Umilirea profesorilor patriei

Vineri, 17 Octombrie 2008, ora 23:16
6597 citiri
Umilirea profesorilor patriei

Sa fii profesor in Romania a devenit un fel de jignire. Cadrele didactice prefera sa emigreze si sa faca orice, pentru ca nimic nu li se mai pare umilitor dupa ce au fost la catedrele romanesti.

Cei care raman in tara, insa, isi fac deja ritualicul protest an de an pentru a cere salarii mai mari, in timp ce numerosi sefi de agentii guvernamentale primeau salarii la care profesorii nici macar nu indrazneau sa se gandeasca.

Insa cadrele didactice nu pot primi salarii mai mari pentru ca asta ar arunca in aer economia Romaniei, asta este argumentul pe care premierul il repeta de cateva saptamani in continuu.

Salariile profesorilor, sperietoare pentru adversari

Daca salariile cadrelor didactice vor fi majorate cu 50%, atunci viitorul Guvern primi drept mostenire o Romanie in pragul dezastrului.

Asa a avertizat vineri premierul Calin Popescu Tariceanu, precizand ca el nu face decat sa fie sincer si responsabi, pe cand cei care sustin aceaasta majorare dau dovada de "populism ieftin".

"Este obligatia si responsabilitatea mea sa spun ce se poate si ce nu. Si spun foarte clar ca aceasta majorare nu se poate face. (...) Prefer o atitudine corecta in fata populismului ieftin", a precizat Tariceanu.

El a mai explicat care este, de fapt, teama lui cea mare: daca profesorii primesc salarii mai mari, toata lumea va dori salarii mai mari si vor face cu totii proteste peste proteste, insa degeaba pentru ca bani nu se vor gasi.

Cercul vicios

Premierul a mai spus ca majorarile salariale nu pot fi facute pur si simplu, ci trebuie sa fie sustinute de cresterea productivitatii muncii si de performata economica in general.

"Majorarile salariale trebuie sa fie sustenabile economic iar salariile trebuie corelate cu productivitatea muncii si performanta economica in general", a explicat inca o data premierul, subliniind ca lantul de majorari salariale care este de asteptat nu va fi viabil.

"Vom ajunge la dezastru economic fara nicio exagerare", a mai avertizat acesta.

Insa ce nu intelege Tariceanu e ca, daca nu majoreaza salariile cadrelor didactice nimeni nu mai vrea sa se faca profesor si daca nu se mai face nimeni profesor nu mai are cine sa pregateasca corespunzator vitoarele generatii de forta de munca si daca viitoarele generatii de forta de munca nu mai sunt pregatite corespunzator nu poate exista o performanta economica.

Pana una alta s-a decis crearea unui grup de lucru care va elabora un set de principii care vor sta la baza unei legi unice a salarizarii.

Si pana cand acest grup de lucru va face ceva concret, profesorii vor fi in continuare batjocoriti de elevi pentru ca sunt mai prost imbracati decat ei si nu au masini la fel de tari si atunci nu au de ce sa-i respecte si sa-i asculte.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#profesori, #majorari, #salariale, #Calin Popescu Tariceanu, #guvern , #guvern Tariceanu