A inceput razboiul! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 27 Februarie 2014, ora 13:36
17096 citiri
A inceput razboiul! (Opinii)

Nu stiu daca dl. Tariceanu are vreo sansa sa castige alegerile prezidentiale. Nici macar nu am certitudinea ca va fi candidatul USL, dupa cum a anuntat ca isi doreste, dar este foarte probabil sa devina arma cu care PSD sa il distruga pe Crin Antonescu.

Partidul Reformator Liberal, cel pe care il va infiinta sau care ii va fi infiintat, ce mai conteaza?, va fi un nou UNPR. Un model deja patentat cu care PSD urmareste, tehnic, ruperea PNL si crearea noului USL cu componenta liberala inclusa. Mesajele transmise in cadrul acestui demers sunt pe mai multe paliere cu doua tinte principale.

Electoratul USL este pus in fata unor alegeri simple. In primul rand, cine e unificatorul si cine e distrugatorul? Cine tine la USL? Cine a distrus USL? Pai, cand tu, alegator USL, vezi ca Antonescu a decis iesirea PNL de la guvernare, fara motive precise si cu mare veselie, iar in acelasi timp Ponta lacrimeaza, intinde maini si brate si, iata, acum se straduieste sa refaca USL si ofera functia prezidentiala tot unui liberal, ce sa crezi? Ce sa alegi?

A doua alegere simpla este intre basism si antibasism. Crin Antonescu a fost aruncat deja in bratele presedintelui. Este larg acreditata ideea ca, rupand USL, i-a facut jocul presedintelui, ca solicitand demisia lui Victor Ponta ar vrea sa puna cartile din nou in mana lui Traian Basescu si au aparut informatii pe surse ca presedintele PNL ar fi anuntat in partid ca ar fi batut palma cu presedintele. Ar putea fi o manipulare, dar ea s-a raspandit cu repeziciune.

De partea cealalta, langa Victor Ponta se asaza un dusman traditional al presedintelui, Calin Popescu Tariceanu. Simbolistica nu cred ca mai are nevoie de comentarii si ea este foarte importanta pentru electoratul USL.

Al doilea palier, poate chiar mai important decat primul, are ca tinta PNL. Liberalii sunt si ei pusi in fata unei alegeri clare: cu Antonescu in Opozitie sau cu Tariceanu la Putere?

Da, si Crin Antonescu le-a promis ca vor reveni in curand la guvernare. Dar pe de-o parte, vrabia din mana e sfanta, iar pe de alta parte, pe cat PSD isi intareste pozitiile, cu cat transmite mesaje mai puternice, cu cat PNL va fi mai zguduit de acest moment, cu atat sansele ca profetia lui Crin Antonescu sa se implineasca sunt mai mici.

Victor Ponta a repetat, apasat, ca liberalii sunt bine primiti, daca vor dori sa vina inapoi, ca niciun liberal nu va fi dat afara, ca ii vede inca drept parteneri. Nu cred ca aceasta toleranta va dura prea mult. Cel mai probabil, va dura pana la momentul alegerii. Cine e cu Tariceanu ramane, cine nu e pleaca. Simplu.

In plus, pot sa apara si doritori noi, care nu au apucat nimic in epoca Antonescu si de-abia astepta si ei o bucata de carne. Premierul a anuntat la Antena 3 ca este dispus sa ofere posturi oricarui liberal competent din grupul Tariceanu, pentru a avea "un guvern al Romaniei" cu o necesara competenta liberala. Se poate mai clar?

Nu stiu cati liberali, mai ales dintre cei care detin functii prin ministere, prin deconcentrate, sau care le doresc, vor refuza oferta lui Calin Popescu Tariceanu. Asta cu atat mai mult cu cat de numele fostului premier se leaga mari nostalgii liberale: o perioada de glorie, indestulata, in buna fratie cu PSD.

Vom vedea. Dar in acest moment, pare ca asistam la replica PSD la "parastasul dansant" al USL organizat de Crin Antonescu. Si ma tem ca liderul liberal si-a subestimat grav adversarul, dupa cum e posibil sa-si fi supraestimat propriile forte. Si asta s-ar putea sa-l coste foarte scump. Mai intai o parte din partid, apoi tot partidul.

PSD a plantat in afara PNL un lider cu greutate in zona liberala si a deschis usa, asteptand, invitand, motivand exodul. Este suficient sa mai existe cateva plecari importante, ca va urma o hemoragie.

Daca PNL va intra sangerand in campanie pentru europarlamentare, efectul va fi demolator. Iar un PNL iesit pe locul al treilea se va transforma intr-o haita care isi va devora liderul.

Dupa aceea jocul se va reseta cu adevarat. Abia atunci vom vedea cine va candida, de fapt, la prezidentiale. Deocamdata insa e foarte posibil ca PSD sa fi declansat razboiul final impotriva lui Crin Antonescu.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#rupere USL, #Tariceanu demisie PNL, #Tariceanu partid, #Tariceanu prezidentiale , #PNL