Presa de azi: Tariceanu sare in apararea "grupurilor de interese"

Sambata, 27 Septembrie 2008, ora 07:30
1778 citiri
Presa de azi: Tariceanu sare in apararea "grupurilor de interese"

Noua disputa intre Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu. De aceasta data, motivul il reprezinta "grupurile de interese". Cu prilejul lansarii programului de guvernare al PNL, Tariceanu l-a atacat, fara a-l nominaliza, pe presedintele Traian Basescu. Asta dupa ce seful statului a reluat acuzatiile referitoare la grupurile de interese care influenteaza activitatea Guvernului.

Tariceanu si "tampenia" cu grupurile de interese, titreaza Evenimentul Zilei in editia de sambata. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a catalogat vineri drept "o tampenie imensa" incercarea de a crea o "perceptie gresita" asupra grupurilor de interese.

"Trebuie sa lasam deoparte aceasta tampenie imensa cu grupurile de interese. Peste tot exista grupuri de interese, in toata lumea. Cei care fac acest lucru nu pot sa spun decat ca sunt impotriva interesului general al Romaniei", a sustinut Tariceanu.

"Nu trebuie sa ne ferim si sa stigmatizam mediul de afaceri ca este un grup de interese. Da, domne, este! si care-i problema?! Daca guvernul are o politica care se numeste a neutralitatii stimulentelor - nu-i dau lui Ionescu si nu-i dau lui Popescu - nu este niciun fel de problema, pot sa fie grupuri de interese", a continuat premierul.

Din Gandul aflam ca Tariceanu il ataca pe Basescu la "tampenia" sintagmei "grupurile de interese". Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, vineri, la lansarea Programului de guvernare al PNL, ca "tampenia" cu grupurile de interese trebuie eliminata din dezbaterea publica si politica.

"Trebuie sa lasam de-o parte aceasta tampenie imensa cu grupurile de interese. Peste tot exista grupuri de interese, in toata lumea", a spus Tariceanu, dupa ce, recent, presedintele Traian Basescu a reluat acuzatiile referitoare la grupurile de interese care influenteaza activitatea guvernamentala.

Liderul PNL a explicat ca "mediul de afaceri reprezinta un grup de interese, cei care lucreaza in media sunt un alt grup de interese, cei care sunt in arta reprezinta un alt grup de interese, profesorii sunt un alt grup de interese".

Facand trimitere, indirect, la declaratiile sefului statului din Parlament, potrivit carora va conlucra cu un guvern care nu este dependent de oligarhie sau de grupurile de interese, premierul a precizat ca "daca Romania ramane fixata in ceea ce era in 2004, cliseul 2004, si merge cu cliseul asta in continuare" si se alimenteaza "perceptii care nu sunt in acord cu realitatea", atunci "cei care fac acest lucru sunt impotriva interesului general al Romaniei".

Traian Basescu afirmase, miercuri, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, ca va conlucra cu "orice guvern care raspunde prioritatilor Romaniei de azi, care nu este dependent de oligarhie sau de interese de grup, care are curajul sa isi asume schimbarile dificile".

Cotidianul scrie ca Tariceanu sare in apararea "grupurilor de interese". Seful Executivului l-a atacat vineri, subtil pe seful statului, afirmand ca incercarea de a crea o perceptie gresita asupra grupurilor de interese este o "tampenie imensa".

Tariceanu a explicat ca exista grupuri de interese peste tot in lume, care actioneaza respectand regulile democratiei."Nu trebuie sa ne ferim si sa stigmatizam mediul de afaceri ca este un grup de interese. Da domne', este! si care-i problema?! Daca Guvernul are o politica ce se numeste a neutralitatii stimulentelor - nu-i dau lui Ionescu si nu-i dau lui Popescu - nu este nici un fel de problema, pot sa fie grupuri de interese", a continuat premierul, explicand ca peste tot in lume exista grupuri de interese care actioneaza respectand regulile democratiei.

Mai mult, in aceeasi alocutiune, presedintele PNL a mai spus ca in timpul guvernarii actuale legaturile dintre politic si economic au fost rupte, anulandu-se sistemul "indulgentelor pentru clientela politica".

In cadrul discursului sustinut in Parlament saptamana aceasta, Traian Basescu afirma ca va conlucra cu un guvern care nu este dependent de oligarhie si de grupurile de interese. Anterior, seful statului sustinea ca Executivul nu trebuie sa negocieze cu grupurile de interese in detrimentul cetatenilor.

Atacul premierului: Seful statului spune << tampenii >> cu grupurile de interese, este titlul din Gardianul. La doua zile de la discursul acid al presedintelui in Parlament, in care Traian Basescu se arata dispus sa colaboreze cu orice Guvern care nu e prizonier al unor "grupuri de interese", premierul Tariceanu ii da replica, cerandu-i sefului statului sa nu mai spuna tampenii, care nu au nici un fel de acoperire in realitate.

Premierul a mai spus ca nu trebuie stigmatizat mediul de afaceri, pe motiv ca ar constitui un grup de interese. El a subliniat ca obiectivul major al viitoarei guvernari va fi cresterea economica, astfel incat Romania sa devina a saptea putere economica a Europei.

"E un obiectiv ambitios, dar rezonabil", a recunoscut premierul, precizand ca suntem indreptatiti sa ocupam un loc fruntas pentru ca avem potential demografic si ca teritoriu. Pentru atingerea acestui obiectiv, liberalii vor merge pe doua directii: pe dezvoltarea educatiei si cercetarii, pe de o parte, si pe infrastructura, pe de alta parte.

Ca prioritati nationale, PNL si-a stabilit in programul de guvernare, urmatoarele domenii: sanatatea, agricultura, dezvoltarea rurala si atragerea de investitii.

"Tampenia imensa cu grupurile de interese", titreaza si Ziua. Premierul Calin Popescu Tariceanu a caracterizat vineri drept o "tampenie" conotatia negativa a sintagmei "grupuri de interese", explicand ca astfel de grupuri sunt normale intr-un stat democratic.

Liberalii si-au prezentat la Hotelul Marriott programul de guvernare 2009-2012, invitand la dezbatere mai multi membri ai societatii civile si analisti politici.

Premierul a sustinut ca ar fi bine ca Romania sa faca parte dintr-un astfel de grup in Europa, dar, din pacate, nu prea este cazul. Declaratiile premierului vin la cateva zile dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca isi doreste un guvern care sa nu serveasca "intereselor personale sau de grup", in detrimentul "intereselor generale".

"Voi conlucra cu orice guvern care raspunde provocarilor Romaniei de astazi si care nu raspunde intereselor oligarhiei", a declarat seful statului in plenul Parlamentului. Tariceanu a raspuns si acuzatiilor de a fi introdus masuri de stanga, afirmand ca bunastarea individuala nu contravine principiilor liberale si ca, spre deosebire de stanga, dreapta ia masuri sustenabile.

In programul de guvernare propus de liberali sunt incluse obiective ambitioase care ar urma sa ridice Romania in primele sapte economii ale Europei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce se știe despre atacul Israelului asupra Iranului. Cât de aproape au fost loviturile de siturile nucleare
Ce se știe despre atacul Israelului asupra Iranului. Cât de aproape au fost loviturile de siturile nucleare
Israelul a desfăşurat vineri, 19 aprilie, o operaţiune militară de represalii împotriva Iranului, pe fondul tensiunilor tot mai mari din Orientul Mijlociu care ameninţă să împingă...
Care este cea mai importantă armă a Iranului
Care este cea mai importantă armă a Iranului
Principalele arme ale Iranului nu sunt bombele atomice. În ciuda fricii internaționale, țara nu a dezvoltat niciodată un arsenal nuclear. Cea mai puternică armă a regimului de la Teheran...
#Tariceanu, #Basescu, #atac, #grupuri, #interese , #guvern Tariceanu