Presa de astazi: Tariceanu si-a pus partidul in cap

Joi, 17 Aprilie 2008, ora 07:20
983 citiri
Presa de astazi: Tariceanu si-a pus partidul in cap

In PNL creste nemultumirea fata de premierul Tariceanu, aflam joi din Evenimentul Zilei. Mai multi lideri PNL nu sunt de acord cu nominalizarea lui Lazar Coma nescu pe postul de ministru de externe, gratie intelegerii Basescu-Tariceanu si fara consultarea partidului.

Lista nemultumitilor i-ar fi cuprins, potrivit informatiilor neoficiale, atat pe adversarii traditionali ai lui Tariceanu - Crin Antonescu, Ludovic Orban, Norica Nicolai, Puiu Hasotti -, cat si pe Bogdan Olteanu, un apropiat al premierului.

Varianta cea mai vehiculata in cercurile liberale, inainte de sedinta conducerii PNL de miercuri seara, era ca partidul sa nu si-l asume pe Comanescu si sa treaca la "ignorarea totala a acestuia". "Disidentii" ezita totusi sa-l atace decisiv pe Tariceanu, pentru ca unii dintre ei au planuri de viitor, care vizeaza preluarea partidului, si nu vor sa fie acuzati ca au generat dispute interne in preajma alegerilor.

De aceea, majoritatea liderilor PNL au facut declaratii retinute. Bogdan Olteanu a tinut sa precizeze: "Este o minciuna, eu nu am declarat niciodata ca nu l-as sustine pe Lazar Comanescu. Eu il sustin, fara indoiala, ca sunt constient care trebuie sa fie relatia dintre presedintele Camerei Deputat ilor si un om care este deja ministru de externe".

Crin Antonescu a fost mai incisiv: "Premierul Tariceanu, asa cum si-a asumat raspunderea pentru mentinerea lui Cioroianu atunci cand i s-a solicitat remanierea, asa si-a asumat raspunderea si pentru Lazar Comanescu. Premierul pare sa fi concedat Ministerul de Externe Administratiei Prezidentiale, ceea ce nu e chiar curat constitutional". Ludovic Orban, Norica Nicolai si Puiu Hasotti au declarat si ei ca il sprijina pe Comanescu.

Romania libera ne spune ca Antonescu il trage la raspundere pe Tariceanu. Modul in care a fost desemnat Lazar Comanescu la sefia MAE este contestat chiar din interiorul PNL, existand voci care-l acuza pe Tariceanu ca a incalcat statutul si ca ar fi cedat in fata presedintelui Basescu.

Inaintea Biroului Politic Central al PNL de miercuri seara, surse liberale au acreditat ideea ca majoritatea liderilor PNL, printre care vicepresedintii Puiu Hasotti, Crin Antonescu, Ludovic Orban si Norica Nicolai, dar si Bogdan Olteanu, nu ar fi dispusi sa-l sustina politic pe noul ministru de Externe, Lazar Comanescu. Pe langa faptul ca acesta nu ar fi membru al PNL, s-a mai invocat incalcarea statutului de catre presedintele partidului, premierul Tariceanu, in ceea ce priveste modalitatea de numire a lui Comanescu, fara validarea conducerii centrale.

Public insa, dintre toti liderii mentionati, doar deputatul Crin Antonescu s-a aratat a fi nemultumit de modul in care au decurs lucrurile. "Premierul s-a dus cu propunerea direct la Cotroceni, fara ca ea sa mai fie discutata", a declarat Antonescu, adaugand ca "o data cu aceasta numire, in acest fel, premierul pare sa fi cedat Ministerul de Externe Administratiei Prezidentiale, ceea ce nu e chiar curat constitutional".

Tariceanu, acuzat ca cedeaza ministere la Cotroceni, titreaza Cotidianul. Desemnarea si numirea lui Lazar Comanescu in fruntea diplomatiei romanesti au generat resentimente la foarte multi liberali. "Este omul lui Basescu", "Este infiltrat de fosta Securitate in structurile de dupa 1989 ale diplomatiei", "Basescu a spus la investire ca va conduce ministerul 10-12 luni. Or, alegeri sunt peste sapte luni. Sa insemne asta ca va fi pastrat si in cazul in care vine altcineva la putere?".

Cam acestea erau comentariile care puteau fi auzite in discutiile bilaterale sau in grup ale parlamentarilor PNL. Miercuri, surse din conducerea PNL au afirmat ca "voci" liberale nu sunt de acord cu numirea, nu doresc sa ii acorde nici un fel de sprijin politic lui Comanescu si ca nu vor accepta ca noul ministru sa fie adus la partid in sedinta BPC pentru a obtine un vot de incredere.

Sursele citate au enumerat si liderii care au aceasta pozitie: Puiu Hasotti, Radu Stroe, Norica Nicolai, Bogdan Olteanu, Crin Antonescu, Ludovic Orban.

Aproape toti cei citati au dezmintit imediat informatiile. "Este o minciuna ordinara", a declarat pentru Cotidianul Bogdan Olteanu. Acesta a spus ca "el l-a sustinut chiar si pe Razvan Ungureanu", aluzie facuta la relatiile apropiate dintre fostul ministru liberal si Traian Basescu.

Tariceanu si-a pus partidul in cap, scrie si Gandul. Liderii liberali nu doresc sa-i acorde sprijinul politic noului ministru de externe, Lazar Comanescu. Mai mult, potrivit unor surse din conducerea PNL, acestia nu vor nici ca partidul sa si-l asume pe succesorul lui Adrian Cioroianu.

Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a declarat, ieri, la Realitatea TV, ca, prin desemnarea lui Comanescu la sefia MAE, premierul Calin Popescu Tariceanu pare sa fi cedat presedintelui Traian Basescu. "Odata cu aceasta numire, in acest fel, premierul pare sa fi cedat Ministerul de Externe administratiei prezidentiale, ceea ce nu e chiar curat constitutional", a spus Crin Antonescu.

Vicele liberal a subliniat ca, la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, "este nevoie de personalitati si de proiecte, nu neaparat de buni executanti", in opinia sa, Lazar Comanescu fiind un foarte bun executant.

Razmerita in PNL, consemneaza Ziua in editia de joi. Majoritatea liderilor liberali sunt revoltati si solicita explicatii in legatura cu "intelegerea" parafata intre premierul Tariceanu si presedintele Basescu prin care Lazar Comanescu a fost uns la carma Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Daca in trecut opozantii premierului se reduceau la cateva nume, de data aceasta din tabara nemultumitilor fac parte majoritatea "greilor" partidului: Ludovic Orban, Crin Antonescu, Radu Stroe, Puiu Hasotti, Teodor Melescanu si Dan Radu Rusanu.

Pe de alta parte, liderii sunt de parere ca numirea operata de Tariceanu este nestatutara, in conditiile in care primul-ministru ar fi trebuit sa solicite un vot de incredere pentru Comanescu in cadrul BPC. Nemultumit este si Teodor Melescanu care a aflat de existenta noului ministru pe holurile Parlamentului, desi luase parte la dezbaterile din cadrul BPC, cu numai cateva ore inainte de anuntul oficial lansat de Guvern.

Dupa ce "razmerita" liberala a transpirat in presa, o serie de lideri PNL, suspectati de comportament indisciplinat, s-au grabit sa isi manifeste public sustinerea pentru Comanescu. Astfel, senatorul PNL Norica Nicolai si-a anuntat sprijinul total pentru noul ministru. "Categoric il sustin pe Lazar Comanescu la MAE. Consider ca este o solutie buna pentru interesul diplomatiei romanesti si pentru interesul Guvernului Romaniei", a sustinut Norica Nicolai. Nota similara au facut Bogdan Olteanu si Ludovic Orban.

Numirea lui Comanescu: Liberalii birfesc pe la colturi, este titlul din Jurnalul National. "Nu m-am consultat cu presedintele cand l-am propus pe Lazar Comanescu ministru de Externe. Doar l-am informat". Premierul Tariceanu a tinut sa precizeze acest lucru miercuri, atat in fata propriilor ministri, cat si in fata presei, intr-o incercare de a elimina speculatiile cum ca numele noului ministru i-a fost servit chiar de presedintele Traian Basescu.

Tariceanu le-a spus ministrilor, in sedinta de Guvern, si apoi presei, prin intermediul purtatorului de cuvant, Camelia Spataru, ca luni dupa amiaza i-a telefonat presedintelui si i-a transmis ca cel mai potrivit ministru de Externe este Lazar Comanescu, ambasadorul Romaniei la Bruxelles. "Ai facut o alegere potrivita", i-ar fi spus presedintele dupa doua secunde de tacere, a sustinut Tariceanu in sedinta de Guvern.

Premierul n-a dat insa nici o explicatie pentru faptul ca a luat decizia fara sa se consulte cu liderii PNL, desi portofoliul Externelor apartine acestui partid. Frustrarile liberalilor pentru ca nu au fost consultati la luarea acestei decizii si pentru ca suspecteaza ca a existat o intelegere cu Traian Basescu pe acest subiect s-au exprimat numai pe la colturi. Singurul care s-a declarat dezamagit a fost vicepresedintele Crin Antonescu.

Acesta a subliniat ca portofoliul Exterenelor este unul politic, unde trebuia numit un om din partid, dar ca in aceste conditii Tariceanu trebuie sa si-l asume pe Comanescu asa cum si l-a asumat si pe Cioroianu atunci cind in partid i s-a cerut demisia. Oficial insa, ceilalti lideri ai partidului, precum Ludovic Orban si Norica Nicolai, s-au grabit sa-si declare sustinerea si atasamentul fata de Lazar Comanescu.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#PNL, #Tariceanu, #ministru, #partid, #externe, #Comanescu , #PNL