Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a criticat dur conducerea PNL, sustinand ca membrii ONG-ului sau protesteaza vehement fata de politica "pumnului in gura".
Tariceanu a anuntat duminica, intr-un comunicat de presa citat de Mediafax, ca "membrii Grupului de Initiativa pentru Pastrarea Identitatii Liberale protesteaza vehement fata de politica 'pumnului in gura', care pune intre paranteze dezbaterea democratica in partid".
Fostul premier a precizat ca amenintarile la adresa colegilor liberali ale liderilor PNL, in frunte cu Klaus Iohannis, i-au determinat pe membrii grupului sau sa protesteze fata de conducerea interimara a partidulului.
Reactia PNL la ONG-ul lui Tariceanu: Tradare pentru PSD!
"Declaratiile si amenintarile publice la adresa colegilor liberali, care s-au angajat nemijlocit fata de opinia publica, fata de electoratul care ne-a votat si fata de istoria PNL pentru pastrarea identitatii liberale, declaratii si amenintari venite din partea unor lideri ai PNL in frunte cu demisionarul prim vicepresedinte, Klaus Iohannis, ca si unele sanctiuni deja adoptate sunt cauzele care ne-au determinat sa dam publictatii prezentul protest", a mentionat Tariceanu.
Dezbatere la Congresul PNL
Fostul senator PNL a adaugat ca doreste o "dezbatere reala" la Congresul PNL din 28 iunie "pe marginea unor teme cruciale legate de viitorul partidului si de angajamentele pe care ni le-am asumat in campania electorala din 2012".
Printre acestea se numara "analiza activitatii conducerii centrale demisionare a PNL, care a condus la rezultatul nesatisfacator obtinut la alegerile europarlamentare", precum si "dezbaterea pe fond a oportunitatii politice si etice in vederea unei fuziuni cu PDL".
In plus, Tariceanu vrea sa mai discute la Congres despre parasirea grupului liberal ALDE si aderarea PNL la Partidul Popular Europena, dar si despre stadiul "realizarii promisiunilor noastre electorale la aproape doi ani de la alegeri".
Tariceanu vrea sa-si trasforme ONG-ul in partid: Nici nu confirm, nici nu infirm apropierea de PSD
"Din nefericire, dezbaterea libera in PNL este practic suspendata in aceasta perioada, chiar daca cei din conducerea demisionara fac eforturi, fara vreun rezultat, ca sa pastreze aparentele. Etichetarile, amenintarile si excluderile din partid s-au amplificat ca o practica curenta mostenita din epoca Antonescu, prin care conducerea demisionara isi devoaleaza stilul antidemocratic de lucru si spera, in acelasi timp, sa-si conserve functiile in partid.
Presedintele interimar s-a opus public revenirii in PNL a domnului Calin Popescu-Tariceanu, care ar fi putut, cu autoritatea si prestigiul sau de membru fondator in 1989 al PNL, sa convinga majoritatea delegatilor la Congres sa se opuna fuziunii PNL cu fortele politice aflate sub influenta lui Traian Basescu. Lucrurile nu s-au oprit aici. In aceste zile de pregatire, orice posibila atitudine opusa conducerii demisionare, care s-ar putea manifesta la Congres, este exclusa din start", se mai arata in manifestul grupului initiat de fostul premier.
Presedintele PNL Harghita: Tariceanu a incercat sa iasa onorabil dintr-o fundatura
"Cerem oprirea sanctionarii membrilor PNL pentru delictul de opinie contrara conducerii demisionare a partidului", se mai mentioneaza in documentul lui Calin Popescu Tariceanu.
Membrii ONG-ului au declarat ca, in caz contrar, "deciziile pe care conducerea demisionara intentioneaza sa le impuna Congresului vor genera haos si deruta in PNL si vor afecta in mod semnificativ prestigiul, popularitatea si forta PNL in randul electoratului".
Criticile liderilor PNL
Grupul lansat saptamana trecuta de fostul premier a starnit o serie de critici din partea liderilor liberali, inclusiv din partea presedintelui interimar al PNL, Klaus Iohannis.
Iohannis: Formatiunea lui Tariceanu, creata si hranita de PSD
Acesta din urma este de parere ca noua formatiune lui Calin Popescu Tariceanu a fost "creata si hranita de PSD" si ca liberalii care i s-au alaturat fostului premier liberal sunt oameni care fie au parasit partidul, fie au fost dati afara, fie au plecat la acel grup "din cauza unor frustrari".
"Liberalismul in Romania trebuie sa traiasca in PNL si nu poate sa traiasca in bratele unei formatiuni cvasi-politice create si hranite de PSD", a mai spus presedintele interimar al PNL.
De asemenea, intrebat daca fostul premier Calin Popescu Tariceanu s-ar putea intoarce in partid, primarul Sibiului a raspuns: "Daca m-ati fi intrebat acum o saptamana, as fi zis ca, daca termina cu piruetele si se reorienteaza spre PNL, exista o cale de discutie. Dupa lansarea acelui vehicul cvasipolitic de ieri, cred ca domnul Tariceanu a ars podul din spatele domniei sale care-l mai lega cu PNL".
Lider PNL, atac dur la ONG-ul lui Tariceanu: Nu sunt decat niste tradatori jalnici
La randul sau, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, i-a catalogat drept niste "tradatori jalnici" pe liberalii care s-au alaturat ONG-ului initiat de seful Senatului.
Tariceanu atrage mai multi parlamentari din PNL - vezi cine sunt
Calin Popescu Tariceanu a lansat, joi, Grupul de Initiativa pentru pastrarea identitatii liberale, caruia i s-au alaturat 12 deputati si doi senatori, inclusiv Daniel Chitoiu, Mihai Stanisoara, Andrei Gerea, Daniel Barbu si Gratiela Gavrilescu, precum si fostul ministru Radu Stroe.