Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost prezent, marti dupa-amiaza, in fata camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei, in incercarea de a obtine votul de investitura pentru echipa restructurata a Guvernului.
Toti ministrii propusi de Tariceanu au fost validati, luni si marti, de comisiile de specialitate ale executivului.
Restructurarea sporeste capacitatea institutionala a Guvernului de a raspunde nevoilor cetatenilor dupa aderarea la UE
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, marti, in discursul sustinut la Parlament, ca nu a fost de
acord ca restructurarea sa se faca inainte de momentul aderarii, asa cum au cerut unii, deoarece aceasta sporeste capacitatea institutionala a Guvernului de a raspunde nevoilor cetatenilor dupa aderarea la UE.
"Scopul meu a fost ca restructurarea sa nu fie doar un gest de complezenta sau prilej de taifas politic, ci sa corespunda agendei post-aderare a Romaniei", a subliniat Tariceanu, la sedinta de investitura a noului Cabinet.
Seful Executivului a precizat ca Guvernul restructurat are prioritatile stabilite cu claritate.
"Lupta impotriva coruptiei ramane la varful agendei. Continuam
reforma justitiei, atat pentru ca sa ne consolidam instrumentele prin care sa curatam viata publica de coruptie, cat si pentru a ajunge la un act de justitie de factura europeana.
Aplicam proiecte si programe care ne permit sa reducem diferentele de dezvoltare dintre regiunile Romaniei si decalajele care ne separa de celelalte tari europene. Actionam pentru a asigura o rata inalta de absorbtie a fondurilor europene, ca sursa de dezvoltare", a aratat premierul.
Potrivit lui Tariceanu, "numitorul comun al tuturor politicilor guvernamentale este unul singur: cresterea nivelului de trai al populatiei prin venituri mai mari si locuri de munca mai multe si mai sigure", iar, pentru a indeplini aceste obiective, "restructurarea Guvernului va creste eficienta initiativelor si politicilor guvernamentale in domeniile vitale pentru Romania: infrastructura, educatie, sanatate si agricultura".
In plus, agenda reala a Romaniei a fost parazitata in ultimii doi ani de teme de bruiaj precum "alegeri anticipate sau biletele", ca si de jocuri de culise care au redus increderea si energia structurilor puterii prin declaratii agresive, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu in plenul Parlamentului.
"Guvernul care este astazi in fata Parlamentului vine nu doar cu o structura noua, ci si cu un angajament ferm pentru a ramane ancorat in agenda reala a Romaniei si cu un refuz categoric de a consuma banii publici pe subiecte care ar trebui sa ajunga la cosul de gunoi", a subliniat Tariceanu.
Un vot al Parlamentului impotriva restructurarii Guvernului ar echivala cu un vot impotriva finalizarii integrarii europene a Romaniei, a declarat marti premierul Calin Popescu-Tariceanu, in fata celor doua camere ale legislativului.
'Le multumesc colegilor din PD pentru modul in care au contribuit la succesul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Dar, in acelasi timp, le spun si lor, asa cum spun intregii societati romanesti, ca singura solutie pentru a putea sa iesim din blocaj si sa ne valorificam aderarea la UE este restructurarea Guvernului in forma pe care v-am prezentat-o', a afirmat seful Executivului.
Aratand ca isi asuma raspunderea pentru noul Cabinet, Calin Popescu-Tariceanu i-a invitat pe
parlamentari sa isi asume raspunderea pentru a proteja Romania de riscuri reale.
Citeste si:
Noul Cabinet, gata pentru votul de investitura