De ce vrea Tariceanu sa arunce PNL in aer (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 23:59
12794 citiri
De ce vrea Tariceanu sa arunce PNL in aer (Opinii)

Atacul pe fata al fostului premier la adresa lui Crin Antonescu, ascuns sub masca propunerii alegerii candidatului pentru presedintie in cadrul partidului abia in vara lui 2014, in sistem uninominal, pe model american, demonstreaza de fapt de ce Calin Popescu Tariceanu nu a fost in stare sa-i duca pe liberali acolo unde i-a adus deja actualul sef al PNL.

Iesirea fostului prim ministru spune multe si despre ceea ce are nevoie un politician pentru a fi sau deveni un lider autentic si de ce Calin Popescu Tariceanu nu este, cel putin deocamdata, un mare politician.

Asa cum un conducator al unui popor intra in istorie drept un mare lider doar daca reuseste sa schimbe in bine destinul natiunii sale, contribuind decisiv la prosperitatea compatriotilor sai, sau sa tina piept eroic marilor incercari ale istoriei, la fel dimensiunea conducatorului unui partid e data de rezultate pe care formatiunea sa le inregistreaza in timpul mandatului sau.

Dincolo de asta si de cifrele care aici sunt net in favoarea lui Crin Antonescu, lovitura lui Tariceanu tradeaza si un oarecare amatorism, o naivitate vinovata si, nu in ultimul rand, o serie suspecta de asemanari cu atacurile venite din partea lui Traian Basescu si a propagandei sale oficiale sau nu.

Cum altfel ar putea fi privita si judecata propunerea lui Calin Popescu Tariceanu, cand ea vine la doar cateva luni de la ultimul congres PNL si USL in cadrul caruia s-a decis prin votul majoritatii membrilor ca Antonescu sa ramana candidatul USL pentru alegerile prezidentiale din 2014?

Ca modelul si ideea ar fi fost excelente daca am fi trait intr-o cu totul alta paradigma politica e abia cea mai mica problema. Ca iesirea exprima in clar antipatia personala a fostului premier fata de actualul presedinte PNL e iarasi un fleac in economia momentului.

Dincolo si de faptul ca propunerea lui Tariceanu ar aduce PNL si mai ales USL intr-o postura si mai proasta decat cea in care se afla PDL, facut KO de alegeri si fara nicio voce credibila, daramite candidat gata sa lupte pentru prezidentiale, gestul celui care a fost calcat in picioare de Traian Basescu de atatea ori (fara a-i raspunde niciodata atat de memorabil incat sa fie consemnat de istorie) exprima mai cu seama mult amatorism intr-ale strategiei la nivelul la care are pretentia a juca.

Poate fi apreciata intuitia buna a lui Tariceanu de a-l asemana pe Crin Antonescu cu Traian Basescu - vezi Doamne ca romanii s-ar fi saturat de scandaluri si politicieni conflictuali - insa cand tu si restul disidentilor din PNL nu faceti nimic altceva decat sa atacati zi de zi un singur om si sa cautati doar nodul din papura, cand partidul a inregistrat cele mai mari succese din istoria sa, asta spune multe despre spiritul care-i anima pe acesti rebeli fara cauza ai liberalismului autentic.

M-as fi asteptat mai degraba ca fostul premier sa nu se lase pana nu obtine, de exemplu, excluderea lui Gigi Becali - care devine pe zi ce trece, intr-adevar, o rusine tot mai mare pentru PNL - o actiune care ar fi avut sens, ar fi venit in sprijinul multora dintre cei care sunt nemultumiti de ascensiunea oierului in mijlocul liberalilor si ar fi avut poate un efect infinit mai puternic decat nazbatia cu mascarada pentru un alt candidat (sau, mai rau, acelasi) pentru prezidentiale.

Dar poate lucrul care da cel mai prost in initiativa lui Tariceanu este inadecvarea totala a ideii in raport cu prioriotatile politice, economice si sociale ale momentului.

Adica, in loc sa participe activ la administrarea tarii, in urma victoriei obtinute de partidul sau, domnul Calin Popescu Tariceanu vrea sa arunce in aer partidul doar pentru a-si hrani orgoliul si a-si alimenta o speranta ca profilul sau molatec ar da mai bine la electoratul satul de tiparul lui Basescu si Antonescu. O veste proasta: nu ar da nicicum.

Citeste si:
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Camera Deputaților a votat marțea trecută, 21 iunie, un proiect de lege prin care se introduce educația sexuală în școli, de la clasa a 8-a, cu acordul scris al părinților. În timpul...
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...