Presa de azi: Tariceanu ar mai vrea o data premier

Vineri, 21 Noiembrie 2008, ora 07:06
3892 citiri
Presa de azi: Tariceanu ar mai vrea o data premier

Pedelistii si pesedistii au inceput dansul imperecherii cu liberalii, titreaza Gandul, precizand ca PD-L si PSD au inceput licitatia pentru a castiga favorurile PNL in vederea viitoarei guvernari.

Conform unor surse parlamentare, surpriza pentru liberali a fost nu planul de guvernare avansat de social-democrati, ci cel primit de la liberal-democrati. Premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele PSD Mircea Geoana au pus la punct, de cateva luni, un soi de algoritm de guvernare, intr-un Cabinet condus de catre liderul pesedist.

PNL urma sa primeasca, in varianta Geoana, un post de viceprim-ministru si sefia Camerei Deputatilor, presedintia Senatului urmand sa revina PC, pentru Dan Voiculescu. Tariceanu urma sa opteze intre presedintia Camerei si viceprim-ministeriat, desi, pentru un fost premier, aceasta ultima varianta nu ar fi prea onoranta.

Daca Tariceanu ar accepta sefia Camerei, atunci vicepremier ar urma sa devina Bogdan Olteanu. Varianta de guvernare comuna PSD - PNL - PC - UDMR a fost analizata, din nou, in urma cu cateva zile, de Tariceanu si Geoana, fara sa se bata palma.

Problema pentru PSD este ca si democrat-liberalii, prin intermediul lui Adriean Videanu, au facut aceeasi oferta PNL, renuntand, se pare, la cerinta ca Tariceanu sa dispara din prim-planul viitoarei guvernari. In plus, liderii PD-L sustin ca sunt o varianta mai onorabila decat PSD si ca ar avea chiar binecuvantarea presedintelui Traian Basescu.

Locul trei pune conditii, este titlul din Ziua. Pe ultima suta de metri a campaniei, liberalii, creditati cu a treia sansa la alegeri, se tin tari in frontul electoral si se gandesc inca la participarea la guvernare de pe o pozitie de forta, ravnind chiar si la postul de prim-ministru.

Desi voci din PD-L au anuntat un dezghet in relatiile cu PNL, liderul liberal Calin Popescu Tariceanu a negat categoric orice intelegere cu Traian Basescu si a afirmat ca partidul sau intra la guvernare doar daca el ramane prim-ministru. Tariceanu a aruncat manusa catre ceilalti doi competitori, Theodor Stolojan si Mircea Geoana.

"PNL cere ca aceasta sa fie una dintre conditii (sa fie desemnat prim-ministru, pentru ca partidul sa intre la guvernare - n.r.). Acesta este punctul de vedere al PNL. Tin la aceasta conditie, dar daca PNL va considera ca nu este o conditie obligatorie, sigur ca atunci nu ma voi agata eu personal", a anuntat Tariceanu intr-o emisiune televizata.

Imediat dupa, la un alt post tv, a adaugat o alta conditie, impunerea programului anticriza realizat in laboratoarele liberale. Pentru a arata ca penelistii nu se lasa usor convinsi, premierul a transmis joi pe blogul personal ca liberalii nu vor negocia cu nimeni pana dupa alegeri.

"Nu am discutat cu presedintele nimic de politica si va spun mai mult, ca nu intentionez pana dupa alegeri sa fac vreo negociere in numele PNL cu niciuna din formatiunile politice importante", scrie Tariceanu.

Valsul aliantelor. PRM si PNG se cer la guvernare cu PD-L, scrie Gardianul. PRM si PNG-CD curteaza PD-L pentru o viitoare colaborare postelectorala, chiar daca democrat-liberalii lui Boc transmit semne disperate PNL pentru o impacare in numele "programului economic de dreapta".

Peremistii sustin ca democrat-liberalii au nevoie de ei, pentru ca impreuna l-ar putea scapa pe Basescu de a doua suspendare. Pe de alta parte, oamenii lui Becali recunosc ca PD-L i-a ajutat si ii ajuta sa intre in viitorul Parlament.

In replica, democrat-liberalii nu recunosc sa fi avut discutii exploratorii cu rudele sarace in procente electorale si isi privesc de sus "potentialii aliati", considerand ca cele doua partide ar trebui sa intre in Parlament inainte de a se agata de PD-L.

Senatorul PRM Gheorghe Funar spera ca partidul sau sa intre la guvernare impreuna cu PD-L si PNG-CD, iar viitorul Executiv sa nu mai fie nevoit "sa tina o vipera la piept"(UDMR - n.r.). "Speram ca dupa alegeri sa intram la guvernare si in constituirea viitorului Cabinet sa colaboram cu reprezentantii PD-L si PNG-CD", a declarat secretarul general al PRM.

Din Evenimentul Zilei aflam ca Tariceanu ar mai vrea o data premier. Premierul Calin Popescu-Tariceanu sustine ca va solicita postul de premier in eventualele negocieri pentru guvernare, dar ca nu se va agata de aceasta functie.

"Sunt gata sa si tin la aceasta conditie daca PNL o cere si, daca PNL va considera ca nu este o conditie obligatorie, sigur ca atunci nu ma voi agata eu personal", a declarat Tariceanu miercuri seara, intr-o emisiune la Antena 3.

Premierul a insistat pe ideea ca liberalii trebuie sa ramana la putere. "PNL nu este un partid cu vocatie de partid de opozitie. Politica nu se face din tribuna, ci de pe teren", a spus Tariceanu.

Cu toate acestea, el a precizat ca, personal, nu ar fi purtat vreo discutie in acest sens. "Nu intentionez pana dupa alegeri sa fac vreo negociere in numele PNL cu niciuna dintre formatiunile politice importante", a insistat Tariceanu.

Si democrat-liberalii au aceeasi pozitie si neaga oficial deschiderea din ultima perioada manifestata fata de PNL, chiar daca la nivel informal aceasta este asumata.

Romania libera anunta ca Tariceanu nu isi negociaza mandatul de premier. La o zi dupa ce vicepresedintele Ludovic Orban arata ca prefera dupa alegeri o alianta cu PD-L, pentru ca in aceasta formatiune sunt oameni "mai apropiati" de viziunea de guvernare a liberalilor, seful PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, nici nu a infirmat, nici nu a confirmat ipoteza apropierii de democrat-liberali.

In ciuda semnalelor tot mai dese ca liberalii si pedelistii sunt dispusi sa "ingroape securea razboiului" in scopul unei guvernari de dreapta si al pastrarii in opozitie a stangii, Tariceanu sustine ca nu va negocia cu nici un partid inainte de alegeri si ca nici cu presedintele Traian Basescu nu ar fi discutat vreun subiect politic.

"N-am discutat cu presedintele nimic de politica si va spun, mai mult, ca nu intentionez pana dupa alegeri sa fac vreo negociere in numele PNL cu nici una dintre formatiunile politice importante", a precizat premierul Tariceanu intr-o emisiune televizata.

Democrat-liberalii au negat si ei ideea unor negocieri inainte de alegeri. Chiar daca majoritatea pedelistilor nu vad o alternativa la PNL in vederea formarii unei aliante la guvernare, varianta desemnarii lui Tariceanu drept premier ramane de neacceptat.

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Calin Popescu Tariceanu, #premier, #PNL, #alianta, #guvern, #alegeri , #guvern Tariceanu