Salariile bugetarilor au sanse mici de crestere in acest an (VIDEO)

Miercuri, 23 Ianuarie 2008, ora 15:58
2499 citiri
Salariile bugetarilor au sanse mici de crestere in acest an (VIDEO)

Cresterile salariilor pentru personalul bugetar vor fi moderate in acest an, comparativ cu anii anteriori, iar administratiile locale vor fi impiedicate sa mai cheltuiasca banii publici intr-un mod irational, nejudicios, a anuntat miercuri, la finalul sedintei de Guvern, premierul Calin Popescu Tariceanu.

Aceste masuri au fost decise in ciuda faptului ca primul ministru sustine ca, in acest moment, economia romaneasca nu are probleme structurale, iar turbulentele de pe pietele internationale se resimt, doar punctual, pe piata bursiera si asupra monedei nationale.

"Economia nu are in acest moment probleme structurale, influenta turbulentelor internationale se resimte pe bursa si asupra leului, dar rata de schimb nu este cea mai proasta din cate au fost vreodata, iar rata de crestere economica se situeaza peste media europeana. In plus, in 2007, Romania a inregistrat o crestere de 25% a investitiilor, fiind, in acelasi timp, la al optulea an de crestere economica consistenta", a incercat Tariceanu sa linisteasca temerile privind un impact puternic al turbulentelor internationale asupra economiei romanesti.

Cu toate acestea, primul ministru a anuntat ca s-a decis ca ministerele sa intocmeasca o planificare riguroasa a cheltuielilor in ultimele trei luni din an, pentru a nu se mai repeta situatia de anul trecut, cand in numai zece zile din decembrie s-au cheltuit circa 1 miliard euro.

"Ministerele trebuie sa realizeze o planificare riguroasa a cheltuielilor pentru ultimele trei luni ale anului si, in plus, am decis sa nu mai fie o dezlantuire a cheltuielilor la nivelul administratiilor locale. Am decis sa punem stop cheltuirii banilor publici intr-o maniera irationala, nejudicioasa, ale carei efecte se vad acum", a explicat Tariceanu.

In plus, primul ministru a solicitat sindicatelor sa-si tempereze solicitarile de majorari salariale pentru acest an. "Am mai decis sa urmarim incadrarea in anvelopa salariala aprobata in buget, si spun aceasta in contextul solicitarilor salariale din acest moment. De exemplu, in cazul cadrelor medii din Sanatate si a medicilor, majorarile salariale vor fi peste media din acest an si acest lucru se va intampla si in Invatamant, care ramane domeniu prioritar. In celelalte sectoare, cresterile vor fi mai moderate", a declarat primul ministru.

Intrebat daca i se par exagerate solicitarile sindicatelor de majorari salariale de 10% din Sanatate, Tariceanu a reluat ideea ca "fiecare minister are un buget anual in care trebuie sa se incadreze", adaugand ca " nu pot sa va spun daca 10% este mult sau putin, cert este ca nu este o crestere nesemnificativa, in conditiile in care in tarile occidentale majorarile salariale sunt de 2-3% si, in general, acopera doar inflatia".

Primul ministru s-a ferit sa faca o promisiune ferma in ce priveste posibilitatea majorarilor salariale la personalul bugetar, spunand doar ca " eu respect angajamentul luat in programul de guvernare, unde am promis o crestere salariala de 60% intre decembrie 2004 si decembrie 2008. Pana acum, majorarea realizata este de 51%, ceea ce inseamna ca mai este necesara o crestere de 9% pentru a ne respecta angajamentele".

El a adaugat insa ca anul acesta nu ar trebui sa se incerce o fortare a cresterilor salariale, avand in vedere si contextul international nefavorabil. "Trebuie sa urmarim un control strict al salariilor pentru incadrarea in indicatorii economici stabiliti, altfel vom avea dereglari ale economiei si posibile devalorizari ale monedei nationale", a conchis primul ministru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Tariceanu, #cresteri salarii, #bugetari, #guvern, #administratii locale , #guvern Tariceanu