Calin Popescu-Tariceanu si identitatea liberala (Opinii)

Duminica, 15 Iunie 2014, ora 15:28
3186 citiri
Calin Popescu-Tariceanu si identitatea liberala (Opinii)
Foto: Ziarul de Iasi (Arhiva)

Nu stiu daca a vrut ori nu, dar fostul lider al PNL a devenit un caz. Unul atat de notoriu, incat, de cateva zile, nu poti deschide un ziar sau un post de televiziune fara sa te izbeasca imaginea sa si logica intoarsa a argumentelor.

De ce spunem ca logica lui CPT e intoarsa? Deoarece nu poti sa pleci dintr-un partid la altul si sa pretinzi ca tradatorii sunt cei ce au ramas, la fel cum nu poti considera ca esti singurul detinator al identitatii liberale cand te infratesti cu social-democratii lui Victor Ponta, pentru a-l ajuta sa castige presedintia.

Nu e doar frustrarea

De altfel, motivele frustrarilor lui CPT sunt clar exprimate: iesirea PNL din USL si parasirea grupului ALDE. Sa fi uitat ca la constituirea USL avea o parere opusa despre coalitia cu PSD? Ca trecerea la popularii europeni s-a facut tocmai din motive de liberalism: ALDE vota mai mereu cu stanga europeana?

In opinia mea, insa, nici PNL nu a tratat si nu trateaza cu maxima seriozitate tradarile, inclusiv ale fostilor lideri. Daca inainte de razboi numarul hainilor a fost nesemnificativ, dupa 1989 tradarile si jocurile de putere in interes personal s-au tinut lant: re-fondatorul PNL, Radu Campeanu, i-a scos pe liberali din Conventia Democrata Romana, obtinand in jur de 3% la alegerile din 1992, pentru care motiv a fost schimbat din functie un an mai tarziu.

O noua traditie?

Ceea ce incearca CPT azi a mai facut Radu Campeanu in 1994: a organizat un alt congres PNL si a fost ales presedinte al acestei formatiuni. Tribunalul nu a recunoscut manevra, dand castig de cauza adevaratului PNL condus de Mircea Ionescu-Quintus. Abia in 2003, impreuna cu aripa sa din PNL, Campeanu a revenit la matca, dar steaua sa apusese definitiv odata cu pierderea alegerilor din 1992.

Scenariul s-a repetat aproape identic in 2006, cand fostii presedinti ai PNL, Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, au reusit sa rupa o halca din PNL si sa o lipeasca apoi de PD pentru a deveni liberal si de dreapta, ajutandu-l sa uzurpe bazinul electoral al PNL.

Ca si Radu Campeanu, cei doi au mizat pe inghitirea liberalilor de catre partidul lui Emil Boc. Au mai fost si alte tradari, schisme, bisericute..., destul de numeroase, dar de mai mica amploare.

Puncte tari si puncte slabe

Or, in aceste conditii, cred ca PNL are cateva puncte slabe la varf, de management si de leadership. Intelegem si noi ca doctrina liberala are principii mai generoase, de aceea partidul permite opinii contrare, interpretari ideologice diferite si comportamente mai libertine in raport cu statutul si conducatorii formali.

Dar cred ca "golaniile", vorba Noricai Neculai, nu mai pot fi tolerate cand nu se respecta deciziile democratice ale forurilor statutare, semnate de toti si recunoscute ca atare. Aici nu se pune in discutie identitatea liberala, ci pur si simplu, in dorinta neostoita de putere, CPT cred ca nu respecta regulile democratice, batandu-si joc de sutele de mii de membri corecti, care sustin prin efortul lor deciziile si activitatea partidului.

A vrea si a putea

Ce vrea in fond CPT? Probabil, sa ia cat mai multi parlamentari, consilieri ai PNL si sa-i asigure lui Victor Ponta posibilitatea de a se alege presedinte.

Calculul este simplu: un vot luat de la PNL-PDL si mutat la stanga face sa creasca diferenta cu doi. Ca si Campeanu, Stoica, Stolojan, cred ca CPT se razbuna pe PNL: a pierdut in mod democratic alegerile la varf in 2009 in favoarea lui Crin Antonescu, dar nu a fost capabil sa-si accepte infrangerea.

Ce sanse ar fi avut sa obtina in mod democratic ceea ce isi doreste acum cu atata ardoare? E greu de estimat. Fiindca trebuia sa convinga un numar cat mai mare de colegi ca proiectul sau e mai valoros decat al fostului lider, apoi sa-l supuna discutiei viitorului congres pentru a obtine o masa critica in favoarea sa si, evident, PNL ar fi iesit intarit, recunoscandu-i meritele lui CPT.

O lunga vara fierbinte

Nu s-a intamplat asa, deoarece aproape in unanimitate membrii forurilor statutare au votat in favoarea iesirii din USL si a intrarii in PPE. Iata de ce consider ca demersul aventurier al lui CPT va starni o contrareactie dura in PNL, iar atitudinea partidului se va radicaliza la adresa PSD. Liberalii vor avea o vara fierbinte.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Tariceanu PNL statut PSD, #congres PNL Tariceanu , #PNL