura de înmatriculare a autovehiculelor. Termenele asumate de Guvern
Se digitalizează procedura de înmatriculare a autovehiculelor. Termenele asumate de Guvern
Executivul a aprobat, marţi, un memorandum cu tema - Digitalizarea serviciului public privind înmatricularea vehiculelor. Actul normativ aprobat prevede identificarea unor soluţii concrete de...