Tariceanu: Taxa auto va fi folosita doar pentru proiecte de mediu

Luni, 31 Martie 2008, ora 22:40
2089 citiri
Tariceanu: Taxa auto va fi folosita doar pentru proiecte de mediu

Premierul Calin Popescu Tariceanu a subliniat, luni, cu prilejul discutarii in Guvern a ordonantei de urgenta privind taxa de poluare auto, ca toti banii proveniti din aceasta vor fi folositi pentru proiecte de mediu, informeaza Adevarul.

"Vreau sa subliniez un lucru. Toti banii care vor proveni din aceasta taxa vor fi utilizati numai si numai pentru proiecte de mediu.

Este important sa se inteleaga ca acest efort pe care contribuabilii il vor face va fi destinat pentru limitarea poluarii si pentru conservarea si protectia mediului", a declarat Tariceanu.

El a aratat ca, pe langa aspectele referitoare la protejarea mediului, trebuie luate in calcul considerente economice si sociale.

"Avem interesul sa nu ne sabotam propriile eforturi de dezvoltare economica si de crestere economica sustinuta in care sectorul constructie de autovehicule devine unul dintre cele mai importante.

Avem interesul sa ne pastram locurile de munca si sa crestem numarul acestora, si nu ca prin transformarea Romaniei intr-un cimitir de masini vechi aduse din Europa Occidentala sa punem in pericol locurile de munca din economia romaneasca", a mai spus prim-ministrul.

Seful Guvernului a reiterat faptul ca taxa aflata in discutie este unul dintre instrumentele prin care se intervine pentru protectia mediului si pentru respectarea angajamentelor asumate de Romania la nivelul Uniunii Europene.

Tariceanu a reamintit ca Romania este semnatara a Tratatului de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 8% pana in 2012, dar si a angajamentului UE de diminuare a emisiilor de dioxid de carbon cu 20% pana in 2020.

Totodata ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a afirmat ca proprietarii vor trebui sa plateasca o taxa care va reprezenta 2% - 3% din valoarea masinii.

"De exemplu, pentru un autoturism Dacia Logan de 1.400 cm3, taxa va fi de 246 euro (3% din valoarea masinii), iar pentru un Wolksvagen Passat de 1.900 cm3 - de 570 euro (aproximativ 2% din valoarea masinii)", a spus Vosganian.

Comparativ cu valoarea actuala a taxei, noua taxa auto va scadea pentru un Renault Clio cu o vechime de cinci ani de la 1.000 de euro la 600, iar pentru un Renault Megane cu o vechime de trei ani de la 1.250 de euro la 840.

Referitor la autoturismele noi, ministrul a precizat ca pentru unele masini taxa va inregistra o "usoara crestere", dar a apreciat ca noua forma a taxei este "mai degraba un stimulent pentru industria autohtona de automobile".

De la plata taxei vor fi scutite automobilele destinate, printre altele, institutiilor din domeniul culturii, sanatatii, educatiei, ministerelor si altor organe ale administratiei publice, autoturismele structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, cele pentru asociatiile si fundatiile care au statul de utilitate publica, masinile utilizate de persoanele cu handicap si cele pentru armata.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Tariceanu, #taxa auto, #folosita, #proiecte, #mediu , #guvern Tariceanu