Tariceanu, despre invitatii la discursul regelui: S-o lasam mai moale cu bisericile

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 18:10
5805 citiri
Tariceanu, despre invitatii la discursul regelui: S-o lasam mai moale cu bisericile
Foto: Arhiva

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu, la propunerea caruia a fost invitat regele Mihai sa se adreseze Parlamentului, a venit la 26 septembrie, la sedinta Birourilor reunite, cu o lista de trei pagini, continand propuneri pentru lista invitatilor care nu figurau si in mapele celorlalti colegi parlamentari.

Tariceanu s-a declarat nemultumit de faptul ca o pagina din trei contine numai culte si, "cu tot respectul", a spus ca ar trebui sa "o lasam mai moale cu toate bisericile", scrie Adevarul.

"Daca-mi permiteti, as face inca 2-3 remarci in legatura cu structura invitatilor si a participantilor. Din cate stiu, Serviciul de Protocol a si luat legatura cu Casa regala si au redactat scrisoarea de invitatie si asa mai departe. In lista de invitati, lasati-ma sa cred, ca avem o mica problema.

Daca o sa va uitati, stimati colegi, o sa vedeti ca avem reprezentanti ai cultelor mai multi cred, decat ceilalti invitati din partea institutiilor care participa, hai sa zic, in mod uzual la aceste evenimente si eu stiam ca Romania este de multa vreme un stat laic. Ca atare, cred ca daca o lasam mai moale cu toate bisericile, nu ar fi o problema", a spus Tariceanu, conform stenogramei sedintei de la acea data.

Cum presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a spus ca in mapa sa si a celorlalti parlamentari prezenti la sedinta nu figureaza asa ceva, Tariceanu a replicat ca nu stie cine a intocmit lista respectiva, dar ca ea constituie o "oroare" nu o "eroare" asa cum sugerase Geoana.

"E un memorandum intern cu 3 pagini in continut, dintre care una este numai cu reprezentantii bisericilor. Si va mai spun inca ceva. De ce invitam serviciile? Dintr-un reflex de pe vremurile cu organele... Ei asculta oricum, isi vad de treaba", a mai spus Tariceanu.

"Domnule Tariceanu, eu cel putin, in mapa, nu am decat un singur material care la structura invitatilor spune in felul urmator: Familia regala, personalitati ale vietii politice, academice, corp diplomatic, cetateni", i-a raspuns Mircea Geoana nedumerit.

Pana la urma, s-a cazut de acord ca liderii grupurilor parlamentare sa aiba o discutie si sa vina cu o propunere cat mai compacta si cat mai acceptabila pentru toata lumea.

"Vreau sa fiu bine inteles. Cred ca la o astfel de ocazie a fi invitat Presedintele, Guvernul, presedintele Inaltei Curti de Casatie, reprezentantul justitiei, fostii sefi de stat, Presedintele Academiei, nu e nicio problema, dar mi se pare ca facem asa, o zeama lunga, invitam cultul adventist de ziua a 7-a, cu toata stima pentru toate bisericile, dar nu cred ca e cazul", a tinut sa sublinieze fostul presedinte PNL Calin Popescu Tariceanu.

Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au acceptat solicitarea PNL de organizare a unei sedinte solemne a Parlamentului pentru a celebra aniversarea a 90 de ani de viata a regelui Mihai. Sedinta va avea loc la 25 octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#discurs rege Mihai Parlament, #Tariceanu invitati discurs rege , #PNL