
Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, nu este de acord cu decizia guvernului de a infiinta o mare companie energetica de stat si crede ca initiativa executivului contravine regulilor competitiei. "Nu sunt de acord cu prietenul meu, Calin Popescu-Tariceanu", a spus Dinu Patriciu miercuri seara pe postul de televiziune Money Channel.
Directorul general al Rompetrol considera ca, daca a fost liberalizata piata, trebuie privatizata productia si ca, daca se face privatizare pentru un singur operator, se greseste: "Trebuie sa ai o piata competitiva. Romania a gresit privatizand toate resursele catre un singur operator".
Omul de afaceri sustine ca suma calculata de presa, privind tranzactia prin care a vandut pachetul majoritar al grupului Rompetrol, este corecta, dar a explicat ca nu poate preciza suma din motive contractuale. "O parte din banii pe care am vandut 75% din Rompetrol este deja in cont", a spus Patriciu.
Presedintele Rompetrol considera ca "Romania este centrul unei piete cu mai mult de 50 de milioane de consumatori numai in regiunea balcanica". Astfel, tara noastra poate fi "nodul dezvoltarii in regiune, podul intre vest si est. Bucurestiul poate deveni centru financiar al regiunii balcanice, in competitie, binenteles, cu bancile grecesti si cele europene".
Pe aceasta piata insa Rompetrol nu este obligata sa consume doar un anume tip de titei. "Daca acum doi ani peste 90% din materia prima (n.n.: folosita de Rompetrol) venea din Rusia, astazi ponderea este de sub 70%", a explicat Patriciu. Pe de alta parte, nu exista nicio obligatie ca toata materia prima sa vina din Kazahstan. Dimpotriva, sustine directorul general al companiei petroliere, "daca vom cumpara o cantitate, suntem la fel de liberi sa o folosim sau sa o vindem. Optimizarea materiei prime se face in functie de randamentele rafinariei, nu de locul de unde vine materia prima".
Presedintele The Rompetrol Group a afirmat ca a vandut 75% din actiunile companiei in scopul dezvoltarii acesteia. El a adaugat ca, desi este actionar minoritar, va fi CEO-ul Rompetrol cat timp mai detine actiuni."Nu exista nici un fel de pericol ca Rompetrol sa dispara de pe harta sau sa fie micsorat, in abilitatea lui de a creste", a explicat Dinu Patriciu.
Mai ales ca terminalul maritim Rompetrol de la Midia Navodari poate deveni un punct important, din luna august a anului viitor, ca alternativa la conducta Burgas - Alexandropolis, a spus Patriciu: "Acest terminal poate fi capatul conductei Constanta Trieste".
Rompetrol Rafinare, companie membra a Grupului Rompetrol, a alocat 22,6 milioane de dolari pentru cresterea de aproximativ 4,5 ori a capacitatii de tranzitare a produselor petroliere, prin dana 9 a portului Midia Navodari, pana in anul 2009. "Din anul 2008 vom incepe sa incarcam aici nave de peste 140.000 de tone", a explicat Dinu Patriciu.
Omul de afaceri a explicat ca nu toate rutele petroliere din regiune sunt controlate de Rusia. De exemplu, conducta Baku-Ceihan este construita cu capital american. "Pentru titeiurile grele nu exista o ruta, pana acum, care sa ne conecteze direct, fara a trece prin Rusia. Terminalul de la Batumi este 50% proprietate KazMunaiGaz si este o ruta alternativa la monopolul rusesc", a subliniat Patriciu.
Afaceristul a aratat ca, oricum, "politica nu poate fi desprinsa de petrol", dar "despre Kazahstan se spune ca este situata intre doi uriasi, si are noroc ca ei stau cu spatele. Doua treimi din productia de titei a Kazahstanului este operata de companii straine, care nu doresc o desprindere de aceste legaturi trainice cu acest stat".
Vosganian: Nivelul tranzactiilor pe bursa energetica a crescut cu 800%
Vosganian: Pana in 2014 vom avea patru reactoare nucleare
Vosganian: Avem stocuri de combustibil pentru sezonul rece
Noua companie energetica, listata pe bursa la un an de la infiintare
Stocurile de combustibil energetic pentru iarna costa 4,32 miliarde de lei