Antonescu - un proiect expirat, Tariceanu - o forma fara fond - Interviu cu Radu F. Alexandru

Vineri, 14 Martie 2014, ora 18:33
5054 citiri
Antonescu - un proiect expirat, Tariceanu - o forma fara fond - Interviu cu Radu F. Alexandru
Foto: Romania TV

PNL a iesit de la guvernare pentru ca liderul Crin Antonescu ajunsese un "proiect expirat", o "remorca" a PSD, care l-a si inlocuit cu Calin Popescu Tariceanu doar pentru a pastra in poza de la "nunta" USL un chip surazator de liberal, comenteaza vicepresedintele PDL Radu F. Alexandru.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta spune ca Klaus Iohannis a fost folosit ca pretext pentru ruperea USL si intrarea lui Antonescu in Opozitie, locul de unde acesta a pornit intr-o cursa contracronometru pentru castigarea Presedintiei si salvarea PNL.

Cat despre Tariceanu, Radu F. Alexandru, fost membru PNL pana in 2006, spune ca prestigiul acestuia s-a facut praf in urma intelegerii cu PSD si ca "liberalul pur-sange a ajuns un breloc la degetul mic al lui Ponta".

Pentru ca scena politica s-a mai asezat, ce parere aveti despre iesirea PNL de la guvernare? A fost Klaus Iohannis un motiv real sau unul fals?

Am spus-o invariabil in ultima vreme, si pana la urma au confirmat-o si liderii PSD si PNL: asa-zisul caz Iohannis nu a fost decat un pretext. In fapt, ambitia lui Crin Antonescu (sau programul lui politic care avea ca finalitate Palatul Cotroceni) a fost pe parcursul timpului tot mai greu pusa la incercare, pana in momentul in care Crin Antonescu a declarat: "Am ajuns la concluzia ca PSD si Victor Ponta nu ma vor sustine in cursa prezidentiala".

Asta in pofida tuturor declaratiilor "comunicatorilor PSD", care vorbeau despre congresul la care Antonescu a fost ales candidat ca despre Sfantul Sinod... Am spus comunicatori in ghilimele pentru ca functionau ca un tonomat in care bagi fisa si invariabil indiferent cine era spunea acelasi lucru, cu toate ca probele adunate zi de zi dovedeau ca Antonescu este un proiect expirat.

Ca sa spunem adevarul pana la capat, nu putem trece peste faptul ca in toate sondajele de opinie Crin Antonescu ajunsese o povara pentru USL. Prin tot ce a facut, el a reusit sa iasa total din zona de incredere si de pretuire. In momentul in care in loc de locomotiva el a ajuns o remorca, era limpede ca PSD trebuie sa se gandeasca la un candidat. Lasand la o parte faptul ca devenise evident ca ministri ai PNL lucrau cu comanda la Ponta, la PSD si nu la PNL.

Deci din punctul de vedere al lui Crin Antonescu nu existau variante. Daca nu facea miscarea asta acum, incercand o recuperare a celui care a fost Crin Antonescu - vector si locomotiva a fostei Opozitii - nu mai avea cand sa o faca.

A pornit intr-o cursa contracronometru, prin care incearca in egala masura sa se salveze si sa salveze PNL. Or, a aparut acest "accident" care se numeste Calin Popescu Tariceanu si care nu este decat o dovada ca astazi PNL este strans unit in jurul lui Antonescu.

Tot ce insemna prestigiu, valoare emblematica a lui Tariceanu, s-a dovedit ca e praf, sunt vorbe in vant.

De ce a demisionat Crin Antonescu de la sefia Senatului?

Nu trebuie sa ai o inteligenta cosmica pentru a fi sigur ca PSD nu te lasa presedinte al Senatului ca lider al unui partid de Opozitie. Crin Antonescu trebuia sa inceapa sa alerge impotriva Guvernului si ar fi folosit tribuna Senatului ca un actor de Opozitie. Toate promisiunile lui Ponta - "Nici nu ma gandesc! Vai, sa ramana acolo!" - erau un joc de prostit copiii.

Crin Antonescu nu are mintea unui copil sa nu inteleaga ca nu avea zile multe in acea functie si daca intr-o sedinta de plen reunita a celor doua camere Ponta si-a permis sa il persifleze, el a preferat decat sa iasa pe usa din dos, sa faca un gest de barbatie politica si de independenta.

Gestul in sine nu a fost lipsit de spectaculozitate, dar din punct de vedere al procentelor in cosul lui Crin Antonescu ma indoiesc ca a fost relevant.

Cum vi se par actiunile lui Calin Popescu Tariceanu - vizita la Palatul Victoria, demisia, negocierile cu PSD pentru preluarea sefiei Senatului?

Stupefiante! Este cea mai buna ilustrare a expresiei "forma fara fond", a ceea ce inseamna "manechin".

Urmareste un scop anume sau a fost pur si simplu o chestiune de orgoliu personal?

La cata minte dovedeste ca are, Tariceanu chiar crede ca poate fi la inceputul relansarii unei noi cariere politice. El chiar crede ca jiltul de presedinte al Senatului este o trambulina de pe care va sari mai departe, intr-o cursa prezidentiala sustinuta de PSD. Imi masor foarte bine cuvintele: realmente ma gandesc cu inima stransa si cu ingrijorare la capacitatea intelectuala, la discernamantul lui Calin Popescu Tariceanu.

El a mai guvernat o data, avand PSD pe post de carja, cand a negociat cu clasicul Hrebenciuc si cand, cu un guvern minoritar, a reusit sa ajunga la mal. Sigur, a guvernat facand concesie peste concesie, dar toata lumea a spus ca a terminat meciul in picioare, in fata lui Traian Basescu pe post de Cassius Clay.

Deci relatiile dintre el si PSD au traditie, au istorie. Dar daca el isi imagineaza ca in PSD de astazi, care este o colectie de veleitari, de orgolii, de oameni care nu asteapta decat sa tasneasca in fruntea demnitatilor, oamenii se vor da la o parte si-i vor spune ca e "Presedintele de care noi avem nevoie!", realmente este un om care are o problema de judecata politica, departe de a-i fi favorabila.

Cei din PSD au jucat cartea Tariceanu imaginandu-si, ca si el, ca or sa mai vina incolonati parlamentari si primari PNL.

Excludeti acest lucru? Nu s-a intamplat pana acum, dar poate ca asta urmeaza...

Vreau sa va amintesc declaratiile pline de haz, daca le privim cu detasarea cuvenita, ale sarmanului Sorin Iliesiu, senatorul, care ii cerea lui Antonescu sa se dea la o parte ca in fruntea partidului sa vina liberalul pur-sange Tariceanu. Eu cred ca bietul de el a fost la un pas de infarct cand a vazut cum liberalul pur-sange a ajuns un breloc la degetul mic al lui Ponta.

Trecand in tabara cealalta, ce castiga PSD? De ce nu si-a numit un senator din partid in fruntea Senatului? De ce nu merge pe un candidat propriu la prezidentiale si tot invoca posibilitatea de a-l sustine pe Tariceanu?

PSD avea nevoie de un "coplatitor" pentru tot ce inseamna aceasta guvernare, pe care oamenii de pe strada o amendeaza in permanenta. Avea nevoie sa intretina acest miraj care a insemnat USL, care, trebuie recunoscut ca a avut o prestatie spectaculoasa pe bancile Opozitiei si a scos un rezultat aproape fara precedent.

Aveau nevoie sa mentina poza de la "nunta" cu zambetele largi pe fata si sa mearga mai departe: "Aveti incredere in noi pentru ca va reprezentam". Stim foarte bine cum se intampla in timpul comunismului, si la Muzeul de Istorie - peste tot se opera si ori dispareau personaje, ori pe un trup aparea un alt cap. Deci ei aveau nevoie ca alaturi de Ponta sa apara o alta figura surazatoare de liberal, vezi Doamne acesta este USL.

Calin Popescu Tariceanu are cinismul sa spuna ca se va bate mai departe pentru victoria USL, un USL pe care l-a contestat din prima clipa si in care exista, alaturi de PSD, un partid important pe scena politica. Or, el vine in "pantaloni scurti" si spune ca e PNL.

Du-te, domnule, si te joaca cu lopetica, lasa-ne ca nu poti sa prostesti pe nimeni!

Este prada unui orgoliu si a unei frustrari care, realmente, i-a luat mintile. Se vede al doilea om in stat, o sa vina la Senat cu motocicleta si cu cohorta de SPP-isti dupa el.

Ati amintit numele lui Viorel Hrebenciuc, despre care multi spun el a fost cel care a apropiat PSD si PNL pe vremea Guvernului Tariceanu. Credeti ca asistam la un nou scenariu semnat de el?

Nu am niciun element ca sa pot sa spun ca Hrebenciuc a fost "reactivat" pentru ca noul val de lupi tineri ai lui Ponta a avut ce invata de la marii specialisti in manipulare, disimulare si sforarii pe care i-a avut PSD. O galerie impresionanta si ei sunt absolventi "magna cum laudae"! La tot ce e rau au dovedit o nefericita competenta, greu de egalat.

Asa ca nu stiu, nu exclud, dar nu exista niciun fel de element ca sa il luam in calcul pe Viorel Hrebenciuc.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Radu Alexandru Tariceanu Senat, #Radu Alexandru Antonescu demisie, #Radu Alexandru rupere USL , #PNL
Comentarii