Incotro o vor lua liberalii?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 19 Iunie 2008, ora 22:10
6179 citiri
Incotro o vor lua liberalii?

Liberalii au ajuns in intersectie si s-au luat la bataie. Se trage cu arcul, cu mitraliera si cu tunul, curge sange, sunt victime si, ma tem, la finalul confruntarii nimeni nu va iesi cu adevarat teafar.

Scanteia care a aprins fitilul a fost, oficial, rezultatul obtinut de liberali in Bucuresti, la recentele alegeri locale. Calin Popescu Tariceanu ii reproseaza lui Ludovic Orban ca organizatia sa este sub media pe tara, ca el insusi a iesit abia al patrulea, cu un scor sub al partidului, si ca a refuzat sa-l atace pe Traian Basescu si sa-l sustina pe Sorin Oprescu, lasand sa se inteleaga mai degraba un sprijin pentru Vasile Blaga.

Laudele primite de Ludovic Orban de la Traian Basescu pentru prestatia din campanie nu a facut decat sa puna paie pe foc

La randul sau, Orban refuza sa-si asume integral acest rezultat si contraataca cu inconfortul pe care i-l creeaza negocierile cu Iliescu si Hrebenciuc, negocieri care, iata, sunt pentru prima data confirmate.

Culmea este ca amandoi au, in felul lor, dreptate. Presedintele PNL are toate motivele sa fie extrem de ingrijorat de performanta organizatiei Bucuresti in perspectiva parlamentarelor. Greii liberali sunt bucuresteni si spera la un mandat care, insa, pare acum foarte nesigur.

Pe de alta parte, Ludovic Orban stie foarte bine ca in Capitala liberalii, in frunte cu el insusi, au platit din greu pretul apropierii fara perdea de PSD. Bucurestenii trateaza partidul lui Ion Iliescu ca pe o amanta cu care se razbuna pentru supararile provocate de nevasta, dar pe care n-ar aduce-o cu niciun chip in casa. De altfel, Oprescu a fost castigat decat dupa ce s-a vopsit independent.

In aceste conditii, cei doi au ajuns pe pozitii ireconciliabile si niciunul nu vede alta solutie decat sa ia bucata celuilalat - Tariceanu vrea sa conduca personal organziatia Bucuresti, Orban ameninta sa se suie in fruntea partidului.

Disputa nu este doar a lor, ci reprezinta, de fapt, imensa dilema liberala, despre care scriam inainte de turul al doilea al localelor, si care, iata, este din ce in ce mai acuta. Incotro s-o ia, la stanga spre PSD sau la dreapta, catre PD-L?

Cutia Pandorei

Ludovic Orban este un om de dreapta prin excelenta. Il uraste cu sete pe Traian Basescu, dar nu poate sta relaxat la masa cu stanga nereformata si, chiar mai mult decat atat, cu oamenii care au reprezentat vreme de 16 ani inamicul traditional al liberalilor. In acesta campanie, presedintele organizatiei PNL a avut probabil revelatia raului cel mare.

Cu siguranta, ura lui impotriva lui Traian Basescu nu s-a ostoit, dar pierderea identitatii liberale apare ca un compromis suprem pe care nu este dispus sa-l faca. De aceea a inceput, se pare, tatonari cu PD-L aflat si el intr-un moment de mare cumpana dupa infrangerea de la Bucuresti. S-a intalnit, se pare, pe la mijlocul distantei cu unul dintre cei mai pacifisti democrati - Adriean Videanu.

Niciunul dintre ei nu poate nega ca ruperea Aliantei D.A. nu a avantajat decat PSD care, desi el insusi in criza, profita din plin de pe urma razboiului dintre fostii parteneri.

Care ar putea fi pretul reapropierii intre PD-L-ul, in care aripa Stolojan-Flutur este in ascensiune, si PNL-ul care si-a reamintit vocatia de dreapta? Incetarea atacurilor impotriva liberalilor dinspre Cotroceni si capul lui Calin Popescu Tariceanu.

Evident, nimic nu-l putea enerva mai tare pe presedintele PNL. El vrea sa ramana cu orice pret la putere, in toate functiile pe care le ocupa, si pentru asta pare sa fi facut deja pactul cu diavolul.

In cel putin 15 judete, liberalii si social-democratii formeaza impreuna majoritatea in Consiliul Judetean, deputatii PNL votau voios miercuri alaturi de cei ai PSD avizul impotriva inceperii urmaririi penale a lui Adrian Nastase, iar noul prefect al capitalei este o fosta (?) mana dreapta a lui Octav Cozmanca.

Disputa Orban-Tariceanu a deschis cutia Pandorei in PNL. Crin Antonescu si Norica Nicolai il sustin pe Ludovic Orban, nu pentru ca i-ar deranja concubinajul cu PSD, dimpotriva, ci pentru ca vor capul lui Calin Popescu Tariceanu. Dupa ce-l vor obtine, vor transa si dilema dreapta-stanga.

Teme de meditatie la Cotroceni

Culmea, Calin Popescu Tariceanu ar putea primi cel mai mare ajutor din partea celui mai mare dusman - Traian Basescu. Refacerea aliantei de dreapta depinde fundamental de masura in care presedintele va reusi sa-si adapteze strategia la realitate.

Aceasta ar presupune in primul rand sa inteleaga ca PD-L nu va ajunge la cel putin 40 la suta pana in toamna pentru a guverna singur, ca un nou Guvern minoritar, care nici nu traieste nici nu moare, ar fi un blestem cumplit pentru Romania, ca serviciul cel mai mare pe care l-ar putea face democrat-liberalilor ar fi sa dea macar senzatia ca au o oarecare independenta de el si ca disputele se transeaza mai bine in spatele usilor inchise decat la TV, in direct, la ore de maxima audienta.

Daca nu se va destepeni din proiect si nu va reusi sa-si depaseasca instinctele distructive, Traian Basescu va asterne practic un drum lin pentru PSD catre recuperarea puterii.

Chiar si in ipoteza, destul de fragila inca, a refacerii Aliantei D.A., hopul cel mare ar fi recastigarea increderii electoratului care trebuie convins ca, macar de aceasta data, lectia unui razboi stupid, instins pe doi ani, a fost invatata.

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#PNL, #Calin Popescu Tariceanu, #Ludovic Orban , #PNL