Tariceanu critica pactul propus de Iohannis: O deturnare a sensului referendumului, o smecherie, o capcana

Miercuri, 05 Iunie 2019, ora 18:06
7125 citiri
Tariceanu critica pactul propus de Iohannis: O deturnare a sensului referendumului, o smecherie, o capcana
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, ca pactul propus partidelor de presedintele Iohannis reprezinta o deturnare a sensului referendumului, este o smecherie, o capcana, prin care Klaus Iohannis vrea sa isi asigure realegerea in functia de presedinte.

"Reprezinta o deturnare a sensului referendumului. Ar fi fost normal ca sa ne aduca la cunostinta intentia de a propune un astfel de pact, pentru ca, trebuie sa remarc ca dupa cinci ani de zile in care presedintele nu a facut decat sa semene dezbinare, nu a facut niciun proiect consistent pentru Romania, acum, cu acest pact vrea sa incerce o miscare prin care desigur sa foloseasca acest instrument pentru realegerea lui ca presedinte.

Daca m-am uitat bine si am inteles bine, parca ne-ar face chiar o propunere celor din coalitie, ALDE plus PSD, sa-l sustinem la alegerile prezidentiale. Cred ca este un pic cam mult sa-i dam domnului Iohannis posibilitatea sa fie si arbitru, si jucator, sa aiba si membrii echipei, si mingea. Nu se poate. E mult prea mult. Fiecare cred ca trebuie sa-si vada rolul si prerogativele pe care le are in baza Constitutiei", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Liderul ALDE a adaugat ca "sunt foarte putini romani care ar fi de acord ca Romania sa-si cedeze o parte din suveranitatea ei catre Comisia de la Venetia". "A spus ca toate legile sa fie aprobate numai cu aprobarea Comisiei de la Venetia. Comisia de la Venetia are si un rol consultativ, nu are un rol decizional", a subliniat Tariceanu.

Presedintele Senatului a precizat ca i se pare nepotrivit acest demers, pentru ca de fapt nu este decat "o alta smecherie".

"Domnul Iohannis in loc sa vina de la Sibiu si sa ne arate ce inseamna comportamentul nemtesc, adica ein Mann, ein Wort - un om, un cuvant -, vrea sa ne invete pe noi, la Bucuresti, cum e cu smecheriile si e pacat. Eu cred ca Romania nu are nevoie de smecheri, are nevoie de oameni seriosi, care sa-si inteleaga rolul in societate, rolul atribuit de Constitutie. Un astfel de demers miroase de la distanta ca o capcana sau ca o jucarie, prin care presedintele sa incerce sa-si mai adauge o sansa in plus pentru realegere", a sustinut liderul ALDE.

Tariceanu a mai declarat ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei ar putea fi organizat in august. "Nu suprapunem referendumul cu alte scadente electorale, ca sa respectam recomandarile Comisiei de la Venetia", a mentionat el.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, dupa consultarile cu partidele, ca marea majoritatea a partidelor parlamentare sunt de acord ca rezultatul referendumului trebuie implementat asa cum a votat poporul.

Presedintele a anuntat ca a decis sa invite partidele politice parlamentare sa semneze un acord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei sau un pact politic pentru Romania europeana, care sa cuprinda inclusiv revizuirea modificarilor la legile justitiei.

Citește și:
O consilieră USR din Timișoara a demisionat după o sentință care a stabilit că a construit ilegal un bloc
O consilieră USR din Timișoara a demisionat după o sentință care a stabilit că a construit ilegal un bloc
Consiliera USR Aida Szilagyi din Timișoara, fostă contracandidată a lui Dominic Fritz în cursa internă din USR pentru Primăria Timișoara, a demisionat din Consiliul Local Timișoara după ce...
Un an de la guvernarea PNL-PSD: „Au fost sacrificate reformele, dar am câștigat o pojghiță de prestigiu; Pentru opoziție a fost o perioadă mai grea decât pentru putere”
Un an de la guvernarea PNL-PSD: „Au fost sacrificate reformele, dar am câștigat o pojghiță de prestigiu; Pentru opoziție a fost o perioadă mai grea decât pentru putere”
Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial a făcut o analiză după un an de guvernare PNL-PSD arătând unde se află în prezent coaliția, cum a ajuns să se formeze în...