Presa de azi: Tariceanu si-a carpit Guvernul

Marti, 12 Februarie 2008, ora 06:52
1052 citiri
Presa de azi: Tariceanu si-a carpit Guvernul

Aparare anti-Basescu: Melescanu - la Justitie, Stroe - la Armata, scrie marti Gandul. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a fost nevoit, luni, sa gaseasca o solutie pentru Ministerul Justitiei, desi planul sau initial era sa amane discutiile cel putin pana saptamana viitoare, cand urma sa anunte o remaniere mai ampla. Inca de la inceputul sedintei Biroului Politic Central, aripa dura din PNL - Ludovic Orban, Crin Antonescu si Norica Nicolai - a cerut restructurarea Guvernului.

Premierul a avut, atunci, proasta inspiratie sa ceara un vot: au iesit 9 voturi pentru restructurarea Guvernului si 12 - in favoarea unei noi nominalizari la Justitie, scoruri care au aratat o fractura serioasa la nivelul conducerii. Tariceanu a incercat o amanare, dar Dan Radu Rusanu i-a taiat-o, spunand ca lucrurile trebuie transate rapid. Seful Guvernului a venit atunci cu propunerea ca Teodor Melescanu sa fie noul ministru al Justitiei, urmand ca titularul de la Aparare sa fie nominalizat saptamana viitoare.

Tariceanu s-a mai gandit un pic, a iesit pe hol si a vorbit la telefon cu Radu Stroe, dupa care si-a anuntat colegii ca il vrea pe senator la conducerea MAp. Cat priveste restul remanierii, ea ar putea fi amanata pentru saptamanile viitoare, pretextul fiind ca ministrii care urmeaza sa fie schimbati vor candida la alegerile locale.

PNL trage la Aparare cu "tunarul" Stroe, ne anunta si Evenimentul Zilei. PNL l-a nominalizat pe Radu Stroe pentru functia de ministru al apararii. Teodor Melescanu, detinatorul portofoliului, a fost "transferat" in fruntea Ministerului Justitiei, dupa ce Curtea Constitutionala a scos-o din cursa pe Norica Nicolai. Melescanu detine interimatul la Justitie. In urma cu un an, Radu Stroe a fost acuzat ca a girat o afacere imobiliara controversata.

Totodata, scrie cotidianul citat, liberalul Radu Stroe a fost, inainte de Revolutia din decembrie 1989, responsabil UTC in Ministerul Transporturilor. Din aceasta calitate, Stroe ar fi propus excluderea lui Basescu din randul tinerilor comunisti, deoarece acesta nu isi platise cotizatia luni de zile. Intors dintr-un voiaj, comandantul de nava Basescu s-a aparat afirmand ca, nefiind pe uscat, nu putea plati cotizatia "nici macar cu porumbelul voiajor".

Radu Stroe si Teodor Melescanu - solutiile de avarie, Norica Nicolai ramane in carti, titreaza Adevarul. Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu le-a propus liberalilor o remaniere partiala. Seful PNL a cerut conducerii partidului votul pentru nominalizarile sale la Justitie si Aparare, Teodor Melescanu si Radu Stroe.

Dupa anuntul facut de Mircea Geoana, plaja optiunilor PNL s-a restrans la o "remaniere partiala". Interimarul de la Justitie, Teodor Melescanu, a primit portofoliul complet, iar fostul secretar general al guvernului, Radu Stroe, a fost numit la Aparare. Nu au existat vociferari si nici contracandidaturi. Melescanu, care dezamagit recunostea dupa sedinta ca "nu are vreun entuziasm" in privinta nominalizarii sale la Justitie, a primit 19 voturi pentru si doua impotriva.

PNL da sah la presedinte cu Stroe ca sa faca mat cu Norica, noteaza si Cotidianul, care precizeaza ca Melescanu a fost mutat la Justitie, iar liberalii l-au propus pe Radu Stroe la Aparare, fiind convinsi ca Basescu va refuza semnarea decretului de numire. A doua nominalizare la Aparare va fi Norica Nicolai.

Liberalii au dezbatut mai mult de doua ore solutiile posibile pentru rezolvarea problemei de la Justitie, cautand o iesire onorabila din situatia delicata in care au fost pusi prin sentinta Curtii Constitutionale in cazul Norica Nicolai. Grupul Orban-Antonescu a propus o restructurare mai larga a Cabinetului sau, in caz contrar, chiar iesirea PNL de la guvernare.

Tariceanu si-a carpit Guvernul, este titlul din Jurnalul National. Ca Hagi Tudose care taia poalele scurteicii ca sa "incaputeze" manecile, premierul Calin Popescu Tariceanu a gasit, pentru a-si carpi guvernul, cateva petice a caror nuanta spera sa nu-i displaca total presedintelui Traian Basescu. Tariceanu a ales, astfel, sa atarne tot de semnatura sefului statului, pentru a obtine un ministru al Justitei.

La poarta Cotrocenilor urmeaza sa ajunga o noua scrisoare a premierului Calin Popescu Tariceanu, cu o alta nominalizare pentru sefia Ministerului Justitei: Teodor Melescanu, mutat de pe postul de ministru al Apararii. In acelasi plic i se va propune sefului statului si inlocuitorul la Aparare: senatorul Radu Stroe. Cele doua propuneri vor fi transmise Presedintiei dupa ce motivatia Curtii Constitutionale privind cazul Norica Nicolai va fi publicata in Monitorul Oficial.

Melescanu la Justitie, Stroe la Aparare, titreaza si Ziua. Liberalii i-au nominalizat luni pe Teodor Melescanu la Justitie si pe Radu Stroe la Aparare, varianta restructurarii "ample" a Cabinetului cazand la limita, cu 12 voturi "impotriva", noua "pentru", si doua abtineri. Surse din conducerea PNL au precizat ca, in conditiile in care presedintele Basescu va refuza una dintre aceste numiri, liberalii vor riposta prin nominalizarea imediata a Noricai Nicolai, la oricare dintre cele doua portofolii.

Restructurarea Executivului a cazut la vot si din cauza declaratiei presedintelui PSD, Mircea Geoana, care solicitase demisia Guvernului. "Geoana a facut declaratia amintita chiar inainte ca noi sa votam restructurarea Cabinetului sau remanierile propuse de Tariceanu", au precizat sursele citate. Restructurarea Guvernului presupunea trecerea noului Cabinet prin Parlament, situatie in care liberalii ar fi riscat un vot negativ, prefigurat de declaratia liderului PSD.

Scenarita. Asul din maneca liberalilor ramane tot Norica, scrie Gardianul. Liberalii au decis in Biroul Politic Central sa il propuna pe Teodor Melescanu pentru functia de ministru al justitiei si pe Radu Stroe la Aparare. Hotararea PNL vine ca urmare a refuzului presedintelui Traian Basescu de a o numi pe Norica Nicolai la Ministerul Justitiei.

Calin Popescu Tariceanu a precizat ca se impune o rezolvare rapida a crizei de la Justitie, sustinand ca Melescanu este omul potrivit pentru acest portofoliu. Conform premierului, experienta pe care Stroe o are in urma organizarii summitului francofoniei la Bucuresti il recomanda pentru Aparare.

PNL s-a pregatit si pentru varianta in care Basescu ar refuza numirea lui Stroe. Conform liderului Ludovic Orban, daca liberalii vor ajunge in aceasta situatie, o vor nominaliza chiar pe Norica Nicolai pentru MApN. Caz in care, conform Curtii Constitutionale, seful statului nu ar mai putea sa o refuze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#melescanu, #Stroe, #Tariceanu, #guvern , #guvern Tariceanu