Alegerea lui Calin Popescu-Tariceanu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 07:14
22812 citiri
Alegerea lui Calin Popescu-Tariceanu

Calin Popescu-Tariceanu trece prin, probabil, cea mai grea dilema a vietii sale, prins intre instinctul politic si cel de supravietuire. Si de decizia lui depinde in buna masura soarta lui Liviu Dragnea.

Din punct de vedere politic, dosarul de luare de mita al lui Calin Popescu-Tariceanu a picat in cel mai prost moment cu putinta.

Cand ii era lui Liviu Drangea mai greu, cand parea sa-i fuga mai tare partidul de sub picioare, cand dadea ALDE mai mari semne de nesupunere, soarta i l-a aruncat pe CPT in brate cu o cerere de avizare a urmaririi penale.

Chiar daca multi au vazut in asta o lucratura, un blat, eu chiar cred ca e vorba de soarta, pentru ca, din ce inteleg, dosarul este beton, iar componenta sa externa, mai precis austriaca, este demolatoare.

Ca procuror, cand ai asa ceva in mana si mai ticaie si ceasul prescriptiei, nu stai sa te uiti la momentul politic, ci iti faci treaba, surd si orb la context. Adica ceea ce procurorul Bulancea a si facut.

Evident ca Liviu Dragnea nu a pierdut momentul si a pus conditia pentru pastrarea zidului imunitatii, o conditie acum avantajoasa si pentru Tariceanu: amnistia. Nu e un secret ca CPT a refuzat pana acum, si de aceea a refuzat si Tudorel Toader, amnistia - pentru costul ei politic foarte ridicat, intern si extern.

In plan intern, Calin Popescu-Tariceanu are mari ambitii prezidentiale si ar putea fi la ultimul sau tren. Dar stie clar ca amnistia i-ar amputa mult din aceste sanse, avand in vedere ca el are nevoie si de un electorat care vede cu ochi rai deschiderea puscariilor.

De fapt, nu cred ca dupa efectele extrem de urate ale recursului compensatoriu mai sunt multi romani care sa sustina o noua revarsare de infractori pe strazi. Cred ca 6.000 de recidivisti ajung cu varf si indesat.

Asta cu atat mai mult cu cat planul PSD este monstruos in privinta limitelor amnistiei. Asa cum este ea discutata acum, ar putea viza fapte cu pedepse si de 10 ani, ca sa beneficieze cat mai multi, inclusiv Dan Voiculescu.

In plan extern, dl Tariceanu chiar are nevoie de legitimarea ALDE - Europa, grup al carui nume l-a si folosit pentru propriul partid. Daca Liviu Dragnea are intentii certe de a iesi din grupul socialistilor, la randul sau satul de PSD impotriva caruia a votat in PE, si de a se alipi dupa europarlamentare unui grup al suveranistilor, fara criteriu ideologic, alaturi de polonezi si maghiari, pentru Tariceanu alta solutie in afara de ALDE nu exista.

Acolo insa lucrurile sunt clare. Liderul ALDE-Europa, Guy Verhofstadt, nu are nicio nevoie de bolovanul romanesc atarnat de picior. Asta cu atat mai mult cu cat ALDE-Europa are acum varianta USR cu mult mai multe avantaje si pasiv spre zero.

Dl Verhofstadt a fost extrem de clar, in mai multe randuri, cerand conformarea la recomandarile GRECO, Comisiei de la Venetia si raportului MCV. I-a trimis dlui Tariceanu o scrisoare foarte dura: "Nu urmati calea iliberala! Nu in numele vostru si cu siguranta nu in numele nostru!".

CPT a incercat apoi sa acrediteze ca i-a explicat si l-a convins.

Dar de bine ce i-a explicat si a fost convins dl Verhofstadt a facut dupa intalnirea cu CTP o declaratie foarte transanta: "m-am intalnit cu domnul Tariceanu la Bucuresti. Am stabilit impreuna ca singurul mod de a garanta statul de drept din Romania este implementarea totala si neconditionata a tuturor recomandarilor Comisiei de la Venetia. Aceasta inseamna ca toate cele trei elemente aflate in disputa - reforma Justitiei, a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala - trebuie sa fie aliniate cu recomandarile Comisiei, urmand ca dupa adaptarea si aprobarea lor de catre Guvern si Parlament, ele sa fie din nou evaluate de catre acest inalt for. Pentru ALDE este indispensabil ca toate aceste modificari sa primeasca unda verde din partea Comisiei de Venetia".

Deci alegerea dlui Tariceanu e foarte clara. Poate merge pe calea supravietuirii sigure, adica imunitate plus amnistie, dar cu pretul renuntarii la ambitii politice si interne, si externe. Visul prezidential se va duce, iar din ALDE-Europa va zbura, probabil, cu tot cu partid in secunda a doua.

Si asta pentru ca, oricate tumbe si fente am face, o intrebare nu poate fi eludata: daca esti ferm convins de nevinovatia ta, daca stii cu certitudine ca dosarul tau e simpla maculatura, te ascunzi dupa imunitate sau te duci sa te bati cu procurorii si sa ii invingi?

Asta cu atat mai mult cu cat dl Tariceanu are deja o achitare in prima instanta, deci este dovada vie ca luptele cu DNA in instanta pot fi castigate.

Poate alege calea politica, refuzand in continuare gratierea si cerand ALDE si PSD sa voteze pentru ridicarea imunitatii pentru a se supune anchetei penale.

Daca CPT va alege calea politica, Liviu Dragnea are o mare problema. El stie ca trebuie sa foloseasca momentul 1 Decembrie ca pretext pentru amnistie. E un ultimatum pe care l-a primit din partid. Daca nu foloseste acest moment istoric, ii va fi nu imposibil, dar mai greu, cu atat mai mult cu cat se intra si in an electoral.

Asa ca in acest moment nici nu se poate spune cu certitudine cine de cine depinde mai mult, Tariceanu de Dragnea sau invers.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Tariceanu imunitate luare de mita , #Liviu Dragnea