Tariceanu, despre amnistie si gratiere: Nu ar fi de neconceput. Din cauza lui Dragnea trebuie lasati oamenii sa sufere?

Luni, 16 Iulie 2018, ora 22:36
7227 citiri
Tariceanu, despre amnistie si gratiere: Nu ar fi de neconceput. Din cauza lui Dragnea trebuie lasati oamenii sa sufere?

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut, luni seara, ca informatiile potrivit carora Guvernul ar pregati o Ordonanta de Urgenta pentru amnistia si gratierea unor fapte penale nu sunt corecte, pentru ca pe agenda Guvernului nu figureaza la acest moment asa ceva. El insa nu a exclus ca masura sa fie luata pe viitor.

"Totusi de ce nimeni nu confirma (informatiile ca Guvernul ar urma sa dea o OUG pentru amnistie si gratiere - n.red.)? Pentru ca nu s-a confirmat subiecul. Cred ca a fost aruncat in presa pe anumite canale, nu e prima data cand se intampla, si atunci vad ca foarte multi musca la subiect si subiectul se umfla. Astazi (luni - n.red.) am fost si eu intrebat, dar nu am facut niciun fel de declaratii publice de dimineata, dintr-un motiv: eram imbracat nepotrivit, aveam o sedinta cu colegii.

Nu am anticipat ca va fi presa la Parlament si le-am spus informal celor de la presa ca acest subiect nu s-a discutat. M-am vazut astazi cu presedintele PSD, am stat de vorba mult intr-o formula mai extinsa, cu secretarii generali ai celor doua partide din Coalitie si nu am discutat pe acest subiect. E un subiect care vad ca ii pasioneaza pe foarte multi", a spus Calin Popescu Tariceanu.

El a spus ca Ordonanta de Urgenta pentru amnisite si gratiere s-a mai dat pe vremea Guvernului Nastase, iar ideea nu este de neconceput, dar o astfel de masura trebuie analizata daca este oportuna sau nu.

"Primul lucru pe care vreau sa il remarc este ca aceasta idee a unei amnistii si a unei gratieri nu ar fi de neconceput. De ce? S-a mai facut in Romania, e adevarat, cu foarte multi ani in urma, 2002 sau 2003. O astfel de masura trebuie analizata daca este oportuna sau nu. Unii spun ca nu este oportuna pentru ca imediat se personalizeza discutia si se trece la evocarea numelor persoanelor care ar beneficia de o astfel de masura. Ca sa nu lungesc vorba, se spune 'cel care ar beneficia este presedintele PSD, Dragnea'. Suntem oare capabili sa lasam aceasta problema de personalizare o clipa deoparte, nu o excludem din discutie, si abordam putin altfel problema?", a declarat Tariceanu.

De ce e sedinta de Guvern mai devreme?

El a mai spus ca s-a interesat si ca pe ordinea de zi a sedintei de marti a Guvernullui nu se afla o asemenea ordonanta.

Tariceanu a spus ca sedinta Guvernului are loc marti, si nu miercuri sau joi, cum se intampla in mod obisnuit, pentru ca trebuie adoptata o Ordonanta de Urgenta pe mediu care trebuie sa puna in acord cu o Directiva europeana, acesta fiind singurul motiv pentru care sedinta a fost mutata.

"Maine (marti - n.r.) este sedinta de Guvern, vreau sa spun foarte clar, m-am interesat, nu este pe ordinea zi a sedintei de Guvern (OUG privind aministie si gratiere - n.red.) . (...) Nu e pe ordinea de zi. Maine se tine sedinta de Guvern pentru ca este o alta OUG pe mediu care trebuie sa puna in acord Directiva europeana si acesta este motivul pentru care s-a decalat pentru marti sedinta de Guvern", a explicat el.

Presedintele Senatului a spus ca nu poate garanta ce se intampla in viitor, dar nu crede ca gratiere si amnistia reprezinta un subiect de discutie. "Eu pot sa garantez ce se intampla peste un an sau peste doi ani? Acest subiect nu exista. Presedintele american face aceste gesturi periodic - gratiaza. Si in Romania s-a mai intamplat, nu cred ca este un subiect tabu", crede Calin Popescu Tariceanu.

De asemenea, Tariceanu a vorbit din nou depre protocoalele secrete dintre SRI si alte institutii si interceptarile nelegale facute de Serviciu, sustinand ca sunt elemente care "au indus temeiuri de nelegalitate in toate anchetele si dosarele si sentintele care s-au dat incepand din anul 2009".

Liderul ALDE s-a intrebat "daca din cauza lui Liviu Dragnea trebuie lasati oamenii sa sufere pe nedrept de pe urma acestor decizii".

"Noi inca avem nu mai putin de 65 de protocoale secrete din care trei au fost desecretizate, protocoale de colaborare intre SRI si diferite institutii din Justitie (...) . Exista o decizie a CCR referitoare la ilegalitatea interceptarilor telefonice facute de SRI la solicitarea Parchetului. Toate aceste elemente au indus temeiuri de nelegalitate in toate anchetele si dosarele si sentintele care s-au dat incepand din anul 2009. (...)

Cum procedam in momentul in care constientizam ca unii oameni au fost condamnati pe nedrept, solutia este una de acest fel, printr-o masura de corectare a situatiei. Eu vorbesc nu de Liviu Dragnea, vorbesc de mii de procese si sunt mii de oameni care au avut de suferit. Din cauza lui Liviu Dragnea trebuie sa lasam toti acesti oameni sa sufere pe nedrept?", a sustinut Calin Popescu Tariceanu.

Luni au avut loc intalniri intre membrii Coalitiei, iar in spatiul public au aparut informatii potrivit carora Guvernul ar intentiona sa adopte in sedinta de marti o Ordonanta de Urgenta pentru gratierea si amnistierea unor fapte penale.

Citeste si:
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
În plin scandal cu UDMR-ul privind declarațiile lui Viktor Orban, PNL și PSD reaprind discuția privind rotativa scaunului de premier care ar trebui să ajungă la social-democrați. Liderul...
Românii, sfătuiți să își ridice ”cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu: ”Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească”
Românii, sfătuiți să își ridice ”cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu: ”Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis luni, 8 august, că sistemul de distribuţie a pastilelor de iodură de potasiu este ”perfect funcţional.” ”Distribuţia pastilelor...