Berceanu da replica: Tariceanu a inselat PD si nu invers

Marti, 21 Octombrie 2008, ora 22:20
2901 citiri
Berceanu da replica: Tariceanu a inselat PD si nu invers

Cel care a inselat anumite asteptari ale democratilor dupa alegerile din 2004 este premierul Calin Popescu Tariceanu, a acuzat, marti, vicepresedintele PD-L, Radu Berceanu.

"Tariceanu continua pe o linie si pronunta cuvantul 'inselat', pe care ar trebui sa-l evite. Cel care a inselat anumite asteptari ale PD este Calin Popescu Tariceanu, a criticat democrat-liberalul la Antena 3.

Berceanu a povestit ca imediat dupa alegeri, actualul premier le spunea membrilor PD ce nu-i convine in legatura cu presedintele Basescu. "Domnule Tariceanu, este si presedintele dumneavoastra, care v-a numit. Reglati-va conturile intre dumneavoastra, nu ne spuneti noua", a adaugat Berceanu.

Dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a spus propria versiune a relatiei PD-PNL, Radu Berceanu s-a vazut nevoit sa povesteasca varianta democratilor.

"Intelegerea a fost sa fie un candidiat de presedinte de la PNL si, daca cumva ajungem sa fim la guvernare, el (premierul, n.red) sa fie de la PD. S-a intamplat acel moment cu domnul Stolojan. Daca era atat de tare precum se arata acum...", l-a criticat Berceanu pe Tariceanu.

"Candidatul nostru a avut probleme cu sanatatea. Putea sa spuna 'Candidez eu si ramane intelegerea'. Nu s-a intamplat asa pentru ca nimeni nu se astepta sa-l bata pe Nastase in momentul ala. Mi-l amintesc pe domnul Hasotti ca ma suna 'Domne, candideaza Basescu? Ca daca ramanem fara candidat la presedintie n-o sa ne fie bine'. Nu-mi amintesc sa mai fi fost altcineva care sa vrea", a adaugat vicepresedintele PD-L.

Berceanu povesteste ca dupa alegeri totul s-a petrecut conform cerintelor PNL. "Dupa ce am ajuns la guvernare impreuna, domnul presedinte Traian Basescu a incercat sa formeze acea majoritate si dupa aceea s-a tinut de cuvant si l-a numit pe Tariceanu sa formeze guvernul. L-a numit pe domnul Tariceanu ca asa a vrut PNL", mai povestit Radu Berceanu.

Totodata, pedelistul sustine ca ascensiunea politica de care se bucura azi Calin Popescu Tariceanu este datorata problemei de sanatate acuzate de Theodor Stolojan: "Tariceanu a fost desemnat presedinte interimar al PNL de domnul Stolojan si numit premier de domnul Traian Basescu".

In replica, vicepresedintele PNL Ludovic Orban s-a limitat sa spuna ca opinia lui Radu Berceanu demonstreaza ca cele doua partide vor ramane in continuare cu pareri diferite despre ce s-a intamplat.

"Opinia domnului Berceanu demonstreaza ca vom ramane cu parerei diferite despre ce s-a intamplat", a preferat sa raspunda Orban. Cu toate acestea, a marturisit ca din punct de vedere al viziunii, se vede mai aproape de PD-L decat de PSD.

"Personal, ca nu vorbesc in numele intregului partid, din punct de vedere al viziunii ma simt mai apropiat de PD-L decat de PSD, desi avem o experienta care ne-a marcat", a declarat liberalul.

Cine va forma viitorul guvern?

Cum seful statului este cel ce numeste seful Executivului, Ludovic Orban acuza ca PD-L, partidul prezindetial, este clar privilegiat la desemnarea viitorului premier. "PD-L are un avantaj la pixul presedintelui, dar trebuie sa respecte Consitutia", sustine Orban.

"Cel care in mod constitutioanal va desemna o persoana sa desemneze guvernul va fi presedintele Traian Basescu si nu cred ca o formatiune politica va reusi sa aiba 50%+1. Poate fi o persoana din persoanele desemnate sau alte persoane. Nu sunt niste prevederi foarte stricte. Sunt niste cutume si trebuie luate in cuantum", a precizat si Radu Berceanu.

Potrivit lui Cristian Diaconescu, "presedintele trebuie sa desemneze primul ministru potrivit Constitutiei. Problema fundamentala este ca premierul si partidul sa aiba majoritate in Parlament, iar programul de guvernare trebuie sa fie agreat la nivel politic".

Romanii trebuie convinsi sa iasa la vot

Inainte sa ne gandim la numirea premierului si la formarea Guvernului, vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu spune ca partidele trebuie sa convinga romanii sa iasa la vot.

Totodata, Diaconescu spune ca Romania anului 2009 nu va mai suporta un sistem de sanatate falimentar, o infrastructura sub orice critica sau un sistem de salarizare inegal.

"Romania anului 2009 nu-si permite un sistem de sanatate falimentar, o Romanie fara autostrada, mai ales ca ne vom afla intr-o criza economica de o anumita natura", a atras atentia Diaconescu.

In aceste conditii, "alegerea noului Guvern nu trebuie sa tina de interse personale, de ranchiuni. Mi-e greu sa spun ce Guvern se va forma dupa alegeri, pentru ca va depinde de echipele de negociere, de maturitatea acelor care vor participa la negocieri", a explicat vicepresedintele PSD.

Desi doar oficial nu suntem in campanie, Radu Berceanu le-a cerut romanilor sa faca un calcul scurt. "Romanii vor trebui sa vada daca traiau mai bine in 2004 sau daca traiesc mai bine in 2008. Si vor vedea ca vor alege PNL", a spus democrat-liberalul.

Premierul Calin Popescu Traiceanu a acuzat, luni, PD ca a inselat asteptarile liberalilor. "Nu pot sa va spun cu exactitate cand Guvernul a devenit minoritar, dar in aprlilie, in 2007, am luat decizia sa scoatem PD de la guvernare. Aceasta coalitie politica pentru guvernare a insemnat altceva: PD a vrut sa distruga PNL, sa termine cu partidele istorice, sa-si faca locul pe scena de centru-dreapta.

Noi aveam cea mai mare problema cu PD. Atunci le-am spus: aveti de ales - ori mergem impreuna, ori ne despartim. Din acel moment, a fost complicat. Nu e foarte usor sa te mentii cu 20% la guvernare.

Bazandu-ne pe ceea ce este PD azi, un partid fara doctrina, bazat pe un discurs demagocic si populist, am dus barca pana la cap si ne-am asumat guvernarea", a mai povestit premierul.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Radu Berceanu, #Cristian Diaconescu, #Ludovic Orban, #Calin Popescu Tariceanu, #PSD, #PDL, #PNL , #PNL