Tariceanu: Ii deplang pe cei care ar veni la guvernare in conditiile acestor majorari

Vineri, 17 Octombrie 2008, ora 14:19
2107 citiri
Tariceanu: Ii deplang pe cei care ar veni la guvernare in conditiile acestor majorari

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, vineri, dupa consultarile cu partidele politice de la Palatul Victoria, ca majorarea salariilor cu profesorilor cu 50 % nu se va putea face deoarece ar arunca Romania in dezastru economic.

"Este obligatia si responsabilitatea mea sa spun ce se poate si ce nu. Si spun foarte clar ca aceasta majorare nu se poate face", a sustinut inca o data premierul. "Prefer o atitudine corecta in fata populismului ieftin", a continuat acesta explicand ca singurul partid care s-a opus solutiilor propuse vineri de Guvern a fost PD-L.

Premierul a anuntat formarea unui grup de lucru care se va intruni saptamana viitoare pentru redactarea unui memorandum care sa statueze principiile ce vor sta la baza unei viitoare legi a salarizarii unice a personalului bugetar.

Tariceanu a reamintit negocierile care au avut loc cu liderii de sindicat saptamanile trecute si a precizat ca pozitia sa, exprimata si in timpul acelor discutii, ramane aceeasi. "Majorarile salariale trebuie sa fie sustenabile economic iar salariile trebuie corelate cu productivitatea muncii si performanta economica in general", a explicat inca o data premierul, subliniind ca lantul de majorari salariale care este de asteptat nu va fi viabil.

"Ne vom trezi cu o avalansa de cereri similare si din partea altor sectoare bugetare", a averizat premierul, sustinand ca ezista semnale ca acest lucru se va intampla si in sectorul privat. "Vom ajunge la dezastru economic fara nicio exagerare", a mai afirmat acesta, exemplificand cu situatia tarii vecine, Ungaria, care s-a confruntat in 2004 cu asemenea majorari salariale in urma carora economia s-a prabusit, statul vecin aflandu-se astazi "in incapacitatea de a-si onora obligatiile".

"Sunt un om onest in fata cetatenilor si nu vreau sa angajez viitorul guvern, din care PNL s-ar putea sau nu sa faca parte, la cheltuieli pe care nu le-ar putea duce.Ii deplang pe cei care ar veni la guvernare in conditiile acestor majorari", a mai declarat premierul.

Premierul Tariceanu a declarat vineri ca a propus partidelor, sindicatelor si patronatelor crearea unui grup de lucru care sa elaboreze un set de principii care sa stea la baza legii salarizarii unice a bugetarilor, urmand ca acestea sa fie stipulate intr-un memorandum ce urmeaza sa fie semnat de partide.

"Sarcina grupului este ca, pana la alegeri, sa elaboreze un set minimal de principii care sa stea la baza legii salarizarii bugetarilor, printre care va figura corelarea cresterii salariilor cu performanta economica. Obiectivul este elaborarea unui memorandum care sa fie semnat de partidele politice parlamentare", a declarat Tariceanu.

Din grupul de lucru urmeaza sa faca parte si reprezentanti ai structurilor asociative ale administratiei locale si specialisti din ministerele Finantelor si Muncii. Prima intalnire a grupului este programata pentru miercuri, 22 octombrie.

Tariceanu a precizat ca singurul partid care a refuzat sa se ralieze concluziei la care s-a ajuns in urma negocierilor de vineri a fost PD-L.

"Nu pot decat sa iau nota de aceasta pozitie. (...) Cezar Preda a venit la intalnire ca sa faca declaratii politice si putina campanie", a declarat Tariceanu, acuzand PD-L de lipsa de responsabilitate.

Justitia nu se face la televizor anuntand "Am prins vinovatul!"

Chestionat cu privire la scandalul Daciilor Logan de catre jurnalistii prezenti la conferinta de presa organizata la Palatul Victoria dupa consultarile cu partidele parlamentare, premierul a afirmat ca ministrul de Interne Cristian David a procedat foarte corect atunci cand l-a eliberat din functie pe seful Politiei Romane, chestorul Gheorghe Popa.

Tariceanu a spus ca in urma controlului efectuat de corpul de control, David a sesizat organele abilitate sa stabileasca cine se face vinovat de aceasta situatie, fara insa de a face public tot cazul. "Ce era sa faca David, sa faca justitie la televizor? Justitia nu se face la televizor anuntand 'Am prins vinovatul!'", a mai spus premierul, precizand ca a aprobat eliberarea din functie a lui Gheorghe Popa pentru ca ancheta sa se desfasoare fara niciun fel de ingerinte.

Premierul a explicat atitudinea ministrului David spunand ca exista riscul ca banuielile ce planeaza asupra unor persoane sa se transforme in acuzatii ce distrug cariera oamenilor, dupa care justitia decide ca persoana in cauza nu este vinovata. "Onoarea omului nu o mai repari cu nimic. In Romania nu o data s-au scurs informatii in legatura cu persoane asupra carora existau banuieli si, din ce a urmat, s-a vazut ca nu intotdeauna au fost vinovati", a argumentat el.

Totodata insa, Tariceanu a sustinut ca nu este vorba despre nicio paguba materiala, pentru ca nu a fost inca semnat niciun contract. "Nu e niciun contract. Este o licitatie unde s-a declarat o firma castigatoare", a spus premierul precizand ca, din informatiile pe care i le-a furnizat ministrul de Interne, pana in acest moment MIRA nu a dat niciun ban, nefiind vorba decat despre anuntarea castigatorului licitatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Negocierile secrete ale Simonei Halep. Ar fi lovitura anului în sportul românesc
Negocierile secrete ale Simonei Halep. Ar fi lovitura anului în sportul românesc
Simona Halep, care a revenit în competiții ca urmare a deciziei pe care a anunţat-o TAS, de reducere a suspendării de 4 ani dictate de ITIA la 9 luni, pregătește o lovitură de imagine în...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Calin Popescu Tariceanu, #Memorandum, #majorari salariale, #profesori, #consultari, #partide, #negocieri , #guvern Tariceanu