Dupa un parcurs-maraton in Parlament, proiectul lui Dragnea si Tariceanu care i-ar scapa de dosare si condamnari mai are de asteptat votul final

Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 15:41
16144 citiri
Dupa un parcurs-maraton in Parlament, proiectul lui Dragnea si Tariceanu care i-ar scapa de dosare si condamnari mai are de asteptat votul final

Initiativa legislativa privind declasificarea unor documente, printre care hotararea CSAT 17/2005, care sta la baza mai multor protocoale incheiate de institutii ale statului cu SRI, isi continua in viteza parcursul prin Parlament.

Proiectul propus de sefii Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, a primit avize favorabile in comisiile din Senat si apoi a fost adoptat. Acelasi parcurs pe repede-inainte se pastreaza si in Camera Deputatilor.

Marti, Comisiile Juridica si de Aparare ale Camerei Deputatilor au adoptat raport favorabil cu amendamente. Miercuri legea ar fi trebuit sa ajunga la vot final in plen, insa nu a mai figurat pe ordinea de zi.

Dragnea si Tariceanu ar scapa de dosare si ar fi si despagubiti

Initiativa legislativa prevede desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si DNA, astfel incat, apoi, persoanele care se considera prejudiciate sa poata cere revizuire de sentinte, anulare de probe si despagubiri.

Atat Dragnea, cat si Tariceanu ar beneficia direct de acest lucru. Liviu Dragnea ar putea cere revizuirea condamnarii in dosarul Referendumului si ar afecta si desfasurarea procesului in cazul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman, unde seful PSD a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Totodata, in sute de dosare de coruptie solutionate cu sentinte definitive se va putea cere revizuirea.

Citeste mai multe din proiect: Dragnea si Tariceanu pun sub semnul intrebarii democratia din Romania si statul de drept

Liber "la turnat"

Printre amendamentele formulate marti de Mircea Draghici, cel de-al treilea semnatar al initiativei, si adoptate de comisiile de specialitate se numara si unul care prevede ca nu raspund penal lucratorii din SRI, precum si cei din toate institutiile emitente care pun la dispozitia Comisiei de Control SRI documente sau declaratii care au ca temei Hotararea nr.17/2005 a CSAT.

"Art. 6 - Lucratorii din SRI precum si cei din toate institutiile emitente, care pun la dispozitia Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI documente si declaratii care au ca temei Hotararea nr.17/2005 a CSAT, nu raspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru actiunile intreprinse in acest sens", prevede amendamentul social-democratului.

O alta prevedere nou introdusa in proiectul de lege si adoptata de deputati stipuleaza ca documentele centralizate la Comisia de Control SRI pot fi consultate la cerere, respectiv pot fi eliberate copii.

"Art 3 - (1) Documentele prevazute la art 1. sunt centralizate de Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI si pot fi consultate de persoanele interesate la sediul acesteia. Acest drept se exercita la cerere si consta in studierea nemijlocita a documentelor si eliberarea de copii de pe acestea", prevede amendamentul adoptat.

Pe 22 octombrie, Senatul a adoptat proiectul de lege pentru declasificarea hotararii CSAT 17/2005 privind combaterea coruptiei.

Proiectul a fost depus pe 29 iunie, la Parlament si a fost inregistrat in procedura de urgenta.

A.S.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase luni,...
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...