Presa de azi: Tariceanu si Basescu ne baga in criza inainte de vreme

Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 07:10
3235 citiri
Presa de azi: Tariceanu si Basescu ne baga in criza inainte de vreme

Guvernul a adoptat, marti, prin ordonanta de urgenta, amanarea cresterii salariilor profesorilor, pana la 1 aprilie, in asteptarea unei legi a salarizarii bugetarilor. Premierul a mai afirmat ca decizia de marti se vrea o masura protectionista fata de economia nationala.

Tariceanu a spus "pas" majorarii salariilor, titreaza Evenimentul Zilei in editia de miercuri. Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta prin care a fost amanata, pana in aprilie anul viitor, majorarea salariilor cadrelor didactice.

"Astfel de masuri populiste nu au decat un orizont electoral pentru ca peste cinci saptamani avem alegeri", a afirmat premierul Calin Popescu-Tariceanu. Potrivit acestuia, dupa un parcurs bun, trebuie evitat ca Romania sa sufere o cadere economica.

"Orice majorare salariala trebuie facuta gradual: de la 1 octombrie salariile profesorilor vor creste cu 9%, cum era stabilit anterior. De la 1 ianuarie 2009, conform bugetului aprobat azi de guvern, anvelopa salariala pentru zona bugetara creste in medie cu 10%", a aratat Tariceanu.

Primul-ministru a mers si mai departe in fundamentarea deciziei luate de executiv: "Guvernul nu este lupul ce rau si apare zana cea buna care vine sa dea. Nu suntem in domeniul povestilor. Nici parlamentul, nici presedintele nu au indicat sursele pentru aceste majorari salariale.

Au spus doar ca au auzit ca sunt bani. Sigur ca bugetul are bani, dar nu putem sa-i dam pe toti pe salarii. Daca se discuta de o majorare a salariilor in 2-3 ani, atunci e o discutie la care pot participa. Altfel, discutam inutil".

Executivul si-a motivat decizia si pe faptul ca, in aceasta perioada, se va elabora o lege a salarizarii personalului bugetar.

Gardianul scrie ca Tariceanu a pasat stresul lui "50%" viitorului Guvern. Executivul a rezolvat problema majorarii salariilor profesorilor emitand o OUG prin care s-a decis amanarea cresterilor pana in luna aprilie a anului viitor.

Mai mult, premierul a precizat ca lasa decizia politicilor salariale in seama viitorului guvern. "Este complet anormal ca Guvernul actual sa angajeze setul de politici pentru viitorul guvern" , a mai spus Tariceanu.

Premierul nu a evitat sa-l atace pe presedintele Traian Basescu, despre care a spus ca a luat in deradere cifrele despre bugetul actual cuprinse in scrisorile trimise la Palatul Cotroceni.

Potrivit premierului, orice crestere salariala trebuie facuta gradual, astfel ca la 1 octombrie salariile din invatamant vor fi majorate cu 9% asa cum s-a discutat cu sindicatele, urmand ca la 1 ianuarie, conform prevederilor bugetare aprobate ieri, salariile din zona bugetara sa creasca in medie cu 10%. D

Sindicatele din educatie comdamna decizia Executivului de amanare a majorarii si ameninta cu ample proteste de strada.

Si Romania libera scrie ca Majorarea salariilor profesorilor a fost amanata cinci luni. Guvernul a adoptat marti o ordonanta de urgenta privind amanarea cresterii salariilor profesorilor pana la 1 aprilie anul viitor, in asteptarea legii salarizarii bugetarilor.

Liderul PSD, Mircea Geoana, si-a indulcit discursul afirmand ca este de acord cu o etapizare in ceea ce priveste majorarea salariilor profesorilor universitari.

"Bani sunt, dar numai pentru clientela dumneavoastra politica. Guvernul trebuie sa stie ca profesorii nu sunt cersetorii Guvernului", a fost reactia liderului PD-L, Emil Boc.

La randul sau, prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a acuzat Guvernul de ipocrizie de indata ce constata ca pe 1 aprilie "nu se mai prabuseste economia Romaniei".

Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a confirmat ca a primit din partea PD-L invitatia de a semna motiunea de cenzura si ca o vor face "fara nici o retinere".

Nemultumit, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, a afirmat ca nu va accepta "incalcarea flagranta" a dreptului la salarizare decenta, avertizand ca se va merge pana la greva generala.

Lefuri de 1 aprilie, titreaza Ziua. Seful Executivului a aratat ca viitorul Guvern trebuie sa decida asupra politicilor salariale din 2009 si ca Parlamentul ar putea "chibzui mult mai intelept, mai la rece" asupra majorarii salariale intr-un context mult mai calm, fara presiuni sindicale.

El a amintit ca salariile in Educatie nu pot fi majorate cu 50% decat daca se renunta la anumite proiecte de investitii in invatamant. In acest sens el a spus ca a cerut sindicatelor sa indice autoritatilor locale care sunt proiectele de investitii in educatie la care vor sa renunte in schimbul majorarii salariale si ca membrii comitetelor de parinti din scoli sa se pronunte asupra oportunitatii anularii investitiilor.

Totodata a cerut prefecturilor, prin Ministerul Internelor, sa intrebe primarii si consiliile locale daca sunt de acord cu anularea acestor investitii. Tariceanu a mai adaugat ca pe 7 noiembrie, la Bruxelles, va fi o reuniune a sefilor de stat si de guvern in care se va discuta despre efectele crizei economice si ca Romania nu va putea explica o masura de majorare a salariilor cu 50%.

Fondul Monetar International (FMI) recomanda reanalizarea deciziei de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, deoarece impactul acestei masuri, cumulat cu efectele crizei financiare globale, ar putea afecta puternic competitivitatea economei romanesti si stabilitatea macroeconomica.

Potrivit estimarilor institutiei, majorarea salariilor profesorilor va avea un efect scazut asupra bugetului Romaniei in acest an, care va creste insa la peste 0,75% din PIB in 2009.

Gandul anunta ca Tariceanu si Basescu ne baga in criza inainte de vreme. Premierul Tariceanu a anuntat marti ca da o ordonanta prin care cresterea salariilor in educatie se amana pentru 1 aprilie 2009.

Intr-o aparitie televizata dupa sedinta de guvern, Tariceanu a spus ca prefera sa nu dea drumul robinetului cu bani si sa devina, astfel, "lupul cel rau", lasandu-i lui Traian Basescu personajul "zana cea buna" daca, prin aceasta distributie, nu afecteaza "ratingul de tara".

Cu toate acestea, ratingul Romaniei pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung, ca si calificativul pentru creditele pe termen scurt au scazut, dupa cum a anuntat agentia Standard&Poor's. Aceasta inseamna, in prima instanta, ca romanii vor plati rate mai mari la credite, dupa cum afirma analistii contactati de Gandul.

Presedintele Traian Basescu a iesit, marti seara, la Palatul Cotroceni ca sa sustina din nou legea lui 50 la suta si a acuzat Guvernul de lipsa de onestitate. Dupa modelul patentat de Calin Popescu Tariceanu, seful statului a dat si el citate din premier.

Mai exact, din iunie 2007, cand prim-ministrul se impotrivea, pe atunci, cresterii pensiilor, pentru ca apoi sa imbratiseze aceasta masura "dupa aranjamente" cu partidele. "Nici atunci nu erau bani, si atunci se prabusea economia, intram in dezastru economic", a spus, ironic, Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violenţa domestică împotriva femeilor şi a copiilor a devenit infracţiune în Kazahstan, după ce preşedintele Kasîm-Jomart Tokaiev a semnat luni o nouă lege, relatează marţi, 16 aprilie,...
#Tariceanu, #amanare, #lege, #Salarizare, #majorare, #profesori, #Basescu , #guvern Tariceanu